Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Να ανοίξει άμεσα το πρόγραμμα για τα βιολογικά

Χωρίς βιολογικά προϊόντα κινδυνεύσει να μείνει η αγορά για τρία χρόνια, σύμφωνα με το προεδρείο της Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Ηρακλείου αν δεν «ανοίξει» ξανά
το κοινοτικό πρόγραμμα για να συμπεριλάβει και τους παλιούς καλλιεργητές. Οι βιοκαλλιεργητές εισπράττουν, έστω και καθυστερημένα, κάθε χρόνο ένα ποσό προκειμένου να συνεχίσουν να καλλιεργούν με βιολογικά μέσα.







Σε περίπτωση που αυτό το ποσό «κοπεί», τότε σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΑΣΝΗ Γιώργο Τζωρτζάκη, «οι περισσότεροι αν όχι όλοι οι βιοκαλλιεργητές θα εγκαταλείψουν τις βιολογικές μεθόδους που είναι ιδιαιτέρως δαπανηρές και δεν αφήνουν κάποιο σημαντικό οικονομικό όφελος». Όπως επισημαίνει ο κ. Τζωρτζάκης, «οι παραγωγοί βιολογικών προϊόντων εισπράττουν 75 ευρώ ανά στρέμμα. Αν δεν εξακολουθήσουν να παίρνουν αυτό το ποσό θα τα εγκαταλείψουν. Μέχρι όμως να γίνουν βιολογικά τα προϊόντα των νεοεισερχόμενων στο πρόγραμμα θα περάσουν τα τρία χρόνια του μεταβατικού σταδίου. Κατά συνέπεια η αγορά δεν θα έχει κρητικά βιολογικά προϊόντα επί τρία χρόνια».






Το θέμα τέθηκε από την ΟΑΣΝΗ στον αρμόδιο υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κουτσούκο, ο οποίος δεσμεύθηκε να το μελετήσει για να δώσει απαντήσεις.






Επίσης κατά τη διάρκεια συναντήσεων χθες με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σκανδαλίδη και τον υφυπουργό κ. Κουτσούκο τέθηκε και το θέμα της χρηματοδότησης νέας αναμπέλωσης για ποικιλίες επιτραπέζιων σταφυλιών και οινοστάφυλων. Η πολιτική ηγεσία τουλάχιστον προς το παρόν δεν απαντά θετικά λόγω υψηλού κόστους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου