Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Πούτιν: «Θα πάρουμε εκδίκηση»

Εκδίκηση ζητά ο Βλαντιμίρ Πούτιν για την τρομοκρατική επίθεση στο διεθνές αεροδρόμιο Ντομοντέντοβο που στοίχισε τη ζωή σε 35 ανθρώπους. Αν και καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη οι υποψίες όλων στρέφονται στους Τσετσένους αυτονομιστές.

Ημέρα πένθους έχει κηρυχθεί η σημερινή, καθώς οι Ρώσοι
θρηνούν τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης. Αποπομπή αξιωματούχων ζητά ο ρωσικός Τύπος.
Μιλώντας ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Ρώσος πρωθυπουργός εμφανίστηκε αδιάλλακτος, δηλώνοντας ότι «το έγκλημα αυτό θα διαλευκανθεί και η εκδίκηση είναι αναπόφευκτη».



Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν διευκρίνισε τα μέτρα που θα ληφθούν, όμως το σκληρό ύφος που χρησιμοποίησε θύμιζε αντίστοιχες δηλώσεις του μετά την κατάληψη στο θέατρο της Μόσχας το 2003 και την τραγωδία στο Μπεσλάν, το 2004.



Για δεύτερη ημέρα, οι Ρώσοι συνεχίζουν να αφήνουν λουλούδια και κεριά στον τόπο της επίθεσης, ενώ σε ένδειξη πένθους τα ρωσικά τηλεοπτικά κανάλια αποφάσισαν να μην μεταδώσουν σήμερα κωμωδίες και ψυχαγωγικά προγράμματα.



Έντονες είναι οι επικρίσεις που διατυπώνονται στις ρωσικές εφημερίδες για το γεγονός ότι, παρά τις διαπιστωμένες ελλείψεις στα μέτρα ασφαλείας του αεροδρομίου, κανένας αξιωματούχος δεν αποπέμφθηκε. Εκφράζεται επίσης δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι οι ρωσικές ειδικές υπηρεσίες δεν έχουν καταφέρει να αποτρέψουν τα τρομοκρατικά χτυπήματα στη χώρα.



Η εφημερίδα Vedomosti αποκαλύπτει ότι ο Νικολάι Πατρούσεφ, επικεφαλής της FSB (πρώην KGB) από το 1999 ώς το 2000, είδε 1.200 ανθρώπους να πεθαίνουν σε ανάλογες επιθέσεις, και περίπου 200 σκοτώθηκαν και μετά την αντικατάστασή του από τον Αλεξάντερ Μπορτνίκοφ.



Για την επίθεση της Δευτέρας δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης. Ωστόσο, οι υποψίες στρέφονται και πάλι στους Τσετσένους αυτονομιστές.



Το 2004, άλλωστε, Τσετσένοι αντάρτες χρησιμοποίησαν το αεροδρόμιο Ντομοντέντοβο για να επιβιβαστούν σε αεροσκάφη τα οποία ανατίναξαν στον αέρα, σκοτώνοντας συνολικά 90 ανθρώπους. Και τότε, το θέμα της ασφάλειας του αεροδρομίου είχε βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων, αφού οι αρχές ασφαλείας δεν κατάφεραν να εμποδίσουν τις επιθέσεις.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου