Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Και νέα διαγραφή βουλευτή του ΠΑΣΟΚ

Απρόσμενη τροπή πήρε η ψηφοφορία στην Βουλή για το επικαιροποιημένο μνημόνιο, το οποίο πέρασε μεν αλλά με το ΠΑΣΟΚ να μετρά μία απώλεια, αφού ο Γ. Παπανδρέου αναγκάστηκε να διαγράψει τον βουλευτή Πρεβέζης Ευάγγελο Παπαχρήστου, μετά το «όχι» του τελευταίου.
Ο βουλευτής παρόλο που είχε χαρακτηρίσει το πολυνομοσχέδιο «άδικο» στην αρμόδια επιτροπή, δεν είχε δείξει ότι θα το καταψηφίσει, για αυτό και η επιλογή του έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στο
κυβερνών κόμμα. Η απάντηση του κ. Παπανδρέου ήταν άμεση, αφού λίγα λεπτά μετά το τέλος της ψηφοφορίας, ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο του σώματος Φίλιππο Πετσάλνικο η διαγραφή του κ. Παπαχρήστου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος.

Η διαγραφή πάντως μάλλον προκάλεσε έκπληξη και στον βουλευτή Πρέβεζας, καθώς μία ημέρα νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής είχε διευκρινίσει ότι δεν τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας στην ψηφοφορία. Στη συνέχεια πάντως, κατά την ψηφοφορία κατ’  άρθρο, ο κ. Παπαχρήστος προτίμησε να απουσιάσε

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Παπαχρήστου ήταν ένας εκ των στενότερων συνεργατών του Γ. Παπανδρέου από την εποχή που ήταν υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Σημίτη και φυσικά από τους φανατικότερους υποστηρικτές του σε όλες τις εσωκομματικές μάχες που έδωσε.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη, το ΠΑΣΟΚ μένει με 156 βουλευτές. Υπενθυμίζεται ότι είχε χάσει τρία στελέχη του και στην ψηφοφορία του περασμένου Μαΐου για το πρώτο μνημόνιο, όταν το είχαν καταψηφίσει οι Γιάννης Δημαράς, Σοφία Σακοράφα και Βασίλης Οικονόμου.

Κατά τα άλλα, το πολυνομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής -μετά από εννέα ώρες συζήτησης, με 156 ψήφους υπέρ και 130 κατά. Μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης πραγματοποιήθηκε και η ψηφοφορία επί των άρθρων, η οποία έγινε επίσης με ονομαστική ψηφοφορία έπειτα από αίτημα του ΚΚΕ αλλά δεν έκρυβε άλλες εκπλήξεις. Η ΝΔ παρά τα «όχι» επί της αρχής στήριξε τα άρθρα για τις αλλαγές στις ΔΕΚΟ και τη μείωση δαπανών στην ΑΤΕ, με αποτέλεσμα τα περισσότερα να περάσουν με πλειοψηφία 233 υπέρ και 33 κατά, ενώ ειδικά τα άρθρα 4, 14 και 18 πέρασαν με 156 ψήφους υπέρ έναντι 110 κατά, δηλαδή μόνο με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Νωρίτερα, υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να αποσύρει την διάταξη για την διαγραφή ληξιπρόθεσμων χρεών ύψους 24 δις ευρώ εξαιτίας της συντονισμένης αντίδρασης βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Οι τελευταίοι διαμήνυσαν ότι η διάταξη αποτελεί κόκκινη γραμμή και ο Γ. Παπακωνσταντίνου υποχώρησε, απέσυρε το άρθρο 7 και συναίνεσε στο αίτημά τους, προσθέτοντας ότι θα έρθει ξανά η διάταξη στο μέλλον, αφού προηγουμένως υπάρξει εκτενέστερη συζήτηση αλλά και δημοσιοποίηση των μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου.

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, ανέβηκαν οι τόνοι με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου να τονίζει ότι η κυβέρνηση λειτουργεί με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και όχι το πολιτικό κόστος: «Η εκάστοτε κυβέρνηση με την νομιμοποίηση που της δίνει η ψήφος καλείται να νομοθετεί και κρίνεται καθημερινά για αυτό … Κρίνεται στις επόμενες  εκλογές, από τα ΜΜΕ, από τους ίδιους τους βουλευτές της, από τους πολίτες… Πρέπει να νομοθετεί με καθαρή συνείδηση, έχοντας εμπιστοσύνη, όχι ότι κάνει πάντα το σωστό, αλλά ότι επιχειρεί να το κάνει, Πρέπει να έχει γνώμονα όχι το πολιτικό κόστος, αλλά το εθνικό συμφέρον». Ακόμα, ο υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε: «Δεν θέλουμε και δεν θα πάμε σε απολύσεις στον δημόσιο τομέα. Χρειάζεται να υπάρχει μια προσαρμογή του μισθολογικού μας κόστους στον δημόσιο τομέα».

«Δεν ξηλώνουμε κοινωνικές κατακτήσεις», υποστήριξε από την πλευρά της η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη, η οποία πρόσθεσε ότι «αποδυναμώνονται οι ατομικές συμβάσεις».

«Αλλάξτε πολιτική ή φύγετε», είπε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος πρόσθεσε: «Οδηγείτε την χώρα από το ένα λάθος στο άλλο και δεν αντέχει άλλο». Για εργασιακό μεσαίωνα έκανε λόγο η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία από το βήμα της Βουλής είπε «Όσο πιο γρήγορα φύγει η κυβέρνηση, τόσο πιο γρήγορα θα φύγει και το χάος». «Πρέπει να είναι συνείδηση όλων ότι έχουμε ένα βαρύτατο χτύπημα στην καρδιά του κοινωνικού κράτους. Αποσαρθρώνονται τα εργασιακά κοινωνικά δικαιώματα», είπε από την δική του πλευρά ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης.

Στην Βουλή συνεδρίασε και το Υπουργικό Συμβούλιο που ενέκρινε πέντε νομοσχέδια με αιχμή του δόρατος την εξυγίανση των αστικών συγκοινωνιών, τις αλλαγές στην Υγεία και την αδειοδότηση εξπρές σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Νωρίτερα την Τρίτη πραγματοποιήθηκαν οι συναντήσεις του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με τους πολιτικούς αρχηγούς, οι οποίες κύλησαν όπως αναμένονταν, δηλαδή συμφωνώντας ότι... διαφωνούν. Την Πέμπτη ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στις Βρυξέλλες, όπου διεξάγεται στις 16 και 17 Δεκέμβρη η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου