Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Ρωσία-Καναδάς με τα πόδια!


   Για πρώτοι φορά θα επιχειρηθεί από Ρώσους ερευνητές να περάσουν από τη Σιβηρία στον Καναδά από την ξηρά μέσω του Βόρειου Πόλου -μια επικίνδυνη, πολύμηνη αποστολή πάνω σε εύθραυστο πάγο. Το εγχείρημα παρουσιάζεται ως επιστημονική έρευνα, πιθανότατα όμως αποτελεί επίδειξη ρωσικής ισχύος στη
διεθνή έριδα για τους υδρογονάνθρακες της Αρκτικής.
«Η Ρωσία έχει προχωρήσει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο» όσον αφορά την εξερεύνηση της Αρκτικής, δήλωσε ο Βλαντιμίρ Τσούκοφ, επικεφαλής της αποστολής. «Θα κινηθούμε σε ένα μονοπάτι που δεν έχει ακολουθήσει κανείς στο παρελθόν» υπερηφανεύτηκε.
Στη διάρκεια της αποστολής, η οποία προγραμματίζεται να αναχωρήσει στις 17 Φεβρουαρίου με δύο οχήματα, θα συλλεχθούν επιστημονικά δεδομένα για την κλιματική αλλαγή και τους πληθυσμούς της πολικής αρκούδας.
Το βασικό κίνητρο, όμως, φαίνεται ότι είναι το χρήμα: Η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Νορβηγία, η Γροιλανδία και ο Καναδάς ερίζουν για τα πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που πιστεύεται ότι κρύβονται βόρεια του Αρκτικού Κύκλου.
Με τη θερμοκρασία στην Αρκτική να αυξάνεται περισσότερο από ό,τι στον υπόλοιπο κόσμο, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι σε λίγα χρόνια η περιοχή γύρω από τον Βόρειο Πόλο θα είναι μια απέραντη θάλασσα τα καλοκαίρια.
Η αποστολή, που πρέπει να διανύσει 8.000 χιλιόμετρα πάνω στο εύθραυστο κάλυμμα πάγου, προγραμματίζεται να φτάσει στο έδαφος του Καναδά στα τέλη Μαΐου και να ολοκληρωθεί στις 22 Ιουνίου.
Εκτός του ότι θα συλλέξουν επιστημονικά δεδομένα, τα οποία θα μοιραστούν αργότερα με τη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα, οι πρωτοπόροι θα δοκιμάσουν επίσης το σύστημα δορυφορικής πλοήγησης Glonass, τη ρωσική απάντηση στο αμερικανικό GPS.
    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου