Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Λιβύη: Σαρώνουν οι δυνάμεις του Καντάφι


Η πόλη Ατζνταμπίγια, που βρίσκεται 150 χιλιόμετρα νότια της Βεγγάζης στον Κόλπο της Σύρτης, βρίσκεται στα χέρια των κυβερνητικών δυνάμεων, καθώς οι περισσότεροι από τους
εξεγερμένους υποχώρησαν ύστερα από ανελέητα μπαράζ πυροβολικού. Αυτοί που έμειναν πίσω παραδίδουν τα όπλα τους, δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους των εξεγερμένων.

Στη Βεγγάζη - όπου εδρεύει το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο των εξεγερμένων - οι διαθέσεις κυμαίνονταν από τον εκνευρισμό ως την αδιαλλαξία, με ορισμένους να περιμένουν ότι θα γίνει σφαγή και άλλους να εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι θα μπορέσουν να αποσπάσουν μια νίκη, παρά την επίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων.

Δυνάμεις πιστές στον Καντάφι έχουν ανακαταλάβει μια σειρά παράκτιων πόλεων τις τελευταίες 11 ημέρες, αποσπώντας τις από τους εξεγερμένους που τις είχαν καταλάβει τις πρώτες ημέρες των κινητοποιήσεων εναντίον του Μουαμάρ Καντάφι, που κυβερνά τη χώρα της Βόρειας Αφρικής τα τελευταία 41 χρόνια.

Εν τω μεταξύ, ο γιος του Καντάφι, Σάιφ αλ Ισλάμ, δήλωσε πριν από λίγο ότι κυβερνητικά στρατεύματα βρίσκονται κοντά στη Βεγγάζη και ότι «όλα θα έχουν τελειώσει μέσα σε 48 ώρες».

Ο Σάιφ, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι «Euronews», ερωτηθείς σχετικά με τις συζητήσεις των διεθνών δυνάμεων για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη, είπε: «Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις έχουν τελειώσει. Σε 48 ώρες τα πάντα θα έχουν τελειώσει. Οι δυνάμεις μας βρίσκονται κοντά στη Βεγγάζη. Όποια απόφαση κι αν ληφθεί θα είναι πολύ καθυστερημένη».

Ο στρατός της Λιβύης διεμήνυσε στους εξεγερμένους στη Βεγγάζη να παραδώσουν τα όπλα νωρίτερα σήμερα, καθώς δυνάμεις του προωθούνται πιο κοντά στο προπύργιο των αντικαθεστωτικών κι ετοιμάζονται για μια μάχη που μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική στην έκβαση της εξέγερσης εναντίον του Καντάφι.

«Συμβουλεύστε τους εξαπατημένους σας γιους να παραδώσουν τα όπλα τους στις ένοπλες δυνάμεις της ηγεσίας του λαού και θα καλυφθούν από την αμνηστία που ζήτησε ο Καντάφι, που θα ισχύει για όποιον παραδίδει το όπλο του στις ένοπλες δυνάμεις και απέχει από πράξεις αντίστασης και υπονόμευσης», όπως ανέφερε ανακοινωθέν του στρατού που μεταδώθηκε από την κρατική τηλεόραση.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου