Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Το πορτρέτο της ευρωπαϊκής γεωργίας μέχρι το 2020


ύξηση 20% σε πραγματικούς όρους αναμένεται να σημειώσει το αγροτικό εισόδημα ανά παραγωγό στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2020 σε σχέση με το μέσο όρο της περιόδου 2005 - 2009, σύμφωνα με έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πρόκειται για μια ήπια ανάκαμψη από τα χαμηλά επίπεδα του 2009, η οποία όμως κρύβει μεγάλες διαφορές ανάμεσα στα παλιά και τα νέα κράτη μέλη. Το αγροτικό εισόδημα αναμένεται να αυξηθεί κατά μόλις 10% για τα πρώτα και κατά
45% για τα δεύτερα, τα οποία θα επωφεληθούν από τη σταδιακή αύξηση των κοινοτικών ενισχύσεων που λαμβάνουν.
Όσον αφορά την ευρωπαϊκή παραγωγή το 2020, η έκθεση παρουσιάζει μια μεικτή εικόνα. Ενώ η ζήτηση για αγροτικά προϊόντα αυξάνεται σταθερά, «η ευρωπαϊκή παραγωγή δεν θα μπορέσει να αξιοποιήσει πλήρως το δυναμικό της, λόγω του αυξημένος κόστους παραγωγής που μειώνει την κερδοφορία» των εκμεταλλεύσεων.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι προοπτικές για την αγορά των δημητριακών είναι θετικές, με τα αποθέματα να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα ως το 2020.
Στην ευρωπαϊκή παραγωγή κρέατος, προβλέπεται αύξησή της στους 44,4 εκατ. τόνους, δηλαδή 4% πάνω από τα επίπεδα του 2009.
Η έκθεση εκτιμά ότι η κατάργηση των ποσοστώσεων γάλακτος το 2015 θα επηρεάσει ελάχιστα την παραγωγή και αναμένει αύξηση 5% ως το 2020. Διαφαίνονται θετικές προοπτικές για τα γαλακτοκομικά προϊόντα με υψηλή προστιθέμενη αξία, καθώς παρατηρείται άνοδος της ζήτησης για τα τυριά και τα νωπά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, κρέμα), των οποίων η παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί κατά 10% και 8% αντίστοιχα ως το 2020. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου