Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Τραγική κατάσταση


Με 17 νεκρούς, 61 αγνοούμενους, μέχρι τώρα και ανυπολόγιστες υλικές ζημιές, οι κάτοικοι της Κουηνσλάνδης, προσπαθούν να συνέλθουν από τη βιβλική καταστροφή, καθώς ο κίνδυνος εκδήλωσης περισσοτέρων πλημμυρών καραδοκεί.
Τα τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, είναι εκείνα που επείγεται να φτάσουν το συντομότερο δυνατό στους πλημμυροπαθείς. Τα μεγαλύτερα σουπερμάρκετ της Αυστραλίας κάλεσαν το στρατό να
μεταφέρει με πολεμικά αεροπλάνα εφόδια σε περιοχές οι οποίες έχουν αποκλειστεί για βδομάδες τώρα λόγω των πλημμυρών.
Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, 70 πόλεις και χωριά έχουν πληγεί από τις πλημμύρες, είτε άμεσα με το να κατακλυστούν από τα ορμητικά ύδατα, είτε με το να αποκλειστούν.
Mε τη στάθμη των υδάτων να υποχωρεί από προχθές, σε ορισμένες περιοχές, οι Αρχές άρχισαν να ανοίγουν μερικές από τις μεγάλες οδικές αρτηρίες, βόρεια της Βρισβάνης.
Υπό την απειλή πλημμυρών παραμένουν εντούτοις νότιες περιοχές της Κουηνσλάνδης και βόρειες περιοχές της Ν.Ν. Ουαλίας, ενώ και η Βικτώρια βρίσκεται σε επιφυλακή, μετά τις άγριες καταιγίδες που την έπληξαν τις τελευταίες μέρες.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα νερά από τις πλημμύρες της Κουηνσλάνδης θα χρειαστούν περίπου οκτώ εβδομάδες για να φτάσουν μέσω του ποταμού Darling, στον ποταμό Murray, πλησίον της Μιλτζούρα.
ΧΩΡΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Εν τω μεταξύ, γίνεται γνωστό ότι οι περισσότεροι κάτοικοι της Κουηνσλάνδης δεν είχαν ασφαλιστική κάλυψη ειδικά για πλημμύρες και βρίσκονται σε απόγνωση. Πολιτικοί ηγέτες παροτρύνουν τις ασφαλιστικές εταιρίες να δείξουν ανθρωπισμό στην προκειμένη περίπτωση και να αποζημιώσουν γενναιόδωρα τους πελάτες τους.
Ωστόσο, γεγονός παραμένει ότι μερικές εταιρίες έχουν ήδη δηλώσει ότι δεν πρόκειται να δώσουν καμία αποζημίωση αν δεν υπάρχει ειδική κάλυψη.
Φοβερά αποκαρδιωτική η εικόνα που παρουσιάζει το κέντρο της πόλης στη Βρισβάνη με τους δρόμους πλημμυρισμένους νερά, τα μαγαζιά βουτηγμένα στη λάσπη και τα φώτα σβηστά.
Σύμφωνα με ανακοινώσεις, η πόλη δεν πρόκειται να επανέλθει στη ζωή πριν περάσει τουλάχιστον μία εβδομάδα, ενώ η αναδόμηση των πληγέντων περιοχών θα χρειαστεί χρόνια για να ολοκληρωθεί.
 Όπως δήλωσε δε ο ομοσπονδιακός υπουργός Φυσικών Πόρων Μάρτιν Φέργκιουσον, η ανοικοδόμηση της Κουηνσλάνδης θα επιδεινώσει την έλλειψη ειδικευμένων εργατών που ήδη αντιμετωπίζει η χώρα και θα ασκήσει επιπλέον πίεση στο θέμα αύξησης των αποδοχών των εργαζομένων.
Θα πρέπει, είπε, η ομοσπονδιακή και η πολιτειακή κυβέρνηση να συνεργαστούν προκειμένου να επιτευχθεί μια ισορροπία στην ανοικοδόμηση της Κουηνσλάνδης και να εξασφαλιστεί η μελλοντική της οικονομική ανάπτυξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου