Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Οι άγνωστες, αλλά κρίσιμες, λεπτομέρειες που οδήγησαν στη συμφωνία με την τρόικα


. Ποιο ήταν το σημείο εκείνο των συζητήσεων με την τρόικα, που έκρινε τελικώς την έκβαση των διαπραγματεύσεων και τη διαφαινόμενη συμφωνία της με την ελληνική κυβέρνηση, ως προς το κείμενο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος;
Το γεγονός ότι την τελευταία στιγμή, αποφάσισε να χαμηλώσει
τον πήχη των προσδοκιών της και να ρίξει τις απαιτήσεις της. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην τελική ευθεία των συζητήσεων, οι επικεφαλείς ελεγκτές απέσυραν το αίτημα τους για την ενεχυρίαση ακίνητης περιουσίας του ελληνικού κράτους, προκειμένου να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση του, ενώ παράλληλα έγινε και μια σημαντική υποχώρηση στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, που ήταν το άλλο μεγάλο αγκάθι των εξελισσόμενων διαπραγματεύσεων.
Συγκεκριμένα, η τρόικα δέχθηκε να περιορισθεί σε καθαρά συμβουλευτικό ρόλο, ως προς την υλοποίηση του προγράμματος των 50 δισ ευρώ, χωρίς να έχει καν το δικαίωμα του βέτο στις αποφάσεις, όπως λέγονταν αρχικώς.
Και στη μια και στην άλλη περίπτωση, οι «ανάσες» που προσφέρθηκαν στην ελληνική πλευρά, ήταν κάτι παραπάνω από σημαντικές. Εφόσον, βεβαίως, όλες οι παραπάνω πληροφορίες επαληθευτούν και στην πράξη, όταν δοθεί στη δημοσιότητα το συνολικό κείμενο της συμφωνίας.
Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, γεννάται εύλογα το ερώτημα: Γιατί η τρόικα να ρίξει τελικώς τις απαιτήσεις της, την τελευταία στιγμή; Η απάντηση, που δίνεται αρμοδίως, είναι ότι έγινε αντιληπτό πως το ενδεχόμενο μιας κοινωνικής έκρηξης στην Ελλάδα είναι πλέον κάτι περισσότερο από πιθανό. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, μαζί με την αρνητική έκβαση των ελληνικών υποθέσεων, θα υποθηκεύονταν δια παντός κι όλα όσα μέχρι τώρα δάνεισαν οι πιστωτές στη χώρα. Κι αυτά, ως γνωστόν, είναι πολλά.
Οπότε, επικράτησαν περισσότερο ψύχραιμες απόψεις, που οδήγησαν στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερ» σε συμφωνία επί της αρχής για νέο τριετές πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας κατέληξαν αξιωματούχοι της ευρωζώνης, κατά τη συνάντηση της Βιέννης.
Το πρόγραμμα, που θα τεθεί σε εφαρμογή μέχρι τα μέσα του 2014, προβλέπει ενίσχυση της χρηματοδότησης, σύμφωνα με πηγή του «Reuters» που βρίσκεται κοντά στις διαπραγματεύσεις.
Η ομάδα εργασίας (EFC) που συνεδρίασε έως αργά τη νύχτα της Τετάρτης στη Βιέννη ενέκρινε επί της αρχής το ελληνικό πρόγραμμα, σύμφωνα με την πηγή του πρακτορείου..
Το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης, που θα επικαλυπτει το πρώτο Μνημόνιο, θα περιλαμβάνει ορισμένες μορφές συμμετοχής επενδυτών του ιδιωτικού τομέα, αλλά περιορισμένη, ώστε να αποφευχθεί ένα «πιστωτικό γεγονός», ανέφερε η πηγή.
Λεπτομέρειες για τον τρόπο συμμετοχής καθώς και η κατανομή της συμπληρωματικής χρηματοδότησης μένουν να καθοριστούν κατά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στις 20 Ιουνίου, ανέφερε η πηγή.
Επίσης, η ίδια πηγή υποστήριξε ότι το νέο πρόγραμμα διάσωσης θα περιλαμβάνει λεπτομερείς δεσμεύσεις από την Ελλάδα, σχετικά με το Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας, που θα αναλάβει τον έλεγχο των αποκρατικοποιήσεων και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την υλοποίησή του, ωστόσο δεν θα υπάρχει διεθνής έλεγχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου