Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Με καλή τιμή αλλά μειωμένη παραγωγή ξεκινάει η συγκομιδή της πρώιμης πατάτας στην Ηλεία

Με τιμές παραγωγού που φτάνουν και τα 65 λεπτά το κιλό ξεκίνησε φέτος η συγκομιδή της πρώιμης πατάτας στις περιοχές της Μεσσηνίας και της Αχαΐας, οι οποίες κατά παράδοση
μαζεύουν πρώτες. Περί τις 20 Μαΐου αναμένεται και η αρχή της συγκομιδής στην Ηλεία. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, η χρονιά φέτος είναι σίγουρα καλύτερη από την περσινή όσον αφορά τις τιμές. Παρόλα αυτά καταγράφεται μεγάλη μείωση ως και 50% στην παραγωγή αφού το προϊόν επλήγη από παγετούς και βοριάδες. Σύμφωνα με όσα μας ανέφερε ο κ. Μανώλης Κεντρής, γεωπόνος στην ΕΑΣ Γαργαλιάνων «από 4 τόνους το στρέμμα φέτος η συγκομιδή είναι στα 2 – 2,5 τόνους το στρέμμα». Να σημειωθεί επίσης ότι η καλλιέργεια καταγράφει στρεμματική αύξηση αφού πολλοί καρπουζοπαραγωγοί στράφηκαν στην πατάτα λόγω των χαμηλών τιμών, τα δύο τελευταία χρόνια, στο καρπούζι. Με καλούς οιωνούς ολοκληρώθηκε και η σπορά περίπου 28.000 στρεμμάτων στο Νευροκόπι της Δράμας. Ειδικότερα ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με τον κ. Ανδρέα Μπουλή, Πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αχαΐας ο οποίος μας δηλώνει: «Τώρα ξεκινήσαμε. Οι πατάτες είναι λίγες οπότε οι παραγωγοί πουλάνε με 60 λεπτά τις χοντρές και 40 λεπτά τις ψιλές που προορίζονται για εξαγωγή. Στην περιοχή η καλλιέργεια συνολικά αγγίζει περίπου τα 15.000 στρέμματα. Αυτό που θα πρέπει να σημειώσουμε είναι ότι οι πρώιμες πατάτες, αυτές που συγκομίζουμε τώρα έχουν πάθει αρκετές ζημιές από παγετό».







Και προσθέτει: «Μπορεί η τιμή να ακούγεται υψηλή όμως επειδή δεν υπάρχει μεγάλη παραγωγή δεν “βγαίνουν” λεφτά. Επίσης, στην καλλιέργεια πατάτας μεγάλα είναι και τα έξοδα των παραγωγών που κυμαίνονται στα 700 με 1.000 ευρώ ανά στρέμμα. Η συγκομιδή ξεκινάει τώρα και θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο».


Σύμφωνα με τον ίδιο πέρσι οι τιμές ξεκίνησαν από τα 50 λεπτά και μετά έπεσαν στα 20 λεπτά. «Τέλος μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι αγρότες και στην περιοχή μας λόγω της καθυστέρησης απόδοσης της επιστροφής ΦΠΑ. Όλα αυτά κάνουν ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση», μας είπε ο κ Μπουλής.


Μεσσηνία






Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του κ. Μανώλη Κεντρή, γεωπόνου στην ΕΑΣ Γαργαλιάνων. «Βγάζουμε πατάτα αλλά υπάρχουν προβλήματα. Οι πρώιμες πατάτες που συγκομίζουμε αυτή την περίοδο είναι οι περισσότερες παγόπληκτες. Έχουμε μειωμένη παραγωγή (από 4 τόνους το στρέμμα φέτος η συγκομιδή είναι στα 2 – 2,5 τόνους το στρέμμα) και πολλές “δεύτερες”. Για τις πρώτες πατάτες η τιμή παραγωγού είναι στα 60-65 λεπτά ενώ για αυτές που αποκαλούμε “δεύτερες” γύρω στα 40 λεπτά Ελπίζουμε τουλάχιστον ότι η όψιμη που θα βγει αργότερα δεν θα έχει προβλήματα», αναφέρει ο κ. Κεντρής.


Παράλληλα μας έκανε γνωστό ότι όσο αφορά την καλλιέργεια φέτος τα στρέμματα εμφανίζουν αύξηση για τον λόγο ότι πολλοί καρπουζοπαραγωγοί εγκατέλειψαν το καρπούζι λόγω των μειωμένων τιμών τα δύο τελευταία χρόνια, και στράφηκαν στην πατάτα.


«Πιστεύω ότι αν δεν γίνουν αθρόες εισαγωγές αυτή η καλή τιμή θα κρατηθεί όλο τον μήνα. Τέλος να σημειώσω ότι σε όλη την παραλιακή ζώνη της περιοχής μας είχαμε έξαρση του περονόσπορου στην πατάτα. Ο περονόσπορος μαζί με τον πάγο συντέλεσαν στην φετινή μείωση της παραγωγής» καταλήγει ο γεωπόνος της ΕΑΣ Γαργαλιάνων.


Ηλεία






Λίγο πριν την έναρξη παραγωγής βρίσκονται και οι πατατοπαραγωγοί στην Ηλεία. Για το πώς έχει η κατάσταση στην περιοχή επικοινωνήσαμε με τον κ. Ανδρέα Τσουκαλά, Πρόεδρο του Συλλόγου Πατατοπαραγωγών Ηλείας. «Εμείς συγκομιδή δεν έχουμε ξεκινήσει ακόμα. Αν όλα πάνε καλά σε περίπου 15 ημέρες θα ξεκινήσει και στην περιοχή μας. Φέτος είχαμε σοβαρές ζημιές από τους παγετούς. Προβλέψεις για τις φετινές τιμές δεν μπορώ να κάνω αφού όλα εξαρτούνται από την προσφορά και την ζήτηση. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι πάντα οι τιμές ξεκινούν υψηλότερες στην Μεσσηνία στις πρώιμες πατάτες αλλά όταν φτάνει η περίοδος συγκομιδής στην Ηλεία έχουν πέσει και το προϊόν μας σχεδόν μένει στα χωράφια».


Δράμα






Τέλος ο ΑγροΤύπος ήρθε σε επικοινωνία με τον κ. Γιώργο Σωτηρέλη, Διευθυντή της ΕΑΣ Δράμας. Στην περιοχή ολοκληρώθηκε μόλις η σπορά και η συγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει στα μέσα Αυγούστου. Για το τι μέλλει γενέσθαι ο κ. Σωτηρέλης μας είπε: «Αυτή την στιγμή έχουμε ολοκληρώσει την σπορά στο Νευροκόπι. Εμείς αυτή την εποχή σπέρνουμε και θα ξεκινήσουμε την συγκομιδή από τις 15 Αυγούστου ως και τον Οκτώβριο. Φέτος καλλιεργήθηκαν περίπου 28.000 στρέμματα. Όσον αφορά στις καιρικές συνθήκες ήταν ιδανικές καθ’ όλη την διάρκεια της σποράς. Επειδή εμείς είμαστε οι τελευταίοι που συγκομίζουμε στην χώρα, εκτιμήσεις θα κάνουμε όταν δούμε πως θα διαμορφωθεί η χρονιά σε περιοχές όπου τώρα μαζεύουν. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι θα είναι μια μέση χρονιά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου