Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Εντυπωσιασμένος από τη σχετικά περιορισμένη κοινωνική ταραχή στην Ελλάδα δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΕΕ στην τρόικα, Σερβάζ Ντερούζ


Ο επικεφαλής των ελεγκτών του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Πολ Τόμσεν, χαρακτήρισε τις αντιδράσεις ορισμένων επαγγελματικών ομάδων ως «αγώνα να διατηρήσουν κάποιοι τα προνόμιά τους» και επισήμανε ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού καταλαβαίνει τι συμβαίνει.
Ειδικότερα,  κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, την οποία παραχώρησε η τρόικα, ανακοινώνοντας τα συμπεράσματα για την 3η αξιολόγηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της
ελληνικής Οικονομίας, έθεσε το εξής ερώτημα: «Κατά την παραμονή σας στην Αθήνα, είδατε ή ενημερωθήκατε για τις απεργιακές κινητοποιήσεις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τις διαδηλώσεις φαρμακοποιών, γιατρών, δικηγόρων, αλλά και συνταξιούχων. Πιστεύετε πως αυτές οι ταραχές θα επηρεάσουν τις κρίσιμες μεταρρυθμίσεις στην ελληνική οικονομία και ως εκ τούτου το όλο πρόγραμμα;».
Πρώτος απάντησε ο κ. Ντερούζ. «Το δημοσιονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, είχε μέτρα που έπρεπε να επιβληθούν άμεσα, χτυπώντας στην καρδιά της κοινωνίας. Είχαν επιπτώσεις σε πολλούς κλάδους, όπου υπήρχε μεγάλη σπατάλη και εδραιωμένα συμφέροντα. Οι μεταρρυθμίσεις γίνονται στο πλαίσιο της κυβέρνησης να μεταμορφώσει την Οικονομία. Προκαλούν όμως ταραχές και απροθυμία από συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες. Ξέρουμε από το παρελθόν, όπου έχουν επιβληθεί ανάλογα προγράμματα, ότι αυτές οι διαδικασίες είναι δύσκολες, τεχνικά περίπλοκες και ακολουθούνται από κοινωνική ταραχή. Δεν με εκπλήσσει αυτό. Αντίθετα, χωρίς να θέλω να γίνω προβοκάτορας, είμαι εντυπωσιασμένος από τη σχετικά περιορισμένη ταραχή στην Ελλάδα, σε σχέση με άλλες χώρες όπου έχουν επιβληθεί ανάλογα προγράμματα. Βλέπω αποδοχή της πλειοψηφίας των Ελλήνων για τις μεταρρυθμίσεις. Ο λαός, βέβαια έχει το δικαίωμα να διαμαρτύρεται. Να εκφράσει τις αντιδράσεις του, αλλά είμαι πεπεισμένος πως οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα οδηγήσουν σε μία διαφορετική Ελλάδα, την οποία ζητά η πλειοψηφία του ελληνικού λαού», είπε.
Ο κ. Τόμσεν, συμπλήρωσε: «Η επιβολή του προγράμματος ήταν δύσκολη και η προσαρμογή κοινωνικά επώδυνη. Καταλαβαίνω τη δυσαρέσκεια που υπήρξε. Οι άνθρωποι αυτοί που διαμαρτύρονται είναι απόλυτα δυσαρεστημένοι και εξαγριωμένοι επειδή η κυβέρνηση θίγει τα προνόμιά τους. Προνόμια που έχουν να κάνουν με την ικανότητά τους να επιβάλουν υψηλές τιμές στην υπόλοιπη κοινωνία και να μην μπορούν άλλοι να ανταγωνίζονται μαζί τους. Οπως οι οδηγοί φορτηγών, που διαμαρτύρονταν τους προηγούμενους μήνες. Δεν εκπλήσσομαι που αυτοί διαμαρτύρονται, αλλά είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι οι Ελληνες βλέπουν τι συμβαίνει. Οτι πρόκειται για έναν αγώνα κάποιοι να διατηρήσουν τα προνόμιά τους. Η πλειοψηφία όμως δε θέλει κάποιοι να έχουν προνόμια εις βάρος τους και υποστηρίζουν την προσπάθεια της κυβέρνησης να βάλει ένα τέλος σε αυτό».
Οσον αφορά στα συμπεράσματα της συνέντευξης Τύπου, την οποία παρακολούθησαν τουλάχιστον 50 δημοσιογράφοι, ελληνικών και ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων (ενδεικτικό του ενδιαφέροντος είναι ότι υπήρχαν και 14 τηλεοπτικές κάμερες και περίπου 15 φωτογράφοι) προκύπτει πως η τρόικα, ήταν συγκρατημένα ικανοποιημένη από την πρόοδο.
Ο κ. Τόμσεν, δίνοντας συνοπτικά την εικόνα που διαμόρφωσαν, είπε: «Η ελληνική οικονομία, ξέφυγε από την Αβυσσο(...). Βρίσκεται όμως σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης είναι στη σωστή τροχιά, αλλά δεν θα παραμείνει αν δεν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις άμεσα τους επόμενους μήνες».
Το νέο στοιχείο που δόθηκε, είναι η μεγάλη αύξηση του στόχου για πόρους με αποκρατικοποιήσεις «μαμούθ». Οπως διευκρίνισε ο κ. Ντερούζ, μπορούν να αντληθούν 15 δισ. ευρώ μέχρι το 2012, αντί για 3 δισ. ευρώ που προβλεπόταν.
Τα έσοδα μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 50 δισ. ευρώ ως το 2015, πρόσθεσε. Από πού θα προέλθουν τα χρήματα αυτά; Από ιδιωτικοποίηση ή εκποίηση, εισηγμένων και μη εταιρειών του Δημοσίου, περιουσιακών στοιχείων του κράτους και άλλων εμπορικών ακινήτων.
Επίσης, είπε πως τα χρήματα αυτά δεν θα δοθούν για τη μείωση του ελλείμματος, αλλά απευθείας στην αποπληρωμή χρεών της Ελλάδας.
Στο πλαίσιο της εκποίησης ελληνικής περιουσίας, αν οι στόχοι του Μνημονίου δεν εκπληρώνονται, θα πρότειναν και πώληση αρχαίων μνημείων; ρωτήθηκαν οι εκπρόσωποι. Ο κ. Τόμσεν, ήταν λάβρος: «Δεν μπορούμε να κάνουμε εμπρηστικές δηλώσεις για πώληση μνημείων. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι στην Ελλάδα υπήρχε πρόβλημα κακοδιαχείρισης. Μπορεί να αντιμετωπιστεί με μείωση της σπατάλης, αλλαγή στο φορολογικό σύστημα. Από την άλλη, οι Ελληνες οφείλουν να κατανοήσουν πως υπάρχουν επιχειρήσεις που λειτουργούν με ζημιές εις βάρος του λαού. Μέσω των ιδιωτικοποιήσεων μπορεί να μειωθεί η σπατάλη, αλλά να υπάρξουν και έσοδα. Μην επιτρέπετε στους λίγους να κερδίζουν από την εκμετάλλευση της δημόσιας περιουσίας, δημιουργώντας πρόβλημα στους πολλούς».
Οι αρχιελεγκτές, αρνήθηκαν επίσης πως υπήρξε αποτυχία τους προγράμματος, που οδήγησε σε αναθεώρηση των στόχων και υποστήριξαν ότι το Μνημόνιο είναι «ένας ζωντανός οργανισμός». Οσο προχωράει ο καιρός τα μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις, εξειδικεύονται και τροποποιούνται ανάλογα και με τις εξελίξεις στη διεθνή οικονομία, είπε ο κ. Ντερούζ.
Οι εκπρόσωποι της τρόικας, υπογράμμισαν πως όταν μιλούν για φορολογική διαχείριση, δεν αναφέρονται σε νέους φόρους, αλλά αποτελεσματικότητα, ώστε ο καθένας να πληρώνει ό,τι του αναλογεί. Ετσι θα υπάρξουν και έσοδα, αλλά κυρίως κοινωνική δικαιοσύνη, που είναι απαραίτητη για να προχωρήσει το πρόγραμμα, διευκρίνισαν.
Ο κ. Ντερούζ, δεν απάντησε αν θα δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της 4ης δόσης, ύψους 15 δισ. ευρώ των δανείων διάσωσης και σχολιάσει: «Εμείς θα παρουσιάσουμε τα συμπεράσματά μας στους φορείς που αντιπροσωπεύουμε και αυτοί θα αποφασίσουν».
Ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ στην τρόικα, Κλάους Μαζούχ, μπορεί να μην μονοπώλησε τις απαντήσεις, ωστόσο η τοποθέτησή του ήταν σαφής:
«Δεν έχουν λυθεί τα προβλήματα στην ελληνική οικονομία. Υπήρξε πολύχρονη εσφαλμένη πολιτική. Το ξέρουν όλοι οι πολίτες. Επίσης, οφείλουμε να θυμόμαστε πως οι παρεμβάσεις της ΕΚΤ δε γίνονται με χρήματα από τον ουρανό. Είναι χρήματα που προέρχονται από φορολογούμενους άλλων χωρών».
Ως εκ τούτου, τόνισε πως: «Η ΕΚΤ έχει δώσει μεγάλη ένεση ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, που δε θα την είχαν αν δεν ήταν η χώρα μέλος της ευρωζώνης. Η ρευστότητα αυτή όμως είναι προσωρινή. Πρέπει οι τράπεζες για να έχουν βιωσιμότητα να αποδεσμευτούν από την ΕΚΤ και να βρουν χρηματοδότηση στις αγορές(...). Γι’ αυτό, προτείνουμε στρατηγικές συμμαχίες με άλλες τράπεζες εντός και εκτός των συνόρων και ενθαρρύνουμε στην εκχώρηση μη βασικών δραστηριοτήτων».
Σημειώνεται ότι η επικαιροποίηση του Μνημονίου προβλέπει την παροχή 30 δισ. ευρώ σε επιπλέον εγγυήσεις για την άντληση ρευστότητας από τις τράπεζες.
Οσον αφορά στα προβλήματα που, όπως ανέφεραν εγχώρια ΜΜΕ, υπήρξαν στις διαπραγματεύσεις στο υπουργείο Οικονομικών και καθυστέρησαν για μερικές ώρες τη συνέντευξη Τύπου, ο κ. Τόμσεν, απάντησε:
«Δεν υπάρχει συνάντηση μεταξύ τεχνοκρατών που να διαρκεί λιγότερο από το προγραμματισμένο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου