Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Έρχονται «ράμπο» - ελεγκτές για τα αγροτικά προϊόντα


Την ίδρυση υπηρεσίας ελέγχου στο εμπόριο των αγροτικών προϊόντων ανακοίνωσε από το Ηράκλειο τη Δευτέρα 28 Μαρτίου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης, στο πλαίσιο ευρείας σύσκεψης με βουλευτές και επικεφαλής
αγροτικών οργανώσεων. Ο κ. Σκανδαλίδης είπε ότι πιθανόν και στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο να τεθεί σε μία πρώτη ανάγνωση το συγκεκριμένο νομοσχέδιο με το οποίο θα ιδρύεται η νέα υπηρεσία του υπουργείου. Πρόκειται για ελέγχους «διόδων των προϊόντων σε συνεργασία με τις Δ.Ο.Υ.» ώστε να επιτευχθεί η ομαλοποίηση της αγοράς.
Ο κ. Σκανδαλίδης βρίσκεται στο Ηράκλειο από την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου με αφορμή τα εγκαίνια της νέας μονάδας συσκευασίας επιτραπέζιας ελιάς της Ένωσης Μεσαράς.
 
Στο περιφερειακό συμβούλιο
Τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου ο κ. Σκανδαλίδης μίλησε σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου όπου έδωσε επτά κατευθύνσεις για την άσκηση αγροτικής πολιτικής:
- Τη δημιουργία του «καλαθιού» των αγροτικών προϊόντων.
- Τη μικτή εταιρεία μεταξύ αγροτικών οργανώσεων και ξενοδοχειακών μονάδων για τη διείσδυση των προϊόντων στο χώρο του τουρισμού.
- Τη δημιουργία δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων.
- Την πιστοποίηση των προϊόντων.
- Την αξιοποίηση της δημόσιας γης.
- Την επίβλεψη των έργων υποδομής.
- Τη συμμετοχή στις διαδικασίες εκπαίδευσης των αγροτών.
Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι τον κ. Σκανδαλίδη συγκέντρωσε τις επικρίσεις της  αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου για καθυστέρηση στην προσέλευση και την αποχώρηση του χωρίς να προηγηθεί διάλογος.
 
Φραστικό επεισόδιο  Κεφαλογιάννη - αγροτικών στελεχών
Λίγο αργότερα και σε άλλη αίθουσα ξεκίνησε η συνάντηση του υπουργού με τους βουλευτές και τους εκπροσώπους των αγροτικών οργανώσεων η οποία εξελισσόταν σε ήπιους τόνους. Στη συνάντηση μετείχε και ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Γιώργος Κανελλόπουλος. Το κλίμα ηλεκτρίστηκε όταν ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μανώλης Κεφαλογιάννης κατά τη διάρκεια της σύσκεψης επέκρινε τους εκπροσώπους των αγροτών αφήνοντας σαφέστατα να εννοηθεί ότι αν ήταν στην κυβέρνηση η Ν.Δ. θα εξαπέλυαν «πυρά» εναντίον του Υπουργού, με τόσα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ο κ. Κεφαλογιάννης μίλησε για «νηνεμία πριν την καταιγίδα», για «χρεοκοπημένες συνεταιριστικές οργανώσεις» και κατέληξε χαρακτηρίζοντας τους επικεφαλής των οργανώσεων «κότες»…
Τότε τα αίματα άναψαν με τους εκπροσώπους των αγροτών να φωνάζουν ότι «κότες είναι οι υπουργοί που κρύβονται πίσω από τα ΜΑΤ όταν αυτά χτυπούν τους αγρότες» εννοώντας προφανώς τα επεισόδια πριν δύο χρόνια στο λιμάνι του Πειραιά. Ακολούθησε πανδεμόνιο μεταξύ του Μ. Κεφαλογιάννη και των αγροτικών στελεχών που συνοδευόταν από επικρίσεις με πολλά και ιδιαιτέρως αιχμηρά υπονοούμενα ως προς την κάλυψη συμφερόντων. Ο κ. Σκανδαλίδης προσπαθούσε να κατευνάσει τα πνεύματα, την ώρα που τόσο οι αγρότες όσο και ο κ. Κεφαλογιάννης αντάλλασαν κουβέντες του τύπου «αν θα ανοίξω το στόμα μου έχω πολλά να πω» και «δεν μασάω».
 
Δάνεια στις Ενώσεις
Ο υπουργός πάντως επανέλαβε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης παλαιότερες ανακοινώσεις του για τα σχέδια βελτίωσης, την έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, ενώ ανακοίνωσε και την ίδρυση υπηρεσίας ελέγχου στο εμπόριο των αγροτικών προϊόντων. Είπε ακόμα ότι συζητά με το υπουργείο Οικονομικών τη χορήγηση δανείων στις Ενώσεις με εγγύηση ελληνικού δημοσίου για την αγορά του ελαιόλαδου και ζωοτροφών. Για το ύψος των δανείων επιφυλάχθηκε να απαντήσει μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων με το υπουργείο Οικονομικών.
Το απόγευμα ο κ. Σκανδαλίδης προεδρεύει σύσκεψης της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ με αγροτικά στελέχη που έχει ως αντικείμενο το νέο νόμο για τις συνεταιριστικές οργανώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου