Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Η υψηλότερη τιμή στη ντομάτα δεν πείθει τους αγρότες


Παλιές «αμαρτίες» και καινούργιες θεσμικές ανατροπές βαραίνουν και φέτος τη βιομηχανική ντομάτα, κάνοντας τους παραγωγούς ιδιαίτερα σκεπτικούς και απαισιόδοξους. Ακόμα και η κατά μέσο όρο αύξηση περί το 10% στην τιμή που αναμένεται να ανακοινώνουν τα εργοστάσια της χώρας αυτές τις μέρες, δεν
αρκεί να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα στο εν λόγω προϊόν.
Οι εκκρεμότητες στις πληρωμές από την πλευρά των βιομηχανιών, η εφαρμογή του νέου καθεστώτος για την πλήρη αποσύνδεση της ενίσχυσης και το σημαντικά υψηλό κόστος καλλιέργειας κάνουν τους παραγωγούς να μιλούν για έσοδα ακόμα και κάτω του κόστους παραγωγής.    
Τα εργοστάσια θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα να δίνουν σπόρους βιομηχανικής ντομάτας ακόμα και αν δεν έχουν ανακοινώσει τις τιμές τους επίσημα, γεγονός που δένει τα χέρια στους παραγωγούς, που δεν ξέρουν αν θα καλλιεργήσουν και σε ποιες ποσότητες.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, οι τιμές για τα φετινά συμβόλαια θα κυμανθούν σε υψηλότερα κατά 10% επίπεδα από τη μέση τιμή την περυσινή. Συγκεκριμένα, η ανεπίσημη προσφορά από την Ελαΐς αναφέρει τιμή κατά 9% αυξημένη και από τον ΚΥΚΝΟ κατά 10% υψηλότερη από πέρυσι.
Αντίστοιχα, στον νομό Λάρισας, μετά τη συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου, οι αγρότες ζητούν τιμή τουλάχιστον στα 80 ευρώ ο τόνος προκειμένου να μπουν στην καλλιέργεια.
Και ενώ οι μεταποιητές είναι σε πολύ δύσκολη θέση, αφού βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της δραματικής συρρίκνωσης της καλλιέργειας, κάνουν πλέον ότι μπορούν για να συγκρατήσουν τους παραγωγούς. Μια αύξηση της τάξεως του 20% σε σχέση με την τιμή παραλαβής της βιομηχανικής ντομάτας τον περασμένο χρόνο (2010) είναι, όπως όλα δείχνουν, το πρώτο δέλεαρ για να πεισθούν οι αγρότες. Όμως, από την πλευρά των καλλιεργητών, τα μηνύματα που αποστέλλονται μέσω των Ομάδων Παραγωγών, κάνουν λόγο για αύξηση της τάξεως του 40% (ελάχιστη τιμή 80 ευρώ τον τόνο, μαζί με τα μεταφορικά) σε σχέση με τις περσινές τιμές, διαφορετικά η στροφή τους σε άλλες καλλιέργειες θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου