Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Και οι τυποποιητές ελαιολάδου ζητούν δάνειο

Στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προειδοποιούν ότι θα προσφύγουν οι σύνδεσμοι των Τυποποιητών Ελαιόλαδου, των Εμπόρων του προϊόντος και των Ελαιουργών της Κρήτης, αν τα μέλη τους δεν
υπαχθούν στο ευνοϊκό καθεστώς της δανειοδότησης με εγγύηση ελληνικού δημοσίου στο οποίο υπάγονται οι συνεταιριστικές οργανώσεις.







Όπως λένε τα τρία επαγγελματικά σωματεία, η δανειοδότηση μόνο των συνεταιριστικών οργανώσεων με εγγύηση ελληνικού δημοσίου, προκαλεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.






Με κοινή ανακοίνωση τους οι τρεις σύνδεσμοι αναφέρονται στις προσπάθειες της ιδιωτικής πλευράς να δοθεί εμπορική διέξοδος στο τυποποιημένο ελαιόλαδο και τη βελτίωση των εξαγωγικών δραστηριοτήτων.






Στη συνέχεια υπογραμμίζουν: «Η επιχειρούμενη χρηματοδότηση με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, φαλκιδεύει τον ανταγωνισμό εντελώς αθεμίτως και θεωρούμε ότι είναι πράξη παράνομη, κυρίως εις την χρονική στιγμή κατά την οποία σε πολλές Συνεταιριστικές Οργανώσεις έχουν επιβληθεί πρόστιμα για έκδοση πλαστών τιμολογίων και το Ελληνικό Κράτος θα όφειλε να λαμβάνει μέτρα εξυγίανσης των χρόνιων προβλημάτων της Χώρας και του Κλάδου, και όχι να συνεχίζει να ευνοεί το ίδιο βαθιά διαβρωμένο και μη παραγωγικό καθεστώς.






Η οικονομική κρίση που περνά η χώρα, υπογραμμίζουν οι επιχειρηματίες, δεν επιτρέπει τέτοιες ενέργειες που ακυρώνουν τις προσπάθειες όλων μας, για τον εξορθολογισμό της οικονομικής κατάστασης. Η γενικότερη ανάκαμψη της χώρας απαιτεί σοβαρότητα και καθαρές πολιτικές.






Οι αλόγιστες εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου σε φορείς αμφιβόλου δυνατότητας εκπλήρωσης του σκοπού των, δεν βοηθά τον υγιή και θεμιτό ανταγωνισμό. Αν και εμείς λαμβάναμε αντίστοιχες εγγυήσεις από το Ελληνικό Δημόσιο, μετά βεβαιότητας θα μπορούσαμε να εξάγουμε περισσότερες ποσότητες τυποποιημένου ελαιόλαδου.






Η ευνοϊκή διακριτική μεταχείριση των Ενώσεων από το Ελληνικό Δημόσιο για άλλη μια φορά, υπογραμμίζουν, θέτει τις επιχειρήσεις μας που δραστηριοποιούνται στο χώρο της εμπορίας και τυποποίησης ελαιόλαδου, σε ιδιαίτερη δυσμενή θέση, εξαιτίας του αθέμιτου ανταγωνισμού».






Η ανακοίνωση καταλήγει ως εξής: «Επειδή όλοι πρέπει να λειτουργούμε με ίσους όρους ανταγωνισμού, καλούμε την κυβέρνηση να απόσχει από την επιχειρούμενη «εγγυημένη δανειοδότηση», άλλως να ενταχθούμε και εμείς στο ίδιο πλαίσιο ενίσχυσης, διαφορετικά με την επιφύλαξη από κάθε δικαίωμα μας, θα προσφύγουμε στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την δικαίωση μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου