Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Ο επίτροπος για την Ενιαία Αγορά Μισέλ Μπαρνιέ τόνισε ότι η Ελλάδα έχει πραγματικά πλεονεκτήματα στη γεωργία


“Η Ελλάδα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έχει όμως λόγους να ελπίζει καθώς υπάρχουν προοπτικές μιας νέας ανάπτυξης. Σε δύσκολες συνθήκες έλαβε μιαν ορθή απόφαση και καταβάλλει σκληρές προσπάθειες που έχουν νόημα και επίσης, η Ελλάδα πρέπει
να προασπίσει τον ρόλο της στην ευρωζώνη”. Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο επίτροπος για την Ενιαία Αγορά Μισέλ Μπαρνιέ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αθήνα.
Σε ερώτηση εξάλλου περί του “ενδεχομένου αποχώρησης της Ελλάδας απ΄την ευρωζώνη”, ο κ. Μπαρνιέ σημείωσε πως “καθόλου” δεν πιστεύει σ΄αυτό το ενδεχόμενο, ενώ παραπέμποντας στις αποφάσεις του περασμένου Μαΐου υπογράμμισε πως “το ερώτημα δεν είναι καν επίκαιρο. Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν δείξει την αλληλεγγύη τους και οι χρηματαγορές δεν πρέπει να υποτιμήσουν τούτο το μήνυμα” καθώς και την έμφαση που αποδίδει η ΕΕ στη “διακυβέρνηση, την επιτήρηση και τον συντονισμό”.

Ως προς την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ο κ. Μπαρνιέ εξήρε τη “μεγάλη αποφασιστικότητα” της χώρας μας σ΄ αυτή τη διαδικασία και τόνισε πως γενικώς ο ίδιος είναι ικανοποιημένος από τους χρόνους της ενσωμάτωσης, πρέπει όμως να επιδειχθεί μεγαλύτερη προσοχή στην “ποιότητα της ενσωμάτωσης”.

Σε ερώτηση σχετική με το ενδεχόμενο ενοποίησης ελληνικών τραπεζών, ο κ. Μπαρνιέ σημείωσε πως “η Επιτροπή δεν δίνει οδηγίες σε όλους τους τομείς” και παρατήρησε πως πάντως “οι ελληνικές τράπεζες - σήμερα που μιλάμε - είναι σε πολύ καλή κατάσταση, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το θέμα των ιδίων κεφαλαίων. Αν θα κάνουν αναδιαρθρώσεις ή συνενώσεις, είναι δική τους υπόθεση”.

Σε άλλο ερώτημα ο Γάλλος επίτροπος σημείωσε πως “η Ελλάδα έχει πραγματικά πλεονεκτήματα - στη γεωργία, τον τουρισμό και τη ναυτιλία - καθώς έχει μιαν οικονομία ανοιχτού τύπου”, ενώ υπογράμμισε πως ο ίδιος θα ολοκληρώσει τον Μάρτιο την επεξεργασία για την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς και θα ασκήσει μιαν “αυστηρή επιτήρηση, ώστε να μη ξεφύγει κανένας παίκτης του χρηματοπιστωτικού τομέα”.

Ο κ. Μπαρνιέ συναντήθηκε στην επίσκεψή του στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό (“με τον οποίο έχω γνωριμία και συνεργασία απ΄την εποχή που συμμετείχαμε στη Συνέλευση για το ευρωσύνταγμα”), με τον κ. Ευ.Βενιζέλο (“με τον οποίο συζητήσαμε το θέμα της ενιαίας αγοράς στην αμυντική βιομηχανία”), ενώ εγκωμιαστικά αναφέρθηκε επίσης στη συνεργασία “για επτά χρόνια” με την κ. Άννα Διαμαντοπούλου, αλλά και στη “σοβαρότητα και αξιοπιστία” με την οποία ασκεί ένα “δύσκολο” ρόλο ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου