Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Στο 7% ο αναπτυξιακός στόχος της Κίνας

Λιγότερο από ό,τι αναμενόταν
Λιγότερο φιλόδοξος από ό,τι αναμενόταν είναι ο στόχος που θέτει ο πρωθυπουργός της Κίνας, για την ανάπτυξη της χώρας. Ο Ουέν Τζιαμπάο τοποθετεί τον αναπτυξιακό στόχο για τη 2η οικονομία του
κόσμου, στο 7% για την επόμενη πενταετία, ενώ δεσμεύεται να περιορίσει τον πληθωρισμό.

«Σε ορίζοντα πενταετίας (2011-15) έχουμε συμφωνήσει να φτάσουμε το στόχο της ανάπτυξης στο 7%», είπε ο Κινέζος πρωθυπουργός, αναθεωρώντας προς τα κάτω τον συνήθη στόχο του 8% που θέτει το Πεκίνο.

Μιλώντας σε ένα φόρουμ μέσω του διαδικτύου ενόψει της ετήσιας κοινοβουλευτικής συνέλευσης της Κίνας που θα ξεκινήσει στις 5 Μαρτίου, ο Ουέν Τζιαμπάο επισήμανε ότι η ταχεία άνοδος των τιμών έχει επηρεάσει την κοινωνική σταθερότητα στη χώρα. «Το Κόμμα και η κυβέρνηση έθεταν ανέκαθεν ως προτεραιότητα τη διατήρηση των τιμών σε γενικά σταθερό επίπεδο», είπε.

Ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο στην Κίνα έφτασε το 4,9%, ήταν δηλαδή χαμηλότερα σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, η κινεζική ηγεσία ανησυχεί για τις αυξήσεις που παρατηρούνται στις τιμές των ακινήτων, των ειδών πρώτης ανάγκης και των τροφίμων, που άγγιξαν το 10,3%.

Αναφερόμενος στο γουάν, ο πρωθυπουργός απέρριψε για άλλη μία φορά τις επικρίσεις που δέχεται η Κίνα από δυτικές χώρες, οι οποίες εκτιμούν ότι το κινεζικό νόμισμα είναι υποτιμημένο και δίνει στο Πεκίνο ένα «άδικο» πλεονέκτημα, «ντοπάροντας» τις εξαγωγές της. Υποστήριξε ότι η ανατίμηση του νομίσματος θα οδηγούσε στην πτώχευση ή στο κλείσιμο πολλές επιχειρήσεις, θα χάνονταν παραγγελίες από άλλες χώρες και θα αυξανόταν η ανεργία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου