Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Tα νέα μέτρα διχάζουν το ΠΑΣΟΚ


 Μπορεί η κυβέρνηση να συμφώνησε με την τρόικα για τα νέα μέτρα που προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2012-2015, αλλά συνεχίζει τον μαραθώνιο προκειμένου να πείσει Υπουργούς της και βουλευτές του Κινήματος, καθώς το ΠΑΣΟΚ μοιάζει με κόμμα που κοιτάζει περισσότερο προς τους «Αγανακτισμένους» παρά προς του Μαξίμου.

Σε γενικές γραμμές, η εβδομάδα που ξεκινά είναι τόσο κρίσιμη που από τις εξελίξεις θα εξαρτηθεί και πόσο «καυτός» θα είναι ο Ιούνιος μήνας, καθώς αναμένεται η συνεδρίαση του Eurogroup στις 20 Ιουνίου και η Σύνοδος Κορυφής στις 24 Ιουνίου, για το πολυπόθητο «ναι» στην επέκταση της ελληνικής διάσωσης. Αφού πρώτα και μέχρι τις 15 Ιουνίου έχει περάσει από την Ολομέλεια της Βουλής η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος με μορφή τριετούς Προϋπολογισμού και ως εκ τούτου με ένα μόνο άρθρο επί της αρχής του και μόνο.
Ηδη, κάποιοι βουλευτές ενδέχεται να παραιτηθούν ώστε να μην το ψηφίσουν, αλλά και για να μη ρίξουν την κυβέρνηση. Αυτοί ενδέχεται να συμπεριλαμβάνονται στους 16 βουλευτές που συνυπέγραψαν την επιστολή που παραδόθηκε στον Πρωθυπουργό, όπως έγραψε ο «Ε.Κ», ζητώντας, εκτός των άλλων, πλήρη ενημέρωση για το τι πήγε λάθος τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του Μνημονίου.
Κι ενώ η κυβέρνηση αναμένεται να έρθει αντιμέτωπη με αρκετούς βουλευτές, τώρα ανοίγει και νέο μέτωπο, αυτή τη φορά με Υπουργούς που εκφράζουν αντιρρήσεις για την ενδεχόμενη τοποθέτηση Ευρωπαίων τεχνοκρατών σε διάφορα παραγωγικά υπουργεία, ώστε να προχωρήσει το κυβερνητικό έργο γρήγορα και αποτελεσματικά.
Σήμερα, πάντως, αναμένεται άτυπη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου θα τεθούν επί τάπητος οι προτάσεις του οικονομικού επιτελείου για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, καθώς και τα μέτρα που συμφωνήθηκαν με τους εκπροσώπους της τρόικας για τον περιορισμό του ελλείμματος του 2011.
Οι προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου, όπως και τα έκτακτα μέτρα, θα οριστικοποιηθούν την Τετάρτη στην τακτική συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αφού προηγουμένως αύριο, Τρίτη, συνεδριάσουν και τα κοινοβουλευτικά όργανα του κυβερνώντος κόμματος. Πρώτα θα συνέλθει η ΚΤΕ Οικονομίας με όλους τους βουλευτές που θα ενημερωθούν από τους Υπουργούς των παραγωγικών υπουργείων και μετά με συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου υπό τον Πρωθυπουργό.
Ωστόσο, ακόμη και να μην εκδηλωθούν παραιτήσεις βουλευτών, όπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές, με την παρούσα μορφή της η κυβέρνηση δεν εγγυάται την εφαρμογή του προγράμματος. Κάτι που είναι σε γνώση του Πρωθυπουργού, όπως τονίζουν δημοσιεύματα και έτσι θεωρείται σχεδόν σίγουρος στους δημοσιογραφικούς κύκλους ένας ανασχηματισμός με άτομα που θα κινήσουν γρήγορα το νέο πρόγραμμα για να αρχίσει να αποδίδει, αλλά και να προσδώσει νέα δυναμική στην κυβέρνηση τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, ότι επιτέλους κάτι κινείται στην Ελλάδα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Δεν αποκλείεται να υπάρχουν και παραιτήσεις Υπουργών που δεν συμφωνούν. Το νέο ενδοκυβερνητικό αγκάθι προέρχεται μέσα από αυτά που είπε, αργά την Παρασκευή, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός από το Λουξεμβούργο μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: «Επεσήμανα επίσης στον Ζαν Κλοντ το γεγονός ότι, ένα από τα μείζονα ζητήματα, με τα οποία βρεθήκαμε αντιμέτωποι κατά την εφαρμογή του προγράμματός μας, αφορούσε στη δυνατότητα υλοποίησης τέτοιων βαθέων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων από τις δημόσιες υπηρεσίες μας. Εξ ου και του ζήτησα, όπως εξάλλου έχω ήδη ζητήσει από κάποια κράτη-μέλη και πρόκειται να ζητήσω από όλους τους εταίρους μας στην Ε.Ε., όπως και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να συναφθούν διμερείς συμφωνίες και συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να ενισχύσουμε τις δυνατότητες των δημοσίων υπηρεσιών, είτε αφορούν ιδιωτικοποιήσεις, είτε υγεία, παιδεία, ή ηλεκτρονική διακυβέρνηση, με στόχο να διευκολυνθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα, να περιοριστεί η γραφειοκρατία και να αναμορφωθεί, αλλά και να στηριχθεί η τουριστική μας βιομηχανία.
»Χαίρομαι ιδιαίτερα, καθώς για την επίτευξη των ανωτέρω υπάρχει εκπεφρασμένη διάθεση προσφοράς ουσιαστικής βοήθειας και συνδρομής, διαθέτοντας προς την Ελλάδα τους απαιτούμενους ανθρώπινους πόρους, την τεχνική γνώση, τεχνογνωσία και εμπειρογνωμοσύνη, στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος. Θεωρώ ότι αυτό θα προσφέρει μια ώθηση και θα αποτελέσει εχέγγυο της εφαρμογής του προγράμματος, αλλάζοντας πραγματικά την Ελλάδα και μετατρέποντας την κρίση αυτή σε ευκαιρία για τον ελληνικό λαό και την Ευρώπη».
Αυτό, όμως, που ο κ. Παπανδρέου βλέπει ως ευκαιρία και εχέγγυο, κάποιοι Υπουργοί το βλέπουν ως επιστασία από ξένους. Ηδη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης δήλωσε το Σάββατο, στο «Mega», ότι «δεν νομίζω πως θα υπάρξει ένας ξένος που θα έρθει στο υπουργείο και θα μου πει αν θα δώσω ή όχι τα λεφτά στους αγρότες». Και στην ερώτηση εάν θα παραιτηθεί -εάν τοποθετηθεί ένας τέτοιος επίτροπος- απάντησε: «Βεβαίως», προθέτοντας: «Μεταφορά τεχνογνωσίας από το εξωτερικό ναι, πρώτος θα τη δεχθώ και θα την εφαρμόσω. Να’ έρθει ένας μπάστακας έξω από το γραφείο μου και να λέει πού πάνε τα χρήματα, ενώ τους στόχους τους έχουμε συμφωνήσει με την τρόικα, δεν το αποδέχομαι».
Χθες, πάντως, η κυβέρνηση μέσω της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης/Επικοινωνίας κατήγγειλε την επικίνδυνη, όπως τη χαρακτηρίζει παραπληροφόρηση: «Η κυβέρνηση καταγγέλλει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, την επικίνδυνη παραπληροφόρηση Μέσων Ενημέρωσης τα οποία δηλητηριάζουν την κοινή γνώμη, είτε με ανύπαρκτες ‘πληροφορίες’ για ‘ξένους επιτρόπους-ανθύπατους στα υπουργεία’, είτε με ανοίκειες και ανιστόρητες εκφράσεις περί ‘κατοχής’ στην Ελλάδα. Με τη συμβολή, με τις θυσίες του ελληνικού λαού, δίνουμε εδώ και πολλούς μήνες έναν τιτάνιο αγώνα για να σώσουμε την Ελλάδα από την χρεοκοπία, για να διαφυλάξουμε την εθνική μας αξιοπρέπεια. Αγώνα, στον οποίο οφείλουν εν πολλοίς την επιβίωσή τους και τα Μέσα Ενημέρωσης, καθώς η κατάρρευση της χώρας θα σήμαινε και τη δική τους κατάρρευση. Αρκετά πια, λοιπόν, με την ανευθυνότητα. Τα ψέματα τελείωσαν και όλοι καλούνται πλέον να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Η παραπληροφόρηση και η διαμόρφωση κλίματος σύγχυσης, είτε εδράζεται είτε όχι σε σκοπιμότητες, στρέφεται τελικώς εναντίον του δημοσίου συμφέροντος».
Αν όλες όμως οι προσπάθειες αποτύχουν, τότε απομένει μόνο το χαρτί των εκλογών προς τα τέλη Ιουλίου. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οι πολίτες θα κληθούν να αποφασίσουν ενώπιον του διλήμματος «σταθερή κυβέρνηση ή χρεοκοπία». Σύμφωνα με το κυριακάτικο «Εθνος», μάλιστα, οι κάλπες μπορεί να στηθούν στη γεμάτη συμβολισμών ημερομηνία, αυτήν για την επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας, στις 24 Ιουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου