Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Πληροφορίες για τον τρόπο παραγωγής βιοκαυσίμων ζητά η Commission

Τους τρόπους με τους οποίους πρέπει να κοινοποιούνται πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο παραγωγής βιοκαυσίμων και βιορευστών, από τους φορείς που τα διαχειρίζονται προς τα κράτη – μέλη, καθορίζει απόφαση που έλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 12 Ιανουαρίου. Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες αφορούν το κατά πόσο διασφαλίζεται η συμμόρφωση με τα κριτήρια αειφορίας που
θεσπίστηκαν με τις οδηγίες 2009/28/ΕΚ και 98/70/ΕΚ, καθώς επίσης και ότι οι οικονομικοί φορείς παρέχουν πληροφορίες για ορισμένες πρόσθετες περιβαλλοντικές και κοινωνικές πτυχές.


Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, η Επιτροπή οδηγήθηκε στην εν λόγω απόφαση, μετά από διαβουλεύσεις με τη σχετική συμβουλευτική επιτροπή, εκτιμώντας τα εξής:



Τα κράτη μέλη οφείλουν να διασφαλίζουν ότι οι οικονομικοί φορείς τους υποβάλλουν έκθεση σχετικά με τη συμμόρφωση των βιορευστών με τα κριτήρια αειφορίας που θεσπίστηκαν με την οδηγία 2009/28/ΕΚ, καθώς και με τη συμμόρφωση των βιοκαυσίμων με τα κριτήρια αειφορίας που θεσπίστηκαν με την εν λόγω οδηγία και την οδηγία 98/70/ΕΚ, και επίσης ότι οικονομικοί φορείς παρέχουν πληροφορίες για ορισμένες πρόσθετες περιβαλλοντικές και κοινωνικές πτυχές.

Όσον αφορά τις εν λόγω πρόσθετες περιβαλλοντικές και κοινωνικές πτυχές, η Επιτροπή υποχρεούται να εκπονήσει κατάλογο με τις κατάλληλες και σχετικές πληροφορίες που πρέπει να παρέχονται.

Υπάρχουν ή εκπονούνται διάφορα εθελοντικά συστήματα που καθορίζουν πρότυπα για την παραγωγή προϊόντων βιομάζας, στα οποία προβλέπονται απαιτήσεις που καλύπτουν, εν μέρει ή πλήρως, τα κριτήρια αειφορίας καθώς και τις πρόσθετες περιβαλλοντικές και κοινωνικές πτυχές, όπως αυτές καλύπτονται από τον κατάλογο της Επιτροπής. Η Επιτροπή ενδέχεται να αναγνωρίσει τα εν λόγω εθελοντικά συστήματα ως αξιόπιστες και αποδεκτές πηγές στοιχείων με σκοπό την απόδειξη της συμμόρφωσης με τα κριτήρια. Επιπλέον, η Επιτροπή ενδέχεται να αναγνωρίσει ότι τα συστήματα αυτά περιλαμβάνουν ακριβή στοιχεία όσον αφορά τις πρόσθετες περιβαλλοντικές και κοινωνικές πτυχές.

Ο υπολογισμός των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για τα βιοκαύσιμα και τα βιορευστά που περιλαμβάνεται στο σύστημα αειφορίας επιτρέπει τη χρήση προσαύξησης εάν η βιομάζα λαμβάνεται από αποκατεστημένα υποβαθμισμένα εδάφη.

Ο υπολογισμός των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που περιλαμβάνεται στο σύστημα αειφορίας περιλαμβάνει έναν παράγοντα ο οποίος αντικατοπτρίζει τη μείωση των εκπομπών από τη συγκέντρωση γαιάνθρακα στο έδαφος χάρη στη βελτιωμένη γεωργική διαχείριση.

Επειδή χρειάζεται να διασφαλισθεί ότι η παροχή πληροφοριών για τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές πτυχές δεν συνιστά υπερβολικό διοικητικό φόρτο για τους οικονομικούς φορείς, κρίνεται σκόπιμο να καθορισθεί ότι οι εν λόγω πληροφορίες πρέπει να παρέχονται υπό μορφή δήλωσης η οποία να προσδιορίζει κατά πόσο οι εν λόγω αποστολές βιοκαυσίμων ή βιορευστών πιστοποιήθηκαν ή όχι, ή κατά πόσο έγιναν δεκτές διότι πληρούν τις απαιτήσεις αναγνωρισμένου εθελοντικού συστήματος που περιλαμβάνει τις εν λόγω πτυχές·κατά πόσο χρησιμοποιήθηκε ή όχι η προσαύξηση που αναφέρεται στην αιτιολογική σκέψη 4· και κατά πόσο χρησιμοποιήθηκε ή όχι ο παράγοντας της συγκέντρωσης γαιάνθρακα που αναφέρεται στην αιτιολογική σκέψη 5.

Η προσαύξηση που αναφέρεται στην αιτιολογική σκέψη 4 και ο παράγοντας της συγκέντρωσης γαιάνθρακα που αναφέρεται στην αιτιολογική σκέψη 5 αφορούν τις καλλιέργειες. Για τον λόγο αυτό δεν είναι αναγκαίο οι πληροφορίες για τα θέματα αυτά να υποβάλλονται για τα βιοκαύσιμα και τα βιορευστά που έχουν παραχθεί από απόβλητα ή κατάλοιπα.





Οι οδηγίες στις οποίες αναφέρεται η εν λόγω απόφαση είναι:



Η οδηγία 2009/28/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Απριλίου 2009, σχετικά με την προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και την τροποποίηση και τη συνακόλουθη κατάργηση των οδηγιών 2001/77/ΕΚ και 2003/30/ΕΚ, και ιδίως το άρθρο 18 παράγραφος 3 τρίτο εδάφιο, η οποία δημοσιεύθηκε στο τεύχος ΕΕ L 140 της 5.6.2009, σ. 16.

Καθώς και η οδηγία 98/70/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 13ης Οκτωβρίου 1998, σχετικά με την ποιότητα των καυσίμων βενζίνης και ντίζελ και την τροποποίηση της οδηγίας 93/12/ΕΟΚ του Συμβουλίου, και ιδίως το άρθρο 7γ παράγραφος 3 τρίτο εδάφιο, η οποία δημοσιεύθηκε στο τεύχος ΕΕ L 350 της 28.12.1998, σ. 58.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου