Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Τεταμένο το κλίμα στο κέντρο της Αθήνας


 Τεταμένο παραμένει το κλίμα στο κέντρο της Αθήνας μετά από τη συμπλήρωση μίας αιματοβαμμένης εβδομάδας. Και χθες, Δευτέρα, δεν έλειψε η ένταση στους δρόμους της πόλης τη στιγμή που δύο άνθρωποι βρίσκονται στην Εντατική σοβαρά τραυματισμένοι.

Ο Γιάννης Καυκάς, ο οποίος φέρεται να δέχθηκε επίθεση από τις δυνάμεις των ΜΑΤ στο συλλαλητήριο της περασμένης Τετάρτης, βρίσκεται ακόμη διασωληνωμένος σε σταθερή κατάσταση στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας. Το ίδιο συμβαίνει και με τον 47χρονο πωλητή οπωρολαχανικών Περικλή Μανιάτη, θύμα της επίθεσης κουκουλοφόρων στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων το περασμένο Σάββατο, ο οποίος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο Νοσοκομείο «Γ.Γεννηματάς».
Οι έρευνες της Αστυνομίας για τους δράστες της επίθεσης δεν φαινόταν μέχρι χθες να αποδίδουν καρπούς, ενώ χωρίς αποτέλεσμα είναι προς το παρόν και οι προσπάθειες για τον εντοπισμό των αστυνομικών των ΜΑΤ που φέρονται να ξυλοκόπησαν τον Γιάννη Καυκά.
Χθες το απόγευμα αντιρατσιστικές και αριστερές οργανώσεις πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το Δημαρχείο της Αθήνας. στην πλατεία Κοτζιά. Παράλληλα, λίγο μετά τις 3:30, εκατό κάτοικοι περιοχών του κέντρου και μέλη της Χρυσής Αυγής ξεκίνησαν τη δική τους πορεία με κατεύθυνση την Πλατεία Κοτζιά.
Σημείο εκκίνησης ήταν η οδός Ηπείρου με προορισμό το Δημαρχείο, ωστόσο, δυνάμεις της Αστυνομίας παρενέβησαν και τους σταμάτησαν στην Ομόνοια. Αναφέρθηκαν 30 προσαγωγές, κυρίως ακροδεξιών με προληπτικό χαρακτήρα.
Οπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, οι προσαγωγές έγιναν κυρίως από άτομα, που είχαν συγκεντρωθεί στην οδό Γ’ Σεπτεμβρίου για να μη δημιουργηθούν επεισόδια, σε περίπτωση που ήθελαν να πορευτούν προς το δημαρχείο της Πλατείας Κοτζιά, όπου ήταν σε εξέλιξη η άλλη συγκέντρωση.
Λίγο αργότερα, την ώρα που ο «Ε.Κ.» όδευε προς το Πιεστήριο αναφέρθηκαν επιχειρήσεις -σκούπα της Αστυνομίας για τον εντοπισμό ακροδεξιών που έκαναν επιθέσεις κατά μεταναστών, κυρίους στις Οδούς Φυλής και Σμύρνης.
Στην περιοχή του Δημαρχείου επικρατούσε από νωρίς κλίμα ανησυχίας, καθώς ήταν γνωστό ότι ομάδες πολιτών σε συνεργασία με ακροδεξιές οργανώσεις ετοιμάζονταν και αυτές να κινηθούν προς το σημείο αυτό. Τα περισσότερα καταστήματα είχαν κατεβάσει ρολά, ενώ αρκετοί περαστικοί τουρίστες κοντοστέκονταν για λίγο και κοίταζαν με περιέργεια. Μάλιστα, στην απέναντι πλευρά της Πλατείας παρατηρήθηκαν και φραστικοί διαπληκτισμοί μεταξύ πολιτών που εκπροσωπούσαν διαφορετικές θέσεις για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, χωρίς όμως να ασκηθεί βία.
Ωστόσο, λίγο αργότερα, στην Πλατεία Κοτζιά παρουσιάστηκαν και ομάδες νεαρών με ρόπαλα και άλλα αντικείμενα, οι οποίες περιφέρονταν γύρω από τη συγκέντρωση αναζητώντας άτομα του αντίπαλου πολιτικού χώρου.
Τα 400 περίπου συγκεντρωμένα άτομα φώναζαν συνθήματα κατά του ρατσισμού και υπέρ της ασφάλειας των μεταναστών σε ήρεμους τόνους και έχοντας κλείσει την Οδό Αθηνάς.
Η παρουσία της Αστυνομίας στο σημείο ήταν διακριτική, αν και διμοιρίες των ΜΑΤ είχαν παραταχθεί σε πολλούς δρόμους από την Πλατεία Κλαυθμώνος έως την Πλατεία Ομόνοιας και το Πολυτεχνείο.
Στο Δημοτικό Συμβούλιο διεξήχθη συζήτηση προκειμένου να ακουστούν όλες οι απόψεις για το θέμα του κέντρου της Αθήνας, ενώ το απόγευμα ο Γ. Καμίνης είχε προγραμματίσει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό.
Μεμονωμένες επιθέσεις έγιναν το Σάββατο και την Κυριακή στην Οδό Μενάνδρου και σε δρόμους του κέντρου όπου συχνάζουν αλλοδαποί, ωστόσο δεν υπάρχουν πληροφορίες για κάποιο σοβαρό τραυματισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου