Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Κυριακή, 30 Ιανουαρίου 2011

Ελληνικό σαφάρι φοροφυγάδων στην Ελβετία


Συνεννόηση σε επίπεδο κορυφής με την ελβετική κυβέρνηση επιδιώκουν ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, προκειμένου να εντοπιστούν και να ελεγχθούν ελληνικά κεφάλαια που είναι κατατεθειμένα στις ελβετικές τράπεζες.
Στόχος είναι ο εντοπισμός και η πάταξη της φοροδιαφυγής, καθώς σε περίπτωση που προσδιοριστούν
οι ύποπτες καταθέσεις θα ακολουθήσει διαδικασία διασταύρωσης προκειμένου να επαληθευτεί αν για τα ποσά αυτά έχουν καταβληθεί φόροι στην Ελλάδα ή αν οι φορολογικές δηλώσεις των δικαιούχων δεν δικαιολογούν τέτοιου είδους καταθέσεις. Η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε χθες την ελβετική συνδρομή για τον εντοπισμό ελλήνων φοροφυγάδων στην Ελβετία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το συγκεκριμένο θέμα συζητήθηκε διεξοδικά κατά τη συνάντηση που είχε στο Νταβός ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, με την Ελβετίδα ομόλογό του κ. Έβελιν Βίντμερ Σλουμφ. Η φοροδιαφυγή και η πάταξή της συζητήθηκαν λίγο αργότερα και στη συνάντηση που είχαν ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, και ο υπουργός Οικονομικών με πολιτικούς, οικονομικούς αναλυτές και στελέχη επιχειρήσεων του Τύπου, η οποία διεξήχθη μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
Συνδρομή της κυβέρνησης της Ελβετίας ζήτησε εξάλλου και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός από την πρόεδρο της χώρας κ. Μισελίν Ανν Μαρί Καλμί-Ρέι, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους.
Το οικονομικό επιτελείο είχε διερευνήσει τις σχετικές δυνατότητες τους προηγούμενους μήνες, κρίθηκε όμως ότι χωρίς δεσμευτική συμφωνία με την κυβέρνηση της Ελβετίας δεν ήταν πολλές οι πιθανότητες εντοπισμού και αποκάλυψης της ελληνικής φοροδιαφυγής που βρίσκεται σε ελβετικές τράπεζες.
Το ζήτημα θεωρείται και στο εσωτερικό πεδίο, επιβεβλημένη κίνηση με στόχο την αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης καθώς πολλοί βουλευτές του ΠαΣοΚ έχουν υπογραμμίσει με κάθε ευκαιρία ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να μην ερευνά για τα δισεκατομμύρια που έχουν διαφύγει στην Ελβετία σε μια περίοδο κατά την οποία έχουν επιβληθεί σκληροί όροι λιτότητας.
ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΣΕ... CD
Στο μεταξύ, ηλεκτρονική λίστα με 70 CD που περιέχουν στοιχεία για τις καταθέσεις και τους τόκους που πήραν τα προηγούμενα χρόνια περίπου 100.000 Έλληνες οι οποίοι διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό έχει στα χέρια του το υπουργείο Οικονομικών.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο όπλο που διαθέτει αυτή τη στιγμή το Υπουργείο στην προσπάθεια αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, το οποίο ενεργοποιεί η κυβέρνηση παράλληλα με την εφαρμογή καθολικού «πόθεν έσχες» και νέων, αυστηρών τεκμηρίων διαβίωσης.

Ο συνδυασμός των τριών αυτών μέτρων που υποδείχθηκαν από την τρόικα αναμένεται να συμβάλει στην αύξηση των εσόδων από την άμεση φορολογία και να αποδώσει καρπούς κυρίως ως την άνοιξη του 2011, οπότε θα υποβληθούν οι νέες φορολογικές δηλώσεις. Μόνο από την εφαρμογή των τεκμηρίων το Υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι θα εισπράξει πάνω από τις προβλέψεις του μνημονίου, δηλαδή πάνω από 700 εκατ. ευρώ, ενώ με την καθολική εφαρμογή του «πόθεν έσχες» θα υπάρξει σημαντικό χτύπημα στη φοροδιαφυγή και κυρίως σε εκείνους που έχουν αποκτήσει τεράστια ακίνητη περιουσία τα προηγούμενα χρόνια και δεν μπορούν να τη δικαιολογήσουν από τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου