Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Αναχώρησαν, με εντάσεις, για Κρήτη


Αναχώρησαν από την Αθήνα για την Κρήτη οι μετανάστες που έκαναν για 44 ημέρες απεργία πείνας. Χωρίς να λείψουν ούτε τα παρατράγουδα λίγο πριν επιβιβασθούν στα πούλμαν για τον Πειραιά
ούτε και οι διαξιφισμοί για το θέμα στη Βουλή.
Σε ό,τι αφορά το δυσάρεστο περιστατικό λίγο πριν αναχωρήσουν οι μετανάστες από την Υπατία, το Σαββατοκύριακο, είχαν προηγηθεί έντονες διενέξεις. Όταν όλοι -απεργοί πείνας και συμπαραστάτες τους- συνειδητοποίησαν τι πήραν από την κυβέρνηση, κάποιοι προσπάθησαν να πείσουν τους μετανάστες να συνεχίσουν την απεργία πείνας, αφού δεν χορηγήθηκε η νομιμότητα. Λίγο πριν επιβιβασθούν στα πούλμαν για τον Πειραιά, απελπισμένος μετανάστης λούστηκε με κηροζίνη και προσπάθησε να αυτοπυρποληθεί φωνάζοντας: «Αυτά δεν είναι άδειες παραμονής. Είναι κοροϊδία».
Ακολούθησε ένταση τόσο μεταξύ μεταναστών όσο και μεταξύ των συμπαραστατών τους για το αν επιτεύχθηκε το ελάχιστο από τα προσδοκώμενα με την απεργία πείνας. Τελικά, πρυτάνευσε η λογική και οι μετανάστες με τη συνοδεία συμπαραστεκόμενων, αποχώρησαν για την Κρήτη, υποστηρίζοντας ότι αρχίζει νέα περίοδος αγώνων για τα δικαιώματα των μεταναστών χωρίς χαρτιά.
Οι μετανάστες το περασμένο Σάββατο είχαν μεταβεί στη δ/νση Αλλοδαπών στην Π. Ράλλη για να γίνει καταγραφή, λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων και ταυτοποίησή τους ώστε να λάβουν την άδεια του υπό ανοχή καθεστώτος. Αυτή συνιστά αναστολή απέλασης για 6 μήνες και ενέχει τη δυνατότητα ανανέωσης, εάν κριθεί από την Αστυνομία ότι συντρέχουν λόγοι περαιτέρω αναστολής απέλασης.
ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ
Με τους συγκεκριμένους αλλοδαπούς εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά η ευρωπαϊκή οδηγία για τις Επιστροφές που έχει ως στόχο (σε συνδυασμό με την οδηγία για κυρώσεις κατά εργοδοτών που απασχολούν παράνομους μετανάστες) να βγει από την αφάνεια ο πληθυσμός των μεταναστών χωρίς χαρτιά που διαμένουν στην Ευρώπη και δεν είναι δυνατόν να απελαθούν.
Με την άδεια που τους χορηγείται αποκτούν προσωρινή νομιμότητα, περίθαλψη και ο εργοδότης υποχρεούται να καταβάλει εργοδοτικές εισφορές.
ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ
Στο μεταξύ στη Βουλή συνεχίσθηκαν οι διαξιφισμοί, αυτή τη φορά μεταξύ του κ. Α. Γεωργιάδη και του υπ. Υγείας κ. Α. Λοβέρδου.
Ο κ. Γεωργιάδης αμφισβήτησε την περίθαλψη των απεργών πείνας και ρώτησε τον υπουργό «πόσο κόστισαν τα νοσήλια και ποιος θα τα πληρώσει». Ο κ. Λοβέρδος επιβεβαίωσε ότι σε τέσσερις περιπτώσεις υπήρξε παρεμπόδιση από αλληλέγγυους για χορήγηση ορού σε απεργούς πείνας (απαραίτητη, ύστατη λύση για να σωθεί η ζωή τους). Επισήμανε τον αποκλεισμό κλιμακίου του ΚΕΕΛΠΝΟ την πρώτη φορά που πήγε στην Υπατία (τη δεύτερη φορά, ενώ η υγεία πολλών βρισκόταν σε κρίσιμη κατάσταση, τους επισκέφθηκαν γιατροί και ο διοικητής της Α΄ Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής κ. Α. Μουσιώνης). Εκτίμησε σε 100.000 ευρώ το κόστος νοσηλείας των απεργών πείνας και είπε ότι «αυτό είναι λίγο μπροστά στο ετήσιο κόστος των 150 εκατ. ευρώ για την παροχή νοσηλευτικών υπηρεσιών σε μετανάστες».
Ο κ. Γεωργιάδης συνέστησε στον υπουργό να στείλει τον λογαριασμό «στο ΣΥΡΙΖΑ και τους Αλληλέγγυους» και ο υπουργός απάντησε: «Σκέφτομαι πού να στείλω τον λογαριασμό και θα τον στείλω τις επόμενες ημέρες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου