Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Κυριακή, 19 Δεκεμβρίου 2010

Ηθελα αλλά δεν... μπορούσα


Από... απόσταση παρακολουθεί ο τέως πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής τα όσα διαδραματίζονται στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αν και συνεχίζει να συναντά καθημερινά στελέχη και βουλευτές, αλλά και πρώην υπουργούς των κυβερνήσεών του. Βασικό θέμα συζήτησης είναι όσα συμβαίνουν στη ΝΔ και συνολικά στο πολιτικό σύστημα και δεν διστάζει, λόγω
και του χαλαρού χαρακτήρα των συναντήσεών του, να εκφράζεται ελεύθερα. Από νωρίς το πρωί, περίπου κατά τις εννέα, βρίσκεται στο πολιτικό του γραφείο στην οδό Παναγή Κυριακού, πίσω από την αμερικανική πρεσβεία, όπου αρχίζει την ανάγνωση των εφημερίδων, για να ακολουθήσουν οι
επαφές με επίκεντρο συζήτησης την οικονομική κρίση και τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία. Σε όσους ανοίγεται, γιατί αρκετές φορές είναι συγκρατημένος, δείχνει απελευθερωμένος και αφήνει
την εντύπωση ότι δεν ενδιαφέρεται ούτε καν για την υστεροφημία του. Μάλιστα, ένας εκ των συνομιλητών του, αφού μίλησε για το πολύ ανθρώπινο πρόσωπο που δείχνει στις ιδιωτικές του συζητήσεις, σχημάτισε την εντύπωση ότι πλέον έχει «ξεπεράσει τη ΝΔ». Το τελευταίο διάστημα οι επισκέπτες του πολιτικού του γραφείου δεν είναι λίγοι και οι περισσότεροι αποχωρούν με εύλογη την απορία «γιατί δεν μιλάει δημόσια», ενώ άλλοι κάνουν λόγο για «ένοχη σιωπή».

Τις περισσότερες φορές δείχνει να μη θέλει να αναφερθεί ιδιαίτερα στα όσα συμβαίνουν στη ΝΔ, αλλά δέχεται με μεγάλη άνεση να συζητήσει για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, ενώ αρκετοί έχουν διαγνώσει ότι οι αναλύσεις του γίνονται υπό το πρίσμα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Η οικονομική κατάσταση και η πίεση που δέχεται η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου είναι ένα από τα προσφιλή θέματα των αναλύσεών του.

Το συγκρουσιακό κλίμα των τελευταίων ημερών τού θυμίζει περιόδους της δικής του διακυβέρνησης- αν και παραδέχεται ότι ήταν διαφορετικές οι συνθήκες- και δεν διστάζει να κάνει την αυτοκριτική του λέγοντας ότι έπρεπε να προχωρήσει σε πολλές αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ειδικά στις ΔΕΚΟ. Ο ίδιος επιμένει ότι έκανε μεγάλη προσπάθεια και αναφέρεται στις αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης, τονίζοντας με έμφαση σε συνομιλητή του που τον ρώτησε γιατί δεν προχώρησε στην πολιτική του: «Προσπάθησα όσο μπορούσα.Αλλά απέναντί μου συναντούσα ένα τοίχος αντιδράσεων, ένα “όχι” σε όλα».

Σε σύγκριση με τη σημερινή κατάσταση ο κ. Καραμανλής εκτιμά ότι ο Πρωθυπουργός συναντά δυσανάλογες αντιδράσεις σε σχέση με τις αλλαγές που προωθούνται. Μάλιστα, πιστεύει ότι ο κ. Παπανδρέου θα πιεστεί αρκετά, αλλά θα καταφέρει να περάσει τα σημερινά εμπόδια χωρίς μεγάλες εντάσεις και εσωκομματικές αναταράξεις. Δεν διστάζει βέβαια να τον επικρίνει για πολλά σημεία της πολιτικής που ακολουθεί, αλλά εκτιμά ότι, παρά τις πιέσεις, δεν θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, ενώ παραμένει σταθερά- όπως εδώ και μήνες- υπέρμαχος της άποψης πως θα υπάρξει παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων της χώρας. Στις ατελείωτες συζητήσεις που κάνει, αρκετές εκ των οποίων δείχνει να τις απολαμβάνει, επιμένει ότι ο ίδιος είχε πει την αλήθεια και κατέθεσε συγκεκριμένο και ρεαλιστικό σχέδιο, το οποίο όμως η πλειοψηφία των πολιτών δεν ενέκρινε, και επιρρίπτει ευθύνες στον κ. Παπανδρέου για τη σημερινή κατάσταση και ειδικά για τους χειρισμούς του το προηγούμενο διάστημα. Επιμένει ότι είχε προβλέψει εγκαίρως τη συνέχιση των επιπτώσεων εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, καθώς και των χρόνιων παθογενειών της οικονομίας, του κράτους και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αλλά και την ένταση των κοινωνικών προβλημάτων και κυρίως την έξαρση της ανεργίας.

Στο πλαίσιο αυτό αναγνωρίζει καθυστερήσεις στην πολιτική του, επιμένει ότι «είχε δίκιο» σε πολλά σημεία και αναφέρει ότι μίλησε ευθέως για τις δύσκολες αποφάσεις που ήταν επιβεβλημένες προκειμένου να αποτραπεί η οικονομική περιπέτεια. «Με εμπόδισε η ισοπεδωτική αντίδραση των βολεμένων του συστήματος» είπε σε έναν εκ των συνομιλητών του.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=373491&dt=17/12/2010#ixzz18Xfega8PΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου