Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Επεμβάσεις για αποφυγή ασθενειών στις ελιές

Όλες τις επεμβάσεις τις οποίες πρέπει να κάνουν οι ελαιοπαραγωγοί προκειμένου να αντιμετωπίσουν τυχόν ζημιές στα δέντρα τους από ασθένειες της εποχής συστήνουν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου προστασίας φυτών και ποιοτικού ελέγχου Ηρακλείου.

Οι ειδικοί διαχωρίζουν τις απαραίτητες ενέργειες των
καλλιεργητών, ανάλογα με την ασθένεια. Πιο αναλυτικά:



Καρκίνωση



Η ασθένεια οφείλεται σε βακτήριο και εκδηλώνεται με το σχηματισμό εξογκωμάτων (καρκινωμάτων) στα κλαδιά των ελαιοδέντρων. Οι μολύνσεις γίνονται εφόσον επικρατεί υγρός ή βροχερός καιρός από πρόσφατες, μη επουλωμένες πληγές (ράβδισμα, κλάδεμα, καλλιεργητικά εργαλεία, παγετός, χαλάζι, δυνατός άνεμος). Η Κορωνέικη (ψιλολιά) είναι ιδιαίτερα ευπαθής.



- Να αποφεύγετε το κλάδεμα των δένδρων με υγρό ή βροχερό καιρό.



- Κατά το κλάδεμα να αφαιρούνται τα κλαδιά με τους χαρακτηριστικούς όγκους της ασθένειας και να καίγονται.



- Μετά το κλάδεμα να ακολουθεί ψεκασμός με βορδιγάλειο πολτό ή άλλα χαλκούχα σκευάσματα.



- Μετά από παγετό ή χαλαζόπτωση επιβάλλεται άμεσος ψεκασμός.







Καπνιά και λειχήνες



Παρατηρούνται κυρίως σε υγρές περιοχές και σε ελαιώνες με πυκνή βλάστηση. Δεν θεωρούνται φυτοπαράσιτα, όμως προκαλούν έμμεσες ζημιές. Ιδιαίτερα η καπνιά καλύπτει τη φυλλική επιφάνεια και μειώνει σημαντικά τη φωτοσύνθεση.



- Το κατάλληλο κλάδεμα σε δέντρα με πυκνή βλάστηση συντελεί στον καλό αερισμό του εσωτερικού των δένδρων και μειώνει τον κίνδυνο σοβαρών προσβολών από το λεκάνιο που είναι το κύριο αίτιο ανάπτυξης της καπνιάς.



- Ο ψεκασμός με χαλκούχα σκευάσματα βοηθά στην αποκόλληση της καπνιάς και των λειχήνων.







Καλόκορις



Ενδημεί σε ορισμένες περιοχές της Κρήτης. Προσβάλει οφθαλμούς και ταξιανθίες, προκαλώντας ανθόπτωση. Η ζημιά μπορεί να είναι σημαντική, το ύψος της διαφέρει από χρόνο σε χρόνο και εξαρτάται άμεσα από το στάδιο ανάπτυξης της ανθοταξίας καθώς είναι μεγαλύτερο στα πρώιμα στάδια.



Νωρίς την άνοιξη, το έντομο στο στάδιο της νύμφης κατεβαίνει από τα ελαιόδεντρα στην αυτοφυή βλάστηση για να διατραφεί, με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των προσβολών στην ανθοφορία της ελιάς.



Για τον λόγο αυτό πρέπει να αποφεύγεται η καταστροφή του χλοοτάπητα στους ελαιώνες πριν από τα τέλη Μαρτίου.



Μην καταστρέφετε την ξυνήθρα, δεν είναι ανταγωνιστικό ζιζάνιο. Προστατεύει τα εδάφη από τη διάβρωση (κυρίως τα επικλινή) και συγκρατεί τα νερά της βροχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου