Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

«Πλούτος για την Ελλάδα η Διασπορά της», λέει ο Παπανδρέου στους Αμερικανοεβραίους


Τη σημασία της ελληνικής Διασποράς για τη γενέτειρα εξήρε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στη Διάσκεψη των Προέδρων των Μειζόνων Αμερικανο-Εβραϊκών Οργανώσεων χθες στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε κεντρικό ξενοδοχείο, χαρακτήρισε την Ομογένεια «πλούτο για τη χώρα», ενώ στάθηκε και
στη συμβολή της στη σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας - Ισραήλ.
«Θέλουμε να αξιοποιήσουμε το ανθρώπινο δυναμικό του Ελληνισμού, στην Ελλάδα και στον Κόσμο. Ολοι γνωρίζετε την ελληνική Διασπορά. Συνεργάζεστε με Ελληνες στις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού. Ξέρετε τι σημαντικό δυναμικό αποτελούν και πόσο χρήσιμο είναι το επιχειρηματικό τους πνεύμα», σημείωσε και στη συνέχεια προέβη σε παραλληλισμό της ελληνικής Ομογένειας με αυτή του Ισραήλ: «Τα μέλη της εβραϊκής Διασποράς έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία του ισραηλινού κράτους, αλλά έχουν βοηθήσει επίσης και στην ανάπτυξη της οικονομίας, ενώ έχουν συμβάλει στη στήριξη του πολιτισμού, της γλώσσας και των παραδόσεων, καθώς και στη διατήρησή τους. Το ίδιο ισχύει και για την ελληνική Διασπορά».
Ο κ. Παπανδρέου, δεν παρέλειψε να σταθεί και στην ευεργετική επίδραση που έχει η αμφίδρομη σχέση της γενέτειρας με τη Διασπορά της: «Θεωρούμε ότι τα μέλη της ελληνικής Διασποράς αποτελούν έναν εξαιρετικό πόρο, έναν πλούτο για την Ελλάδα, διότι διατηρούν ζωντανές τις παραδόσεις μας, τις ρίζες, τους μύθους, τους θρύλους και το όραμα του τι είναι ο Ελληνισμός, στην Ελλάδα και στον Κόσμο. Και αυτός είναι ένα συνεχιζόμενος διάλογος μεταξύ των μελών της Διασποράς και των κατοίκων της Ελλάδας, που ενημερώνονται αμοιβαία για τις εξελίξεις και για τις κατευθύνσεις που ακολουθεί ο Κόσμος».
Χειροκροτούμενος θερμά από τα περίπου 60 κορυφαία στελέχη της εβραϊκής Διασποράς, ο Ελληνας Πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμη στις ριζικές μεταρρυθμίσεις που γίνονται στην Ελλάδα και στις εξελίξεις στην Αίγυπτο, συνδέοντας αμφότερα τα θέματα με την ασφάλεια των δύο χωρών και της ευρύτερης περιοχής τους.
«Οι μεταρρυθμίσεις είναι σημαντικές και απαραίτητες για τη μελλοντική σταθερότητα και ευημερία της Ελλάδας. Αλλά αποτελούν επίσης και τη συμβολή μας, θα έλεγα, στην ευρωπαϊκή οικογένεια και στη σταθερότητα της ευρωπαϊκής μας οικογένειας», σημείωσε και συνέχισε: «Oλοι μάθαμε τον περασμένο χρόνο ότι η κρίση του κρατικού χρέους δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα. Είναι ένα πρόβλημα, που το μοιράζονται πολλές άλλες χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, οι οποίες έχουν υψηλό χρέος. Και είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η Ευρώπη λαμβάνει αποφάσεις, που θα της επιτρέψουν να μεταρρυθμίσει την οικονομική της διακυβέρνηση, για να αντιμετωπίσει ακριβώς αυτό το πρόβλημα. Η συνεργασία μας, λοιπόν, με τις χώρες της Μεσογείου είναι πολύ σημαντική. Και θέλουμε να ενσωματώσουμε και το Ισραήλ σε αυτή την αγορά, κάτι που θα είναι ζωτικό, όχι μόνο για την οικονομία του Ισραήλ, αλλά και για την στρατηγική ασφάλεια της χώρας αυτής».
Ο ίδιος, απευθυνόμενος στα μέλη της εβραϊκής αποστολής και προσπαθώντας να αναδείξει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις επαφές των δύο χωρών, υπογράμμισε: «Αναπτύσσουμε στενότερες σχέσεις, καθώς και μία εταιρική σχέση της Ελλάδας με το Ισραήλ, μετά και από την πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, την πρώτη επίσκεψη Ισραηλινού Πρωθυπουργού στην Ελλάδα. Eχουμε ανοίξει κεφάλαια συνεργασίας στους τομείς της γεωργίας, της υψηλής τεχνολογίας, της ασφάλειας και του τουρισμού. Και αναφέρω μόνο λίγους από τους τομείς της συνεργασίας μας. Και απόδειξη ότι υπάρχουν ήδη θετικά αποτελέσματα, αποτελεί η αύξηση κατά 200% στις επισκέψεις Ισραηλινών στην Ελλάδα, ενώ τους επόμενους μήνες, συγκεκριμένα στις αρχές Απριλίου, θα έχουμε την πρώτη διμερή Υπουργική μας Σύνοδο, που θα γίνει στο Ισραήλ, για να συνεχίσουμε νέα κοινά προγράμματα στον τομέα της τεχνολογίας και της ενέργειας».
Κλείνοντας αυτό το θέμα, ο κ. Παπανδρέου, υπογράμμισε: «Εχετε έρθει εδώ, σε μια ιστορική στιγμή στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, και θα συμβάλλετε ασφαλώς στην ενίσχυση αυτής της συνεργασίας».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τη θέση του υπέρ της δημιουργίας ενός ασφαλούς και βιώσιμου Παλαιστινιακού κράτους, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στις εξελίξεις στην Αίγυπτο και στην ανάμειξή του στο ζήτημα: «Οι εξελίξεις στην Αίγυπτο θα διαμορφώσουν και θα επηρεάσουν την κατάσταση στην περιοχή μας, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Γι’ αυτό, είμαι σε στενή επαφή με τους εκπροσώπους του κυβερνητικού καθεστώτος και της αντιπολίτευσης, όχι επειδή θέλουμε να αναμειχθούμε στις υποθέσεις άλλων χωρών, αλλά επειδή το μέλλον τους, είναι και δικό μας μέλλον».
Στόχος, σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, είναι να αποφευχθούν οι βίαιες συγκρούσεις και να πραγματοποιηθεί ομαλή μετάβαση στη Δημοκρατία: «Κατέστησα σαφές ότι πρέπει να αποφύγουμε τον εξτρεμισμό και τη βία. Μια σύγκρουση μεταξύ Ενόπλων Δυνάμεων και αντιπολίτευσης, θα έχει δυσάρεστες και δυσμενείς συνέπειες και θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη καταστολή, σε βία και εξάρσεις φονταμενταλισμού ή, στο αποτέλεσμα να υπάρξει ένα νέο καθεστώς, το οποίο θα είναι ακόμα πιο ακραίο και φανατικό. Γι’ αυτό, είναι απαραίτητο σήμερα να έχουμε μία μετάβαση αντιπροσωπευτική και ειρηνική, η οποία θα οδηγήσει σε δημοκρατικούς θεσμούς».
Παρακάτω, ο Πρωθυπουργός στάθηκε στις λύσεις που μπορεί να προσφέρει η Ελλάδα λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης: «Η Ελλάδα μπορεί να αναλάβει σημαντικό ρόλο στην περιοχή, εφόσον διατηρούμε πολύ καλές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο, αλλά έχουμε και πολύ στενούς δεσμούς με το Ισραήλ και θέλουμε να υπάρξει μια εξέλιξη συνεργασίας και ανάπτυξης στην περιοχή. Και σ’ αυτό, εμείς μπορούμε να συμβάλουμε. Λόγω της στρατηγικής της θέσης, η Ελλάδα είναι σημαντικός παίχτης για την ασφάλεια της περιοχής. Θα παραμείνουμε ένας ειλικρινής και αξιόπιστος διαμεσολαβητής και θα αξιοποιήσουμε τις καλές σχέσεις που έχουμε με τον αραβικό κόσμο, για να προωθήσουμε την ειρήνη».
H Διάσκεψη των Προέδρων αποτελείται απο τους επικεφαλής των οργανώσεων «Conference of the Major American Jewish Organizations», «European Jewish Congress (EJC)», «European Council of Jewish Communities (ECJC)» και το «Ευρωασιατικό Εβραϊκό Συμβούλιο (EAJC)».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου