Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Άμεση δράση για τη ρύπανση από πλαστικά απορρίμματα στο περιβάλλον της Μεσογείου

Το θέμα της άμεσης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης της ρύπανσης που προκαλεί δίνες πλαστικών απορριμμάτων στο θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου, επαναφέρει με ερώτηση του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κρίτων Αρσένης.

Με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης ο Κρίτων Αρσένης
δήλωσε τα εξής:«Τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας Γάλλων και Βέλγων επιστημόνων σε δείγματα νερού προερχόμενα από τις ακτές της Γαλλίας, της Βόρειας Ιταλίας και της Ισπανίας επιβεβαιώνουν για άλλη μία φορά τις τεράστιες διαστάσεις που έχει πάρει το φαινόμενο της θαλάσσιας ρύπανσης από πλαστικά, με ανησυχητικές προεκτάσεις για την υγεία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και κατ’ επέκταση την ανθρώπινη υγεία. Τα περίπου 250 δισεκατομμύρια μικροσωματίδια πλαστικού που επιπλέουν σύμφωνα με την έρευνα στη θάλασσα της Μεσογείου, σε συνδυασμό με τις σημαντικές ποσότητες μικρο-ινών πλαστικών που εντοπίσθηκαν σε 110 ελληνικές ακτές, σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη της ΜΚΟ «Αρχιπέλαγος», επιβεβαιώνουν με τον πιο προφανή τρόπο τις επιπτώσεις των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων στο θαλάσσιο περιβάλλον.



Κάθε είδους πλαστικά απορρίμματα βρίσκονται διασκορπισμένα στο θαλάσσιο περιβάλλον. Εκτιμάται ότι το 80% των απορριμμάτων προέρχεται από χερσαίες πηγές, και το 20% από τα πλοία. Τα απορρίμματα αυτά δε βιοδιασπώνται, αλλά αποσυντίθενται μέσω των αλλοιώσεων που υφίστανται κυρίως από τον ήλιο, τις υψηλές θερμοκρασίες και το αλάτι. Επιστημονικές μελέτες επιβεβαιώνουν την ύπαρξη χημικών ουσιών που συνθέτουν τα πλαστικά στους ιστούς των ψαριών που τα προσλαμβάνουν ως τροφή.



Η θάλασσα μας προσφέρει απασχόληση, μέσω της αλιείας και του θαλάσσιου και παράκτιου τουρισμού, φιλοξενεί μεγάλο κομμάτι της ζωής στη Γη και αποτελεί αναντικατάστατο σύμμαχό μας στην αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής.



Σήμερα ωστόσο, η βιωσιμότητα των θαλάσσιων οικοσυστημάτων αντιμετωπίζει άνευ προηγουμένου πιέσεις που προέρχονται από ανθρώπινες δραστηριότητες, και η αντιμετώπισή τους απαιτεί επείγουσα δράση. Υπάρχει άμεση ανάγκη για Ολοκληρωμένη Διαχείριση της Παράκτιας Ζώνης, και για αποτελεσματική εφαρμογή από τα Κράτη Μέλη της Οδηγίας Πλαίσιο για τη θαλάσσια στρατηγική (2008/56/ΕΚ), που έχει σαν στόχο την καλή περιβαλλοντική κατάσταση των ευρωπαϊκών θαλασσών έως το 2020. Οι κλειστές θάλασσες, όπως η Μεσόγειος, κινδυνεύουν ακόμα περισσότερο λόγω της έντονης παράκτιας δραστηριότητας σε χώρες εντός και εκτός ΕΕ. Ζητούμενο είναι η αντιμετώπιση της υποβάθμισης των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, μέσα από την υιοθέτηση και πιστή εφαρμογή του ευρωπαϊκού και διεθνούς καθεστώτος προστασίας της θάλασσας από όλα τα κράτη της Μεσογειακής Λεκάνης, γιατί η θαλάσσια ρύπανση και υποβάθμιση δεν έχει σύνορα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου