Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Μαγειρεύουμε Ελληνικά


Το φαγητό που αποτελεί ‘σήμα κατατεθέν’ της ελληνικής γαστρονομικής παράδοσης σας παρουσιάζω σήμερα, αγαπητοί φίλοι και φίλες. Ο λόγος για το μουσακά, το έδεσμα που μαζί με το σουβλάκι και το τζατζίκι έχουν κάνει την ελληνική κουζίνα γνωστή
ως τα πέρατα της οικουμένης.
Ο μουσακάς είναι κατεξοχήν καλοκαιρινό φαγητό. Φτιάχνεται με μελιτζάνες και κολοκυθάκια που ναι μεν μπορεί να τα βρίσκουμε στο μανάβη όλο το χρόνο αλλά κανονικά τώρα είναι η εποχή τους, αφού αυτά τα φυτά ευδοκιμούν το καλοκαίρι που οι θερμοκρασίες είναι υψηλές.
Είναι λίγο βαρύ και αρκετά πλούσιο σε θερμίδες φαγητό αλλά εδώ που τα λέμε δεν είναι και κάτι που το τρως κάθε μέρα καθότι ο μουσακάς είναι μπελαλίδικος και θέλει χρόνο για να γίνει.
Όσο δύσκολα όμως φτιάχνεται άλλο τόσο εύκολα και γρήγορα τρώγεται ο μουσακάς, γι αυτό ακολουθήστε τις ποσότητες των υλικών που σας δίνω παρακάτω για να φτιάξτε ένα μεγάλο ταψί και να τον ευχαριστηθείτε.
ΜΟΥΣΑΚΑΣ
ΥΛΙΚΑ (8-10 ΜΕΡΙΔΕΣ)
Λαχανικά
1 κιλό μελιτζάνες
1κιλό κολοκυθάκια
1 κιλό πατάτες
Λάδι για το τηγάνισμα
300 γρ τυρί τριμμένο
Για τον κιμά:
700 γρ μοσχαρίσιο κιμά
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 ώριμες ντομάτες ή 1/2 κουτί τοματάκια
1 κουταλιά τοματοπελτέ
2 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 ξυλαράκι κανέλλα
2-3 γαρύφαλλα
2-3 κόκκους μπαχάρι
αλάτι και πιπέρι
Για την μπεσαμέλ:
6 κουταλιές βούτυρο
8 κουταλιές αλεύρι
4 ποτήρια γάλα
2 αυγά
Αλάτι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου