Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

40 συνταγές με μαύρη κορινθιακή σταφίδα, από την ΕΑΣ Ηλείας – Ολυμπίας

Σπάνια η ιστορία και ο πολιτισμός ενός τόπου έχει συνδεθεί τόσο στενά, ήδη από τα μέσα του 19ου αιώνα, με ένα αγροτικό προϊόν, όσο η Ηλεία με την μαύρη κορινθιακή σταφίδα. Σήμερα, με την εκτίμηση της μεσογειακής διατροφής και την παγκόσμια τάση για κατανάλωση φυσικών προϊόντων, η από αρχαιοτάτων χρόνων αναγνώριση των διατροφικών αξιών της κορινθιακής σταφίδας
διαρκώς αυξάνεται υποδεικνύοντας ότι είναι το μονοπωλιακό προϊόν εκείνο που θα μπορούσε να στηρίξει την αγροτική οικονομία της πολύπαθης περιοχής.


Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηλείας – Ολυμπίας με σεβασμό στην ιστορία και την προσφορά της μαύρης κορινθιακής σταφίδας και την πεποίθηση ότι έχει πολλά ακόμη να προσφέρει, προσπαθεί για την διάσωση και την τοποθέτησή της διεθνώς.



Η πρόσφατη δίγλωσση (ελληνικά – αγγλικά) έκδοση της ΕΑΣ Ηλ-Ολ με τίτλο « 40 συνταγές με μαύρη κορινθιακή σταφίδα» προσδοκά σε μια καλύτερη γνωριμία μαζί της. Βασίστηκε σε μια ιδέα της κ. Αμαλίας Κωτσάκη, αρχιτέκτονος – καθηγήτριας του Πολυτεχνείου Κρήτης και συμβούλου της Ένωσης, η οποία συνέβαλε καθοριστικά στην έκδοση και στην οποία οφείλονται θερμές ευχαριστίες.



Οι 40 συνταγές που περιλαμβάνει το βιβλίο εμφανίζονται στην ελληνική κουζίνα τουλάχιστον από το 1920 έως σήμερα. Σε μεγάλο ποσοστό τους εντοπίστηκαν μέσα από αρχειακή έρευνα σε δημοσιεύματα εποχής. Συναντήθηκαν σε βασιλικά δείπνα, μεγαλοαστικές δεξιώσεις, κοσμικά αθηναϊκά εστιατόρια του '50 και του '60, σε ζεστά σπιτικά όπου οι γεύσεις μας είχαν μείνει αξέχαστες αλλά και σε λιτά αγροτικά τραπέζια, απαράμιλλα ελληνικά. Κινούνται από την υψηλή γαστρονομία και την αστική της εκδοχή έως την αγροτική κουζίνα, ενώ την πατρότητά τους διεκδικούν διάσημοι έλληνες αρχιμάγειροι αλλά και ντόπιες νοικοκυρές. Επελέγησαν με σκοπό να προτείνουν εδέσματα με σταφίδες για όλη τη διάρκεια του έτους καλύπτοντας μια ευρεία κλίμακα δυσκολίας, πολυπλοκότητας και κόστους παρασκευής, ενώ η χρονική τους διαδοχή μέσα στο βιβλίο ξεκινώντας από τον Ιανουάριο βρίσκεται σε αντιστοιχία με τα ελληνικά έθιμα και τα διαθέσιμα ανά εποχή φυσικά προϊόντα κάνοντας φανερό ότι ως ξηρός καρπός ή χρησιμοποιημένη στην μαγειρική και ζαχαροπλαστική μαύρη κορινθιακή σταφίδα μπορεί να συμβάλει στην καθημερινή υγιεινή διατροφή όλης της οικογένειας.



Το βιβλίο κοσμούν 12 αρχειακές ανέκδοτες φωτογραφίες της περιόδου 1918-1968, από τη συλλογή του κ. Σπύρου Γιακουμέλου, με στιγμιότυπα από την καλλιέργεια, επεξεργασία και συσκευασία της μαύρης κορινθιακής σταφίδας, οι οποίες επελέγησαν με σκοπό την ανάδειξη του παραδοσιακού τρόπου καλλιέργειας ο οποίος παραμένει αναλλοίωτος έως σήμερα διασφαλίζοντας τη βέλτιστη απόδοση των ποιοτικών της χαρακτηριστικών. Παράλληλα αποτελούν σπάνιες εικαστικές μαρτυρίες του πολιτικοκοινωνικού και οικονομικού ρόλου που έχει διαδραματίσει το προϊόν στην Ηλεία.



Η έκδοσή του σε ελληνική και αγγλική γλώσσα συμβάλει στη μεγαλύτερη δυνατή διάδοσή του καθότι αποτελεί ευπρόδεκτο δώρο και πρεσβευτή της Ηλείας.



40 συνταγές με μαύρη κορινθιακή σταφίδα -A hint of raisin: Flavours & recipes



Έκδοση Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηλείας – Ολυμπίας



Παραγωγή: εκδόσεις ΠΟΤΑΜΟΣ, δίγλωσση έκδοση: ελληνικά- αγγλικά Τιμή 10 ευρώ



Διάθεση: ΕΑΣ ΗΛ-ΟΛ & κατάστημα Αμβροσία & Νέκταρ συνεταιρισμός, Τ. Πετροπούλου 4, Πύργος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου