Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Δευτέρα, 6 Ιουνίου 2011

Ο Ντομινίκ Στρος-Καν ετοιμάζεται να δηλώσει αθώος Ο Ντομινίκ Στρος-Καν ετοιμάζεται να δηλώσει σήμερα αθώος απέναντι στις σε βάρος του κατηγορίες για σεξουαλικές εγκληματικές πράξεις, κατά την ακροαματική διαδικασία ενώπιον του ποινικού δικαστηρίου της Νέας Υόρκης.
Η ακροαματική διαδικασία θα ξεκινήσει στις 09.30' τοπική ώρα (16.30' ώρα Ελλάδος) και ο πρώην γενικός διευθυντής του
Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) θα πάρει για λίγο το λόγο για πρώτη φορά μετά τη σύλληψή του στις 14 Μαΐου καθώς ετοιμαζόταν να αναχωρήσει για τη Γαλλία.
Από την ημερομηνία αυτή ο Στρος-Καν πέρασε έξι νύχτες πίσω από τα κάγκελα της φυλακής, εκ των οποίων οι τέσσερις στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Ράικερς στο βορειοανατολικό Μανχάταν. Από τις 20 Μαΐου ο Στρος-Καν είναι ελεύθερος υπό περιοριστικούς όρους και αφού κατέβαλε εγγύηση ενός εκατομμυρίου δολαρίων και υπέγραψε εγγυητική επιταγή πέντε εκατομμυρίων δολαρίων. Από τις 25 Μαΐου διαμένει σε πολυτελή κατοικία 600 τετραγωνικών μέτρων στην πλούσια συνοικία TriBeCa στο νότιο Μανχάταν, της οποίας η ταράτσα είναι γεμάτη από τεράστιες τέντες, εξασφαλίζοντας απομόνωση από τους τηλεφακούς των φωτογράφων. Ο Στρος-Καν έχει βγει από την κατοικία μόλις δύο φορές, εκ των οποίων η μία ήταν για να μεταβεί στο γραφείο του δικηγόρου του Μπεν Μπράφμαν.
Σε γραπτά έγγραφα, κυρίως στην επιστολή παραίτησής του που εστάλη στις 19 Μαΐου, ο Ντομινίκ Στρος-Καν απέρριψε «με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο» τις κατηγορίες για απόπειρα βιασμού και σεξουαλική επίθεση σε βάρος μιας καμαριέρας του ξενοδοχείου Sofitel στο Mανχάταν.
Oι δικηγόροι του, Μπεν Μπράφμαν και Ουίλιαμ Τέιλορ, δύο διακεκριμένοι ποινικολόγοι της Νέας Υόρκης, δήλωσαν ότι ο πελάτης τους θα δηλώσει αθώος, σήμερα, μετά την επίσημη ανάγνωση του κατηγορητηρίου.
Μετά την ανάγνωση του κατηγορητηρίου που συστήθηκε με βάση την απόφαση του Σώματος των Ενόρκων και το οποίο περιλαμβάνει επτά κατηγορίες κυρίως της απόπειρας βιασμού, σεξουαλικής επίθεσης και κράτησης -εγκληματικές πράξεις που θεωρητικά επισύρουν ποινές κάθειρξης έως 74 χρόνων- ο δικαστής Μάικλ 'Ομπους θα ζητήσει από τον Στρος-Καν να δηλώσει αν είναι αθώος ή ένοχος.
Αν δηλώσει ένοχος, εκδοχή που θεωρείται απίθανη και θα αποτελέσει δραματική τροπή στην υπόθεση, δεν θα υπάρξει δίκη και ο κ. Καν θα διαπραγματευτεί με τον δικαστή για τα χρόνια φυλάκισή του που δεν θα είναι λιγότερα από πέντε, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες.
Ο Στρος-Καν κατά πάσα πιθανότητα θα δηλώσει ότι είναι αθώος, κάτι που σημαίνει ότι μια δίκη θα διεξαχθεί τους επόμενους μήνες, οπότε και αναμένεται να έλθει αντιμέτωπος με την 32χρονη γυναίκα από τη Γουινέα που φέρεται ως θύμα του.
Από τότε που το Σώμα των Ενόρκων απεφάνθη, μετά την κατάθεση της καμαριέρας, ο εισαγγελέας της Νέας Υόρκης παρέπεμψε την υπόθεση σε ανώτερο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, με βάση τις κατηγορίες να απαγγέλλονται σε βάρος του Ντομινίκ Στρος-Καν, ενώ το φερόμενο ως θύμα θα παρουσιαστεί στη δίκη ως βασικός μάρτυρας κατηγορίας.
Ο Μπράφμαν δηλώνει από τη στιγμή που ανέλαβε την υπόθεση, ότι είναι βέβαιος πως ο Στρος-Καν που εθεωρείτο ο επικρατέστερος υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος στις γαλλικές προεδρικές εκλογές του 2012, θα αποδειχθεί αθώος στη δίκη.
«Δεν θέλω επί του παρόντος να υπεισέλθω στις λεπτομέρειες της υπόθεσης αυτής και είμαι πεπεισμένος, δεν πιστεύω καθόλου ότι ο Στρος-Καν είναι ένοχος για τις κατηγορίες που τού προσάπτουν και μπορώ να πω ότι ο Στρος-Καν θα αφεθεί ελεύθερος», δήλωσε σε συνέντευξη του στο γαλλικό δίκτυο Μ6 που μεταδόθηκε χθες Κυριακή.
Από χθες μεγάλη δύναμη φωτογράφων, δημοσιογράφων, εικονοληπτών, κυρίως Γάλλοι, έχουν λάβει θέση έξω από το σπίτι της οδού Φράνκλιν αριθμός 153 και έξω από το ποινικό δικαστήριο στη συνοικία των δικαστηρίων, επίσης στο νότιο Μανχάταν.
Οι φωτογράφοι απαθανατίζουν όλες τις εισόδους και εξόδους, κυρίως αυτές της συζύγου του Στρος-Καν, της Γαλλίδας πρώην δημοσιογράφου Αν Σινκλέρ και των δύο θυγατέρων του Καμίλ και Βανέσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου