Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Η Άγκυρα ανέτρεψε απόφαση του ΟΗΕ


Παρασκηνιακή παρέμβαση της Άγκυρας απέτρεψε το διορισμό Σλοβάκου στρατηγού στη θέση του Διοικητή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Το τουρκικό επιχείρημα ήταν ότι ο στρατηγός προέρχεται από κράτος-μέλος της Ε.Ε., στην οποία ανήκουν η Ελλάδα και η Κύπρος.
Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, όπως συναφώς
πληροφορούμαστε, υπέδειξε προς τους αξιωματούχους του Διεθνούς Οργανισμού ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί Ευρωπαίο αξιωματούχο να αναμιχθεί διά του ΟΗΕ στο Κυπριακό.

Ενημερωμένες πηγές σημείωναν ότι η τουρκική κίνηση έγινε αμέσως μετά την απόφαση του γενικού γραμματέα και πριν ενημερωθούν οι εμπλεκόμενοι, γεγονός που δημιουργεί και εύλογα ερωτήματα για την ταχύτητα με την οποία έγινε γνωστή η απόφαση στην Άγκυρα.
Η αφόρητη πίεση που άσκησε η Τουρκία είχε ως αποτέλεσμα την αλλαγή της απόφασης. Μετά τις εξελίξεις αυτές, ο Γενικός Γραμματέας προχώρησε και διόρισε τον Κινέζο υποστράτηγο Τσάο Λιου στη θέση του στρατιωτικού διοικητή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.
Εν τω μεταξύ, Ο Γκιουλ θυμήθηκε το σχέδιο Ανάν και τον Φερχόιγκεν, τον οποίο ξεγέλασαν, όπως ισχυρίσθηκε, οι Ελληνοκύπριοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου