Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Με «το ταξίδι του Οδυσσέα» θα ξεκινήσουν οι Special Olympics


 Οταν τα παιδιά ενός κατώτερου θεού ξεπερνούν τα εμπόδια, όταν το ταξίδι του Οδυσσέα ξεκινάει με το ένα κατάρτι τσακισμένο από τον άνεμο και όταν το όχημα για το ταξίδι είναι η θέληση και η δύναμη της ανθρώπινης ψυχής, τότε έχουμε Special Olympics. Ολα είναι έτοιμα για την τελετή έναρξης των παγκόσμιων αγώνων
στις 25 Ιουνίου στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο, όπου έχει στηθεί ένα μεγάλο εργοτάξιο για μία τελετή που θα μεταδοθεί στα πέρατα της Οικουμένης και με την καλλιτεχνική υπογραφή του Φωκά Ευαγγελινού.
Σε αυτή την τελετή, με τη βοήθεια οπτικών μέσων, ειδικών εφέ και βίντεο, το καράβι του Οδυσσέα με το επταμελές πλήρωμά του θα διασχίσει μία άγρια θάλασσα. Θα είναι η στιγμή που ο σκηνοθέτης θα πει «Φώτα, Κάμερες, πάμε..!!! ».
Oι προετοιμασίες έχουν αρχίσει και όλοι μιλούν για εκδηλώσεις που θα μας κάνουν για μια ακόμη φορά εθνικά υπερήφανους, που φιλοξενούμε αυτούς τους ξεχωριστούς αγώνες, για τα άτομα με αναπηρία. Οι 7.500 αθλητές από 185 χώρες που θα παρελάσουν στο κατάμεστο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο στις 25 Ιουνίου, θα φωνάξουν σε όλο τον κόσμο: «Θέλω να νικήσω! Εάν όμως δεν τα καταφέρω βοηθήστε με να προσπαθήσω με θάρρος!».
Η γιορτή ξεκινά με την παρέλαση των αθλητών. Ο πιο διάσημος τυφλός στον κόσμο, ο Στίβι Γουόντερ, πάει στην Αθήνα, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα της Επιτροπής, για να τραγουδήσει γνωστές του επιτυχίες. Αμέσως μετά, στη σκηνή θα ανέβει η Αλκηστις Πρωτοψάλτη, που με την βοήθεια του τενόρου Βιτόριο Γκριγκόλο θα τραγουδήσουν τον ύμνο των Special Olympics, που έχει γράψει ο Στέφανος Κορκολής.
Ο Φωκάς Ευαγγελινός μίλησε στο «ΑΠΕ» και αποκάλυψε κάποια από τα σχέδιά του για τις δύο τελετές, έναρξης και λήξης:
«Αυτό που με συγκινεί είναι η επαφή με τους νεαρούς αθλητές. Η ζεστασιά και η αγάπη, που τη δίνουν με απλοχεριά. Ναι, ο Οδυσσέας φτάνει στον προορισμό του νικητής. Τίποτα στις δύο γιορτές δεν είναι κραυγαλέα φαντασμαγορικό. Γίνεται εντυπωσιακό με κάποιες σκηνοθετικές κινήσεις».
Μία μικρή ομάδα εργάζεται πυρετωδώς όλο αυτό το διάστημα. Αποτελείται από τον συνθέτη Στέφανο Κορκολή, τον σκηνογράφο Ηλία Λεδάκη, την ενδυματολόγο Ελλη Παπαγεωργακοπούλου και τον συγγραφέα Θοδωρή Γρηγοριάδη, με επικεφαλής τον Φωκά Ευαγγελινό, που έχει συνδέσει το όνομά του με πολλές καλλιτεχνικές επιτυχίες.
«Δεν ‘οπτικοποιούμε’ τον Οδυσσέα και το ταξίδι του. Η ιστορία του Οδυσσέα έχει απασχολήσει καλλιτέχνες σε όλο τον Κόσμο. Αυτή ήταν και η αρχική μου ιδέα. Μία διαχρονική ιστορία. Σκηνοθετικά την αντιμετωπίζουμε ως ένα ταξίδι που τα παιδιά ξεπερνούν τα εμπόδια, όπως και ο μυθικός ήρωας Οδυσσέας. Θάρρος και συλλογικότητα είναι τα μηνύματα της γιορτής, αλλά και του ταξιδιού».
Η τελετή έναρξης έχει διάρκεια 3 ώρες και η τελετή λήξης δυόμιση. «Είναι η πρώτη φορά που διοργανώνω ένα παγκόσμιο γεγονός. Αυτό που με ενδιαφέρει, είναι οι θεατές να φύγουν και από τις δύο τελετές χαρούμενοι και να καταλάβουν πως τα παιδιά-αθλητές, που συμμετέχουν στις γιορτές είναι ένα σημαντικό και δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας», λέει ο κ. Ευαγγελινός.
Αλλά και η συμμετοχή των εθελοντών έχει εντυπωσιάσει τον καλλιτεχνικό σκηνοθέτη των Αγώνων. Εως σήμερα, έχουν δηλωθεί 2.000 εθελοντές για τις τελετές και 20.000-25.000 για τα αγωνίσματα.
Μεταξύ των συμμετεχόντων καλλιτεχνών είναι οι Δημήτρης Λιγνάδης, Μαρία Ναυπλιώτου, Στεφανία Γουλιώτη, Σταμάτης Κραουνάκης, Ονιράμα, η Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου και Ελεωνόρα Ζουγανέλη.
Τα φώτα της γιορτής θα σβήσουν στις 4 Ιουλίου. Κεντρικό θέμα των εκδηλώσεων θα είναι «η Ιστορία του παιδιού από την αρχαιότητα έως σήμερα», που θα γίνει με τη βοήθεια των παραστατικών Τεχνών (κινηματογράφος, ζωγραφική, φωτογραφία).
Οσο για το αν υπάρχει αναφορά στην αξέχαστη γιορτή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, ο Φωκάς Ευαγγελινός λέει: «Καμία αναφορά. Οχι γιατί την ξεχάσαμε. Απλώς, πάμε παρακάτω. Ετσι κι αλλιώς, κοινές αναφορές στους μύθους θα υπάρχουν πάντα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου