Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Εurogroup: Βρείτε τα, μεταξύ σας, αν θέλετε το δάνειο


. Με δεδομένη την ασυνεννοησία των κομμάτων εξουσίας στην Ελλάδα, τόσο ο πρόεδρος του Εurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όσο και ο επίτροπος Ολι Ρεν ξεκαθάρισαν ότι απαιτείται συναίνεση των κομμάτων. Η εξέλιξη αυτή, που ήρθε ως κεραυνός
εν αιθρία, είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσει ραγδαίες εξελίξεις στην Ελλάδα, ακόμη και πρόωρες εκλογές, αν τουλάχιστον τα δύο κόμματα εξουσίας δεν καθίσουν να βρουν κοινά σημεία οικονομικής πολιτική.
Ηταν ξεκάθαρος ο κ. Γιούνκερ στέλνοντας το μήνυμα να υπάρξει διακομματική συμφωνία, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «σε ένα θέμα που είναι εθνικό και όχι κομματικό και δεν αφορά μόνο το ΠΑΣΟΚ».
Όπως ανέφερε ο επίτροπος Ρεν, στο χθεσινό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, έγινε μια «πολύ χρήσιμη συζήτηση» σχετικά με την επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων 110 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Ο επίτροπος Οικονομίας, αφού επισήμανε ότι η Ελλάδα πέτυχε το 2010 μία άνευ προηγουμένου μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος, τόνισε ότι αναμένεται η έκθεση αξιολόγησης της τρόικα για την εφαρμογή του Μνημονίου στην Ελλάδα.
Από την πλευρά του, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε ικανοποιημένος για τις ξεκάθαρες δεσμεύσεις που έδωσε η Ελλάδα σχετικά με την εφαρμογή νέων έκτακτων μέτρων, προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2011.
«Αν η Ελλάδα καταφέρει να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2011, αν επιταχυνθεί το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και αν υπάρξει πολιτική συναίνεση, τα πράγματα μπορεί να μην είναι εύκολα, αλλά είναι εφικτά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup.
Σε ό,τι αφορά στα σενάρια περί αναδιάρθρωσης, ο Ζ. Κ. Γιούνκερ τόνισε ότι μία ευρεία αναδιάρθρωση δεν αποτελεί λύση, δεν απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποιας μορφής «αναμόρφωση» (reprofiling) του χρέους.
Είπε ακόμη ότι προηγουμένως η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τα μέτρα που χρειάζονται για την δημοσιονομική προσαρμογή και μετά θα ληφθεί η οποιαδήποτε απόφαση, κατά πάσα πιθανότητα στην Ευρωομάδα του Ιουνίου, στο Λουξεμβούργο.
Οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υπογράμμισαν, όμως, την ανάγκη να επιτευχθεί πολιτική συναίνεση σε σχέση με την εφαρμογή του Μνημονίου στην Ελλάδα, ξεκαθαρίζοντας ότι είναι εκ των ων ουκ άνευ για την ομαλή συνέχιση της χρηματοδότησης. \Σύμφωνα με τον Ζ. Γιούνκερ, οι αγορές, οι κυβερνήσεις των χωρών του ευρώ, τα εθνικά κοινοβούλια και η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη αναμένουν από την Ελλάδα να λειτουργεί «ως μία ομάδα με υπεύθυνο τρόπο», όπως συνέβη στις περιπτώσεις της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.
Στο ίδιο θέμα, ο Ολι Ρεν τόνισε ότι «είναι ουσιώδους σημασίας να μπουν στην άκρη οι κομματικές διαφορές, καθώς θα πρέπει να καμφθούν οι αντιδράσεις για τη προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων». Τα θέματα αυτά απαιτούν δημόσια πολιτική στήριξη και συνιστούν προϋπόθεση για την ανάκαμψη της Ελλάδας, υπογράμμισε ο Φινλανδός επίτροπος.
Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου αναγνώρισε ότι υπάρχουν διαφορές με την τρόικα τόσο για τους ποσοτικούς στόχους όσο και για τις πολιτικές παρεμβάσεις που θα απαιτηθούν τονίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις δεν θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη και θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, τα πρόσθετα μέτρα για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2011, η μορφή και το περιεχόμενο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος (εξειδίκευση και συγκεκριμενοποίηση) και η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων είναι τα ανοιχτά θέματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και αποτελούν σημεία τριβής στις διαβουλεύσεις.
Σύμφωνα με τον Γ. Παπακωνσταντίνου, η λύση που εξετάζεται είναι η δημιουργία μιας εταιρείας ή ενός οργανισμού που έχοντας στο ενεργητικό του την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου θα προχωρήσει στην εκμετάλλευσή της. Τέλος, ανέφερε ότι στην πρώτη γραμμή των διαπραγματεύσεων βρίσκεται και η αξιοποίηση των εισηγμένων εταιρειών του δημοσίου, μία εκ των οποίων θα ιδιωτικοποιηθεί μέσα στο 2011. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου