Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Οι προτάσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ για τη νέα καλλιεργητική σαιζόν στη βιομηχανική ντομάτα


Στον ιδιαίτερο ρόλο που θα διαδραματίσουν οι Ομάδες Παραγωγών βιομηχανικής ντομάτας το διάστημα ως το 2013 στάθηκε ο αντιπρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Γρ. Αλεξιάδης, στην διάρκεια σύσκεψης στο ΥΠΑΑΤ. Ο αντιπρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ τόνισε ότι οι μεταποιητικές επιχειρήσεις οφείλουν ν’ ανταποκριθούν στις ευνοϊκές συνθήκες της αγοράς, θεωρώντας απόλυτα αναγκαίο να κατατεθούν άμεσα οι προτάσεις των μεταποιητικών βιομηχανικών για τις τιμές παραγωγού του 2011 προχωρώντας στην υπογραφή συμφωνητικών με τις συν/κές Ο.Π., με όρους διαφάνειας και με ρήτρες που διασφαλίζουν τους παραγωγούς.
Στη σύσκεψη ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου βιομηχανικής ντομάτας, οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΕΓΕΣ, ο αντιπρόεδρος Γρηγόρης Αλεξιάδης και ο γενικός διευθυντής Γιάννης Τσιφόρος, παρέδωσαν στον υφυπουργό Γιάννη Κουτσούκο, το παρακάτω αναλυτικό σημείωμα:
Πρόσφατες εξελίξεις στην αγορά της βιομηχανικής τομάτας
Παραγωγή
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Βιομηχανικής Τομάτας (World Processing Tomato Council) η παραγωγή βιομηχανικής τομάτας στην Ιταλία αναμένεται να σημειώσει πτώση το 2011 κατά  8% περίπου, ή κατά 380.000 τόνους.  Στην Ισπανία αναμένεται επίσης μείωση της παραγωγής κατά 350.000 τόνους. Συνολικά και από τις δύο βασικές χώρες παραγωγής βιομηχανικής τομάτας στην Ε.Ε.  αναμένεται πτώση της παραγωγής κατά 730.000 τόνους περίπου, γεγονός που θα επηρεάσει ευνοϊκά την αγορά αυξάνοντας την ζήτηση.
Τόσο στην Φλόριντα όσο και την Καλιφόρνια  των ΗΠΑ παρά την υπογραφή συμβολαίων με τις μεταποιητικές μονάδες για την καλλιέργεια του 2011 ίδιας έκτασης με εκείνη του 2010, εξαιτίας δυσμενών καιρικών συνθηκών, αναμένεται μείωση της παραγωγής το 2011, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες μας μπορεί να φθάσει από 3% έως και 7% περίπου.
Η Κίνα αντιμετωπίζει μείωση διαθεσιμότητας βιομηχανικής τομάτας για το 2011 λόγω  των δυσμενών καιρικών συνθηκών (εκτεταμένη ξηρασία) αλλά και εξαιτίας της σημαντικής αύξησης του κόστους παραγωγής με αποτέλεσμα η Xinjiang Chalkis, που θεωρείται παγκόσμιος ηγέτης στην παραγωγή και τις εξαγωγές προϊόντων βιομηχανικής τομάτας, να αναγγείλει για το 2010 τεράστιες ζημιές (250 – 350 εκατομ. Γουάν).
Μείωση κατά 14% παρουσίασαν οι εκτάσεις που καλλιεργήθηκαν στην Ελλάδα με βιομηχανική τομάτα το 2010 σε σχέση με το 2009, ενώ περιορίστηκε κατά 13% και ο αριθμός των παραγωγών που ασχολήθηκαν με την καλλιέργεια του προϊόντος (2.400 παραγωγοί). Η παραγωγή μειώθηκε κατά 23% περίπου ανερχόμενη το 2010 σε 620.000 τόνους.
Πτώση κατά 11,6% στην παραγωγή σημειώθηκε το 2010 σε σχέση με το 2009 και στην Ιταλία όπου η ποσότητα έφθασε το 2010 τα 5 εκατ. τόνους. περίπου. Στην Ισπανία αντίστοιχα σε σχέση με το 2009 το 2010 σημειώθηκε μείωση της παραγωγής κατά 13% φθάνοντας  το ύψος των 2,35 εκατ. τόνων.
Τιμές παραγωγού
Οι τιμές στην Ελλάδα κατά μέσο όρο την προηγούμενη περίοδο (2010) για τις κατηγορίες 4,0 – 4,5 Brix κυμάνθηκαν γύρω στα 66ευρώ/τον.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας από την Ισπανική αγορά, που επιβεβαιώθηκαν και από την Ισπανική αντιπροσωπεία στην Copa – Cogeca, κατά τις διαπραγματεύσεις των παραγωγών με τις μεταποιητικές επιχειρήσεις για το 2011 συζητείται ένα επίπεδο τιμών παραγωγού από 75 έως 85ευρώ/τόνο, με μια μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 80ευρώ/τόνο αυξημένη κατά 27% σε σχέση με το 2010. Ανάλογες αυξήσεις διαπραγματεύονται και στην Ιταλική αγορά.
Κόστος παραγωγής.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις των Συν/κών Οργανώσεων Παραγωγών το κόστος παραγωγής βιομηχανικής τομάτας στην Ελλάδα για το 2011 σε σχέση με το 2010 εκτιμάται ότι έχει αυξηθεί κατά 20% με 30% ανάλογα με την περιοχή.
Εξωτερικό εμπόριο
Το πρώτο ενδεκάμηνο του 2010 (Ιαν. – Νοε.) σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ οι εξαγωγές προϊόντων μεταποιημένης τομάτας από την χώρα μας συνολικά ήταν αξίας 71εκ. ευρώ για μία ποσότητα της τάξεως 94.502τον. Το αντίστοιχο εντεκάμηνο του 2009 η αξία των εξαγόμενων προϊόντων βιομηχανικής τομάτας ήταν στο ύψος των 66 εκατ. ευρώ. Διαπιστώνεται συνεπώς ότι το εξαγωγικό εμπόριο των προϊόντων αυτών διατήρησε τη δυναμικότητα του κατά το 2010 με μία αισθητή αύξηση της αξίας των εξαγωγών και με τις  μέσες τιμές εξαγωγής να παραμένουν στα ίδια σχεδόν επίπεδα με εκείνα του 2009.
Σε σχέση με τις εισαγωγές διαπιστώνεται ότι η αξία των εισαγομένων προϊόντων βιομηχανικής τομάτας κατά το πρώτο ενδεκάμηνο του 2010 (Ιαν. – Νοε.) ανήλθε στο επίπεδο των 22 εκατ. ευρώ, χωρίς σχεδόν καμία μεταβολή σε σχέση με την αξία των εισαγωγών κατά το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2009.
Συμπεράσματα – Προτάσεις.
1. Παρατηρείται τάση εγκατάλειψης της καλλιέργειας βιομηχανικής τομάτας εξαιτίας  της αύξησης του κόστους παραγωγής σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές παραγωγού που καταβάλουν οι μεταποιητικές επιχειρήσεις. Προκειμένου να στηριχθεί ο τομέας θα πρέπει οι μεταποιητικές επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στις ευνοϊκές συνθήκες της αγοράς, όπως συμβαίνει και στις άλλες ανταγωνιστικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης,   καλύπτοντας  αυξήσεις τιμών τις τάξεως του 27% και πλέον σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.
2. Είναι απόλυτα αναγκαίο να κατατεθούν άμεσα οι προτάσεις των μεταποιητικών βιομηχανικών για τις τιμές παραγωγού του 2011 προχωρώντας στην υπογραφή συμφωνητικών με τις συνεταιριστικές ομάδες παραγωγών, με όρους διαφάνειας και με ρήτρες που διασφαλίζουν τους παραγωγούς – μέλη .
3. Από την πλευρά του το ΥΠΑΑΤ  θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε νομοθετική ρύθμιση  που θα καθιστά υποχρεωτική την αναγραφή στις συσκευασίες των προϊόντων βιομηχανικής τομάτας όχι μόνο τη χώρα συσκευασίας των προϊόντων, αλλά κυρίως τη χώρα προέλευσης της πρώτης ύλης από την οποία παρασκευάστηκε το προϊόν αυτό.
4. Προκειμένου να αποφευχθούν κάθε είδους “ελληνοποιήσεις” ξένων προϊόντων θα πρέπει το Υπουργείο να μεριμνήσει ώστε οι μεταποιητικές επιχειρήσεις να καταθέτουν μηνιαίως  αναλυτικά ισοζύγια των προϊόντων που διακινούν.
5. Οφείλεται να ληφθούν μέτρα από τη πλευρά του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων -  και όχι μόνο γιατί διαπιστώνεται ιδιαίτερα σημαντικό άνοιγμα τιμών παραγωγού – καταναλωτή στα περισσότερα προϊόντα βιομηχανικής τομάτας. Ενδεικτικά με μέση τιμή καταναλωτή για τομάτα ψιλοκομμένη σε συσκευασία 400 γραμμ.  ίση με 1,175 ευρώ ανά κιλό και τιμή παραγωγού με συντελεστή απόδοσης πρώτης ύλης σε τελικό προϊόν ίσο με 1,5 και με τιμή αμοιβής παραγωγού ίση με (1,5*0,066 ευρώ ανά κιλό) 0,099 ευρώ ανά κιλό, το άνοιγμα της τιμής είναι σχεδόν 12πλάσιο και πλέον.
Με αντίστοιχες εκτιμήσεις για τον τοματοπολτό και λαμβάνοντας υπόψη ότι για την παραγωγή ενός κιλού τοματοπολτού απαιτούνται 6 κιλά πρώτης ύλης βιομηχανικής τομάτας, με μέση τιμή καταναλωτή για συσκευασία 410γραμμ.  ίση με 2,12 ευρώ ανά κιλό και τιμή παραγωγού  ίση με (6*0,066) 0,396 ευρώ ανά κιλό, διαπιστώνεται ότι το άνοιγμα των τιμών είναι της τάξεως του 530% και πλέον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου