Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Ο Γιώργος στο «παζάρι» των Βρυξελλών



Πολύ χοντρό παρασκήνιο παίζεται τις τελευταίες ώρες σχετικά με την παράδοση του Προγράμματος Σταθερότητας στην Κομισιόν. Ενώ όλες τις προηγούμενες ημέρες οι διαρροές ανέφεραν ότι θα παραδινόταν τη Δευτέρα, τελικά πήρε αναβολή για το τέλος του μήνα
αφού πρώτα περάσει από το υπουργικό συμβούλιο.
Ωστόσο, οι φήμες λένε ότι τα πρώτα στοιχεία που εστάλησαν στην Κομισιόν δεν άρεσαν καθόλου στους κοινοτικούς αξιωματούχους οι οποίοι διεμήνυσαν ότι αν τους στείλουν τέτοιο πρόγραμμα από την Ελλάδα καλύτερα να βρουν τρύπα να κρυφτούν.
Έτσι, η κυβέρνηση πήρε μολύβι και γόμα και άρχισε από χθες να σβήνει και να γράφει νούμερα και μέτρα που θα αρέσουν στους πραγματικούς κυβερνήτες εκεί στην Εσπερία.
Την Τετάρτη, ημέρα των Φώτων, θα γίνει η πρώτη αποκάλυψη αφού θα έλθουν κοινοτικοί παράγοντες στην Αθήνα για να δουν από κοντά τι μέλλει γενέσθαι και που το πάει ο Γ. Παπανδρέου. Ο πρωθυπουργός από την πλευρά του επιχειρεί να παρουσιάσει την αναβολή κατάθεσης του Προγράμματος Σταθερότητας ως αποτέλεσμα της σκληρής διαπραγμάτευσης που κάνει ο ίδιος προσωπικά.
Η αλήθεια είναι ότι στις Βρυξέλλες δεν μας έχουν εμπιστοσύνη πλέον ούτε για να κουμαντάρουμε μικρομάγαζο στο Μοναστηράκι. Το Πρόγραμμα είναι δεδομένο ότι θα συνταχθεί παρουσία των κοινοτικών, όσο κι αν στην Αθήνα μιλούν για ανεξάρτητη οικονομία και άλλα κουραφέξαλα.
Ένας άλλος λόγος που πήρε αναβολή η αποστολή του στις Βρυξέλλες είναι ο εσωκομματικός πόλεμος που σοβεί στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν, αλλά και για την ολιγωρία της κυβέρνησης που άφησε να περάσουν 3 μήνες χωρίς ουσιαστικά να παράξει κανενός είδους οικονομική πολιτική. Χαρακτηριστική η δήλωση της Β. Παπανδρέου στα Νέα ότι υπήρξαν καθυστερήσεις στα μέτρα για την τόνωση της οικονομίας.
Όμως, οι αντιδράσεις προς το παρόν κρύβονται κάτω από το χαλί. Θα αρχίσουν να φαίνονται όταν οι κοινωνικές εκρήξεις διάφορων κοινωνικών ομάδων (αρχής γενομένης από τους αγρότες) θα πάρουν διαστάσεις. Ήδη, βουλευτές της επαρχίας φέρνουν πολύ βαρύ κλίμα από τις εκλογικές τους περιφέρειες. Ο κόσμος φοβάται την φοροεπιδρομή, αντιδρά γιατί βλέπει ότι την γλιτώνουν πάλι οι σταθεροί φοροφυγάδες ενώ αντιδρά στην έλλειψη οράματος, σχεδίου, σταθερής γραμμής από την κυβέρνηση.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η ΕΕ και η ΕΚΤ απαιτούν:
- Μεγάλους περιορισμούς στις κρατικές σπατάλες, αλλά και μεγάλες περικοπές στις απολαβές των εργαζομένων στο Δημόσιο (υπερωρίες, οδοιπορικά κλπ) προκειμένου να επιταχυνθεί η μείωση των ελλειμμάτων κάτω από 3%.
- Δραστικά μέτρα για καταπολέμηση της διαφθοράς στο δημόσιο και νέο σύστημα προμηθειών
- Αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
- Μεγάλες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα καθώς θεωρούν ότι το ισχύον ενθαρρύνει την εισφοροδιαφυγή.
- Άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων,
- Νέο μοντέλο Ανάπτυξης (τα πιάσαν τα λεφτά τους)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου