Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Ανοιχτές μπάρες και μπλόκα μετά τις 7 Φεβρουαρίου


Με το σύνθημα «Ανοίγουμε τους δρόμους που έκλεισε η κυβέρνηση», συντονισμένη «κάθοδο» στις εθνικές οδούς από τις 7 Φεβρουαρίου σχεδιάζουν οι αγρότες της Θεσσαλίας και της Βόρειας Ελλάδας. Οι αγρότες θα σταθμεύσουν τα τρακτέρ τους στους δέκα σταθμούς διοδίων επί της εθνικής οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης και θα σηκώσουν τις μπάρες. Αυτό αποφάσισαν σε πρόσφατη συνάντηση που είχαν στα Γιαννιτσά «αδέσμευτοι»
αγροτοσυνδικαλιστές από τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία. Πρόκειται για το γνωστό από προηγούμενα χρόνια «δίκτυο των Ενώσεων» οι διοικήσεις των οποίων θεωρούνται φίλα προσκείμενες στη Νέα Δημοκρατία και οι οποίες συγκροτούν για μια ακόμη φορά μέτωπο διαμαρτυρίας με ενιαία πλατφόρμα αιτημάτων. Μεταξύ των θεμάτων που τίθενται οι είναι οι αποζημιώσεις για το πράσινο σκουλήκι και τις βροχοπτώσεις, οι πληρωμές των ροδακινοπαραγωγών, οι απώλειες εισοδήματος για τους παραγωγούς κρασοστάφυλων και οι ειδικές ρυθμίσεις στην καλλιέργεια καλαμποκιού λόγω της diabrotica.

Τίθενται επίσης μια σειρά από θέματα που έχουν να κάνουν με τις εισφορές ΕΛΓΑ, τα τέλη άρδευσης, το αγροτικό πετρέλαιο και τις πληρωμές του τσεκ για τους αγρότες που είναι στο έλεγχο (τηλεπισκόπιση). Σε πρώτη προτεραιότητα βρίσκονται όσα σχετίζονται με την οικονομική κατάσταση των Ενώσεων αλλά και η χρηματοδοτική ασφυξία, λόγω της πολιτικής που ακολουθεί τον τελευταίο καιρό η Αγροτική Τράπεζα.
Τα αιτήματα αυτά έχουν ήδη σταλεί στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης από τον οποίο ζητείται συνάντηση στο κτίριο του πρώην υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης στη Θεσσαλονίκη. Όπως όλα δείχνουν, στην περίπτωση που δεν υπάρξει πεδίο συνεννόησης με την κυβέρνηση, οι εκπρόσωποι των αγροτών δείχνουν αποφασισμένοι για μια ακόμη φορά να κλείσουν τις εθνικές οδούς.
Να σημειωθεί ότι στις 5 το απόγευμα της Πέμπτης 27 Ιανουαρίου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης συναντάται στην Ιπποκράτους με τα αγροτικά στελέχη του κόμματος, με αφορμή το νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς, αλλά πρωταρχικό στόχο τη συγκράτηση των δυνάμεων των αγροτών και την αποτροπή των κινητοποιήσεων.       
 
Η αυλαία ανοίγει
Οι πρώτες κινήσεις έρχονται την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου από τους αγρότες του Έβρου, που ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν σε συμβολική κατάληψη των γραφείων του ΕΛΓΑ στην Αλεξανδρούπολη και από τα Χανιά όπου συγκεντρώνονται την ίδια μέρα μετά από το κάλεσμα της ΠΑΣΥ.
Ακόμα, συμβολική κατάληψη στα γραφεία του ΕΛΓΑ στο Ηράκλειο θα πραγματοποιήσει η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση του νομού, ενώ στην κινητοποίηση της ΠΑΣΥ στα Χανιά θα συμμετάσχουν και οι κτηνοτρόφοι του νομού.
Παράλληλα, την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου η ΕΟΑΣΝΛ-ΕΟΑΣΚ Ομοσπονδία Τρικάλων Η Άνοιξη καλεί όλους τους παραγωγούς σε συγκέντρωση έξω από τον ΕΛΓΑ Λάρισας
Μια μέρα μετά, την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου στην κατάληψη του υποκαταστήματος της Αγροτικής Τράπεζας στη Νέα Χαλκηδόνα θα προχωρήσουν οι αγροτοσυνδικαλιστές της ΠΑΣΥ Θεσσαλονίκης.
 
Ζεσταίνουν τα τρακτέρ ενόψει Zootechnia
Στα πλάνα των αγροτοσυνδικαλιστών είναι να κατέβουν με τα τρακτέρ τους στην 7ης Διεθνή Έκθεση για την Κτηνοτροφία και την Πτηνοτροφία «Zootechnia» (3-6 Φεβρουαρίου), που θα γίνει στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Εν τω μεταξύ, αγρότες από την περιοχή της Χαλκιδικής, έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Τρίγλιας και περιμένουν το σήμα των συναδέλφων τους προκειμένου να ξεκινήσουν τα μπλόκα.
 
Οι πρώτοι αποκλεισμοί
Σε συμβολικό αποκλεισμό του κέντρου των Φαρσάλων προχώρησαν την Τρίτη 25 Ιανουαρίου οι αγρότες της περιοχής μετά από το αγροτικό συλλαλητήριο που οργάνωσε η ΕΟΑΣΝΛ στα Φάρσαλα, με την συμμετοχή 30 τρακτέρ. Την ίδια ώρα, συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας έκαναν και οι κτηνοτρόφοι στην Καβάλα, ενώ αγροτικό συλλαλητήριο με τρακτέρ και πανό πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου, στην κεντρική πλατεία των Τρικάλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου