Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

«Ο κλέφτης πρέπει να κάθεται στη φυλακή»


 Ο Ρώσος πρωθυπουργός έσπασε το ρεκόρ του κατά 24 λεπτά (το περσινό ήταν 4 ώρες και 1 λεπτό) απαντώντας στις ερωτήσεις πάνω από 2 εκατ. πολιτών (φωτ. ΑΠΕ)
Απαντώντας για ένατη φορά στις ερωτήσεις των Ρώσων πολιτών, που ξεπέρασαν φέτος τα 2 εκατ. και διατυπώθηκαν μέσω SMS, Διαδικτύου, τηλεφώνου και με απευθείας τηλεοπτικές συνδέσεις, ο «κλασικός» Πούτιν έσπασε κατά 24 λεπτά το περσινό ρεκόρ των 4 ωρών και 1 λεπτού και κατακεραύνωσε με σκληρές εκφράσεις τους πολιτικούς του αντιπάλους και τους προδότες της πατρίδας. Αναφερόμενος ειδικά στη φιλελεύθερη αντιπολίτευση της χώρας και για πρώτη φορά με τόση ευθύτητα, ο Β. Πούτιν είπε ότι τη δεκαετία του 1990 «σήκωσαν μαζί με τον Μπερεζόφσκι και άλλους, που είναι τώρα φυλακισμένοι, μπόλικα δισεκατομμύρια και τώρα, που απομακρύνθηκαν από την ταΐστρα, θέλουν να επιστρέψουν για να γεμίσουν τις τσέπες τους» και πρόβλεψε ότι αν τους δοθεί αυτή η ευκαιρία «θα ξεπουλήσουν ολόκληρη τη Ρωσία». Ενοχλημένοι από την απάντηση Πούτιν, οι Νεμτσόφ, Κασιάνοφ, Ριζκόφ και Μίλοφ δήλωσαν με τη σειρά τους ότι του επιστρέφουν τις κατηγορίες για «ξεπούλημα» και σκοπεύουν να τον μηνύσουν για συκοφαντία.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός γενίκευσε την επίθεση στους «φιλελεύθερους» και τον πιο διάσημο έγκλειστο εξ αυτών, τον πολυεκατομμυριούχο Μιχαήλ Χανταρκόφσκι, δηλώνοντας ότι «ο κλέφτης πρέπει να κάθεται στη φυλακή», επαναλαμβάνοντας μάλιστα ότι οι δολοφονίες όσων εμπόδιζαν την επέκταση της πετρελαϊκής αυτοκρατορίας «Γιούκος» δεν μπορεί να έγιναν από τον επίσης φυλακισμένο επικεφαλής ασφαλείας της εταιρείας χωρίς τη συγκατάθεση του Χανταρκόφσκι. «Τα δικαστήριά μας κάνουν τη δουλειά τους και είναι τα πλέον ανθρώπινα στον κόσμο», είπε ο Β. Πούτιν, θυμίζοντας, π.χ., ότι ο Μ. Χανταρκόφσκι απειλείται με νέα ποινή 14 ετών φυλάκισης, ενώ ο οργανωτής χρηματιστικών πυραμίδων Μπέρναρντ Μέντοφ εισέπραξε στις ΗΠΑ ποινή 150 χρόνων. Οι συνήγοροι του Χανταρκόφσκι εκτίμησαν ότι η απάντηση Πούτιν ισοδυναμεί με «υπόδειξη στο δικαστήριο», το οποίο αναμένεται εντός του Δεκεμβρίου να ανακοινώσει την ετυμηγορία του.

Η μαραθώνια επικοινωνία του Β. Πούτιν με τον ρωσικό λαό μεταδόθηκε απευθείας από τα κρατικά τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά δίκτυα την Πέμπτη, επικεντρώθηκε σε εσωτερικά πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα της Ρωσίας και προκάλεσε αλυσιδωτές αναλύσεις και σχόλια στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, εκ των οποίων πολλά σημειώνουν τις «οξείες, λαϊκές» εκφράσεις που προτιμά ο Β.Πούτιν, αλλά και τις «διαφορές στιλ και πολιτικής από τον πρόεδρο Μεντβιέντεφ».

Ο Ρώσος ηγέτης χαρακτήρισε «κτήνος» και «γουρούνι» το στέλεχος της ρωσικής αντικατασκοπίας, που κατέφυγε στις ΗΠΑ και παρέδωσε στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες το δίκτυο των δέκα Ρώσων πρακτόρων, που ανταλλάχθηκαν το καλοκαίρι με φυλακισμένους στις ρωσικές φυλακές, διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι «οι ρωσικές υπηρεσίες έχουν πάψει, σε αντίθεση με άλλες, όπως π.χ. οι ισραηλινές, να εξοντώνουν τους προδότες στο εξωτερικό, οι οποίοι καταδιώκονται αιωνίως από τις ενοχές και τη ντροπή τους». Σχολιάζοντας μάλιστα τις πρόσφατες συγκρούσεις μεταξύ χούλιγκαν, Καυκάσιων και εθνικιστών, υπερασπίστηκε τον πολυεθνικό και πολυδογματικό χαρακτήρα της Ρωσίας, απέδωσε ευθύνες και στην αστυνομία, ζήτησε ωστόσο να μειωθεί η κριτική στα σώματα ασφαλείας, γιατί αν αυτά εκλείψουν «θα πρέπει η διανόηση, από όπου προέρχεται κυρίως η κριτική, να ξυρίσει τα γενάκια της και να βγει να αντιμετωπίσει τους εξτρεμιστές».
http://www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου