Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Πέμπτη, 2 Ιουνίου 2011

«FT»: Κίνδυνος για τα CDS από ήπια αναδιάρθρωση


. Η πρόταση που συζητείται στην ΕΕ για εθελοντική διακράτηση ελληνικών ομολόγων από ιδιώτες επενδυτές, ενέχει τον κίνδυνο να θεωρηθεί χρεοκοπία και να προκαλέσει την πληρωμή ασφαλίστρων ελληνικών ομολόγων (CDS) πολλών δισ. ευρώ από μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, ανέφερε χθες δημοσίευμα της εφημερίδας «Financial Times».

Το δημοσίευμα, αναφερόμενο στις συζητήσεις για ήπια αναδιάρθρωση στα πρότυπα της λεγόμενης «συμφωνίας της Βιέννης», επικαλείται απόψεις αναλυτών και αναφέρει ότι κατ’ αρχήν οι μεγάλοι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης θα θεωρήσουν ως χρεοκοπία μία εθελοντική επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής του ελληνικού χρέους.
Οπως και ο Fitch, χθες, ο οίκος Standard & Poor’s έχει προειδοποιήσει ότι θα υποβαθμίσει το αξιόχρεο της Ελλάδας στο επίπεδο της χρεοκοπίας (d), που συνιστά ένα «γεγονός αξιολόγησης» (rating event).
Το γεγονός αυτό, συνεχίζει το δημοσίευμα, μπορεί να προκαλέσει ακινησία στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν προειδοποιήσει ότι σε μία τέτοια περίπτωση οι ελληνικές τράπεζες δεν θα ήταν σε θέση να χρησιμοποιήσουν τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου ως ενέχυρο για το δανεισμό τους, με αποτέλεσμα να κοπεί μία ζωτικής σημασίας πηγή χρηματοδότησης.
Επίσης, το γεγονός αυτό θα προκαλέσει πιθανόν ακόμη μεγαλύτερο κλυδωνισμό στα ελληνικά ομόλογα, καθώς οι επενδυτές θα αναγκάζονταν να τα πουλήσουν.
Οι πολιτικοί της ΕΕ, επισημαίνει το δημοσίευμα, έχουν δημοσιοποιήσει ότι υπάρχει δυνατότητα να πεισθούν οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες να διατηρήσουν τα δάνειά τους στην Ελλάδα, δηλαδή ότι θα την δανείσουν ξανά, όταν λήξουν τα ομόλογά τους.
Ωστόσο, προσθέτει η «Financial Times», ακόμη και αυτό μπορεί να θεωρηθεί «πιστωτικό γεγονός» (credit event) στην αγορά των ασφαλίστρων έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας (credit default swaps, CDS).
Στην περίπτωση, που πράγματι θεωρηθεί ως πιστωτικό γεγονός -τη σχετική απόφαση θα τη λάβει μία ομάδα τραπεζών και επενδυτικών ταμείων αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds)- οι ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες έχουν πουλήσει CDS σε άλλες τράπεζες και επενδυτές, θα αναγκασθούν να πληρώσουν πολλά δισ. ευρώ στους αγοραστές τους.
Θεωρείται, καταλήγει το δημοσίευμα, ότι πολλές γερμανικές και γαλλικές τράπεζες έχουν πουλήσει CDS, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει μία επιδρομή στο τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης.
Επίσης, σχετικά με την ελληνική Οικονομία, η οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt», δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «Οι κερδοσκόποι παίζουν σε διπλό ταμπλό».
Ο αρθρογράφος υποστηρίζει πως οι οίκοι αξιολόγησης και οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες θα αποκομίσουν κέρδη από την εκτίναξη των επιτοκίων προς τα πάνω:
«Εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, τότε όλοι αυτοί θα εισπράξουν τα υψηλά ασφάλιστρα πιστωτικών κινδύνων (CDS). Επειδή υποβαθμίστηκε όμως η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας αυξήθηκαν τα εν λόγω ασφάλιστρα και για τις άλλες χρεωμένες χώρες της ευρωζώνης. Ετσι οι κερδοσκόποι κερδίζουν από δυο μεριές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου