Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Ερπετά, τρωκτικά και ψάρια "σαγηνεύουν" τους Βορειοελλαδίτες


Το μέχρι πρότινος κλασικό ερώτημα "γάτα ή σκύλος", για την επιλογή κατοικίδιου, φαίνεται να χάνει σιγά-σιγά έδαφος και ν' αντικαθίσταται από το μάλλον... περίεργο δίλημμα, "ερπετό, αμφίβιο ή τρωκτικό;". Μ' αυτόν τον τρόπο περιγράφει ο εκπρόσωπος εταιρίας εισαγωγής τροπικών ψαριών και ερπετών τη νέα τάση που επικρατεί στη Βόρεια Ελλάδα -και όχι μόνο- στην επιλογή κατοικιδίου.
Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας Greek Coral Fish, Γιάννης Γκρέκος, στα 25 χρόνια που δραστηριοποιείται στον κλάδο, διαπιστώνει ότι εκπρόσωποι του ζωικού βασιλείου που ανήκουν στην κατηγορία των ερπετών, των τρωκτικών, αλλά και των ψαριών φαίνεται να κερδίζουν πόντους απέναντι στις χαδιάρες γάτες και τους πιστούς σκύλους.

Και μπορεί να μην είναι, συνήθως, βόας ούτε κροταλίας η τελική επιλογή, αλλά σαλαμάνδρες, σαύρες και άλλα είδη της συγκεκριμένης συνομοταξίας βλέπουν το "μερίδιό" τους στην αγορά κατοικιδίων να μεγαλώνει σταθερά, τα τελευταία χρόνια.

Από το χώρο της 7ης Διεθνούς Έκθεσης για την Κτηνοτροφία και την Πτηνοτροφία, "Zootechnia 2011", στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο κ. Γκρέκος μας "μύησε" στον -αν μη τι άλλο- θαυμαστό κόσμο των ερπετών, υπογραμμίζοντας ότι οι νέοι, ηλικίας κάτω των 45 ετών, είναι "πρόθυμοι" να επιλέξουν ένα άλλο ζώο για κατοικίδιο, αφήνοντας στην άκρη τις… κλασικές επιλογές.

Μάλιστα, για να μας πείσει ο κ. Γκρέκος ότι τα ερπετά μπορεί να γίνουν ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου, μας κάλεσε να "χαϊδέψουμε" έναν μικρό (ηλικιακά) πύθωνα και να πλησιάσουμε σε απόσταση αναπνοής έναν κροκόδειλο, που έκανε τη μεσημεριανή του "σιέστα", στην ειδική γυάλα, όπου ήταν τοποθετημένος.

Στην ερώτησή μας, τι πρέπει να προσέξει κάποιος που θα επιλέξει ένα φίδι για συντροφιά, με αφορμή περιστατικά που σημειώθηκαν στο παρελθόν, όταν πύθωνας το… έσκασε δύο φορές από σπίτι, στα Τρίκαλα, ο κ. Γκρέκος απάντησε ότι οι ιδιοκτήτες τους θα πρέπει να είναι συνειδητοποιημένοι και υπεύθυνοι, ούτως ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα ούτε για τα ζώα, αλλά ούτε και για τους ίδιους.

Όσο για το κόστος απόκτησης ενός φιδιού, αυτό κυμαίνεται γύρω στα 150 ευρώ και ο εξοπλισμός που είναι απαραίτητος περίπου στα 70 ευρώ. Αν πάλι προτιμάτε κάτι πιο μικρό και χαριτωμένο, ένα ινδικό χοιρίδιο κοστίζει από 25 μέχρι 30 ευρώ και το κόστος εξοπλισμού του κυμαίνεται από 60 έως 70 ευρώ.

Η εταιρεία του κ. Γκρέκου έχει έδρα το Καλοχώρι Θεσσαλονίκης και από το 1983 έως σήμερα εισάγει ερπετά, αμφίβια, τρωκτικά, τα οποία διαθέτει σε καταστήματα πώλησης κατοικίδιων ζώων (pet shops). Μάλιστα, στις πωλήσεις της εταιρείας (με βάση στοιχεία 2010), τα φίδια κατέχουν μερίδιο τουλάχιστον 5%, τα τρωκτικά 15%-20% και τα ψάρια το 50%.
 Grooming: Ακούστε τα … ζώα σας και δώστε τους τη φροντίδα που τούς αξίζει
Στο παρελθόν φαίνεται ότι ανήκουν οριστικά οι αντιλήψεις ιδιοκτητών κατοικίδιων, κυρίως σκύλων, ότι οι μοναδικές ανάγκες του τετράποδου φίλου τους περιστρέφονται γύρω από το φαγητό και την ιατρική περίθαλψη. Πλέον, ο καλλωπισμός κατοικιδίων ή grooming (γκρούμινγκ), όπως είναι ευρέως διαδεδομένος ο σχετικός όρος, έχει γίνει συνήθεια για αρκετούς ιδιοκτήτες συμπαθών τετράποδων, στη Θεσσαλονίκη, ακόμη και μεσούσης της οικονομικής κρίσης.
Πέρα από την κατά κάποιους παρεξηγημένη αντίληψη ότι ο καλλωπισμός είναι ίσως "παρατραβηγμένος", ο υπεύθυνος του κομμωτηρίου σκύλων στη Χαριλάου Θεσσαλονίκης, Βασίλης Νικολαΐδης, μας είπε πως "οι Έλληνες έχουν παιδεία (γύρω από τη φροντίδα των κατοικίδιων) για τα ζώα".
Επικεφαλής του κομμωτηρίου, εδώ και 12 χρόνια πλέον, ο κ. Νικολαΐδης σπούδασε σε ειδική σχολή του Βελγίου και επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου ξεκίνησε τη δική του επιχειρηματική προσπάθεια, με γνώμονα πάντα τη φροντίδα των ζώων.
Διευκρινίζοντας ότι όλες οι διαδικασίες φροντίδας των σκύλων γίνονται χωρίς αναισθητικό ή ηρεμιστικό, ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε ότι το κόστος για ένα "πακέτο" περιποίησης κυμαίνεται από 20 μέχρι 80 ευρώ και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μπάνιο, καθαρισμό αυτιών, νυχιών, δοντιών, πατουσών και κούρεμα.
Για το κούρεμα, ο κ. Νικολαΐδης σημείωσε ότι είναι προσωπικές επιλογές των ιδιοκτητών, ωστόσο, τις περισσότερες φορές, είναι "υπάκουοι" στις υποδείξεις των καλλωπιστών (groomers) και μαθαίνουν πως για την κάθε ράτσα σκύλου το κούρεμα είναι διαφορετικό.
Σε κάθε περίπτωση, ένα είναι βέβαιο: όποιο ζώο κερδίσει την... καρδιά σας, φροντίστε να το αγαπήσετε και να το σεβαστείτε, όπως του αξίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου