Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Γκρεμίστηκε ο Tσάρος του ΔΝΤ


Πάγωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μετά την απόφαση της δικαστού, Μελίσα Τζάκσον, η οποία διέταξε την προφυλάκιση του Ντομινίκ Στρος Καν. Το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου στην Ουάσιγκτον είχε προεξοφλήσει μία θετικότερη ετυμηγορία κατά
την πρώτη αυτή ακρόαση ενώπιον του δικαστηρίου της Νέας Υόρκης, όπου κατηγορούσα αρχή είναι η Πολιτεία δια του Δημοσίου Κατηγόρου.

Η δικαστής αποφάσισε επίσης πώς η υπόθεση της προφυλάκισης ή της απελευθέρωσης του κρατουμένου με εγγύηση θα συζητηθεί εκ νέου την Παρασκευή 20 Μαΐου. Την υπόθεση αυτή θα κρίνουν 12 ένορκοι κεκλεισμένων των θυρών, ενώ ο Δημόσιος Κατήγορος είναι υποχρεωμένος να καταθέσει όλα τα στοιχεία που διαθέτει και που οδηγούν σε ισχυρές ενδείξεις για την ενοχή του. Είναι πάντως προφανές πώς η δικαστής, Μελίσα Τζάκσον, προτίμησε να προφυλακίσει τον Στρος Καν ώστε να μην φέρει μόνη της την ευθύνη απελευθέρωσής του, έστω και με μεγάλη εγγύηση η οποία υπολογιζόταν μεταξύ ενός και δύο εκατ. δολαρίων. Επειδή στο δικανικό σύστημα της Αμερικής συνηθίζεται ο κατηγορούμενος ακόμη και για σοβαρά εγκλήματα να αφήνεται ελεύθερος με εγγύηση, νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι πιθανώς την 20η Μαΐου ο Στρος Καν θα έχει καλύτερη τύχη επειδή ακριβώς η απόφαση θα είναι συλλογική και όχι ατομική απόφαση μιας προέδρου του δικαστηρίου.

Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, η αστυνομία αντέκρουσε το επιχείρημα του Στρος Καν ότι την ώρα του συμβάντος με την καμαριέρα, γευμάτιζε με την θυγατέρα του σε εστιατόριο. Η αστυνομία ανασκευάζοντας προηγούμενο συμπέρασμά της κατέληξε πώς το συμβάν διαδραματίστηκε μία ώρα νωρίτερα, στις 12:00 το μεσημέρι ώρα Ανατολικής Αμερικής και όχι στις 13:00 όπως είχε ειπωθεί νωρίτερα.

Ο Στρος Καν δέχτηκε να υποβληθεί σε ιατροδικαστικές εξετάσεις το πρωί της Δευτέρας καθώς και σε λήψη γενετικού υλικού δικού του αλλά και εξέταση του για ύπαρξη άλλου γεννητικού υλικού (του θύματος προφανώς) που ενδεχομένως να εντοπίζεται στα ρούχα του ή στο σώμα του. Ο Δημόσιος Κατήγορος, επικαλούμενος αυτές τις εξετάσεις ανέφερε πώς υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις αν και οι εξετάσεις DNA θα ολοκληρωθούν έως την Παρασκευή οπότε και θα συνεδριάσει το Συμβούλιο ων ενόρκων.
\
Παρενέργειες

Αν και η γαλλική κοινή γνώμη εμφανίζεται σοκαρισμένη από την δημόσια διαπόμπευση εκείνου που, εντός των επομένων ημερών, αναμενόταν να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας στις εκλογές του 2012, εν τούτοις τόσο στην Ουάσιγκτον στην έδρα του ΔΝΤ, όσο και στις Βρυξέλες, την Φρανκφούρτη, την Αθήνα, τη Λισαβόνα και το Δουβλίνο σήμανε συναγερμός. Ο Στρος Καν ήταν αυτός που «ξέπλυνε» το ΔΝΤ από την αποκρουστική φήμη του, αναδιοργανώνοντας τον οργανισμό, προσθέτοντας μία αίγλη «προοδευτικότητας», η οποία ενδεχομένως να ήταν μία απλή επικοινωνιακή τακτική. Παράλληλα ωστόσο και κυρίως στην υπόθεση της Ελλάδας ο Στρος Καν, μαζί με τον διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλωντ Τρισέ, συνέβαλαν στην επιτάχυνση των διαδικασιών δανειοδότησης της Αθήνας παρά τις αντιστάσεις της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών αλλά και των ορισμένων ευρωπαίων ηγετών (Άνγκελα Μέρκελ).

Κόλαφος στον γαλλικό σοσιαλισμό

Η σύλληψη του Στρος Καν και άρα ο πολιτικός του θάνατος, συμβάλλει στην περεταίρω παρακμή του Σοσιαλιστικού Κόμματος το οποίο δεν μπορεί πια να ελπίζει σε μία πολιτική νεκρανάσταση μέσω του δημοφιλούς μέχρι χθες, DSK, όπως τον αποκαλούσε ο γαλλικό Τύπος.

Ο ήδη απαξιωμένος Νικολά Σαρκοζί, τρίτος στις δημοσκοπήσεις και χωρίς καμία ελπίδα επανεκλογής βλέπει πια το δρόμο ανοικτό ώστε να συσπειρώσει την Κεντροδεξιά και την Κεντροαριστερά προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ακροδεξιά λαίλαπα που ακούει στο όνομα Μαρί Λεπέν και η οποία «σαρώνει» στα γκάλοπ διεκδικώντας με αξιώσεις την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου