Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Μην πυροβολείτε τον χορτοφάγο

«Δώστε σε ένα μικρό παιδί ένα μήλο και ένα κουνελάκι. Αν το παιδί φάει το κουνελάκι και παίξει με το μήλο, θα σου αγοράσω ένα καινούριο αυτοκίνητο! « Harvey Diamond (Αμερικανός συγγραφέας)

«Δεν είναι ο άνθρωπος εκπληκτικό ζώο;.. ..Σκοτώνει άγρια ζώα -πουλιά, καγκουρό, ελάφια, ένα σωρό άγριες γάτες, ποντίκια, αλεπούδες και ντίνγκο- με τα εκατομμύρια για να προστατέψει τα κτηνοτροφικά ζώα και τις τροφές τους. Μετά σκοτώνει τα κτηνοτροφικά ζώα με τα εκατομμύρια και τα τρώει. Αυτό με τη σειρά του σκοτώνει τον άνθρωπο με τα εκατομμύρια, διότι τρώγοντας όλα αυτά τα ζώα οδηγείται σε εκφυλιστικές και
θανατηφόρες αρρώστιες όπως τα καρδιακά νοσήματα, τα νοσήματα των νεφρών και τον καρκίνο. Οπότε, τότε ο άνθρωπος βασανίζει και σκοτώνει εκατομμύρια ακόμα ζώα για να ψάξει να βρει γιατρειά γι’ αυτές τις αρρώστιες. Αλλού εκατομμύρια άλλοι άνθρωποι πεθαίνουν από πείνα και υποσιτισμό γιατί το φαγητό που θα μπορούσαν να φάνε χρησιμοποιείται για να παχύνει τα κτηνοτροφικά ζώα. Εν τω μεταξύ, κάποιοι άνθρωποι πεθαίνουν με θλιμμένο γέλιο για την παραλογία του ανθρώπου, που σκοτώνει τόσο εύκολα και τόσο βίαια, και μία φορά τον χρόνο, στέλνει κάρτες που προσεύχονται για "Ειρήνη πάνω στην γη». David Coates «Η βιομηχανική φάρμα του γέρο-ΜακΝτόναλ


Αν και η PETA ως οργάνωση μου είναι ιδιαίτερα συμπαθής, είναι υπεύθυνη για την ιδέα που έχει ο μέσος άνθρωπος για τους χορτοφάγους. Όχι, δεν κρύβονται πίσω από τις στάσεις του τραμ κρατώντας κουβάδες κόκκινης μπογιάς φοβερίζοντας τους περαστικούς που φορούν γούνες, δεν σας κατακρίνουν την ώρα που απολαμβάνετε το σουβλάκι σας και δεν κρύβουν στην πίσω αυλή τους καμιά δεκαριά κατατρομαγμένες κότες για να τις γλυτώσουν από τον μπαλτά. Πιθανότατα να μάθετε ότι κάποιος δεν τρώει κρέας γιατί θα διαλέξει κάποιο χορτοφαγικό πιάτο στο εστιατόριο ή θα αναρωτηθείτε γιατί το ψυγείο του είναι γεμάτο από προϊόντα σόγιας. Οι χορτοφάγοι απλά επέλεξαν ένα συγκεκριμένο τρόπο ζωής με τον ίδιο τρόπο που κάποιος κρεατοφάγος διάλεξε τον δικό του. Επίσης οι χορτοφάγοι αν και έχουν λιγότερες πιθανότητες για παχυσαρκία, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι λάτρεις της υγιεινής ζωής καθώς υπάρχουν πολλοί χορτοφάγοι που η διατροφή τους θα έκανε το μέσο διατροφολόγο να σκίσει τα πτυχία του και να μεταναστεύσει στις Σεϋχέλλες.


Ένας κύριος λόγος που κάποιος δεν τρώει κρέας είναι επειδή τάσσεται ενάντια στη σκληρή μεταχείριση των ζώων. Άλλοι χορτοφάγοι κάνουν λόγο για τα οφέλη που έχει στην υγεία η χορτοφαγική διατροφή. Πολύ μελάνι έχει χυθεί για το κατά πόσο ο άνθρωπος θεωρείται σαρκοβόρο ή χορτοφάγο ον. Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Το ανθρώπινο γαστρεντερικό σύστημα είναι πολύ μακρύτερο από αυτό ενός σαρκοβόρου ζώου αλλά και λίγο κοντύτερο από ένα φυτοφάγο. Έρευνες έχουν δείξει ότι η φυσιολογία του ανθρώπου έχει περισσότερες ομοιότητες με τα φυτοφάγα ζώα από ότι με τα σαρκοφάγα. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι περισσότεροι διατροφολόγοι δηλώνουν ότι μια διατροφή πλούσια σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά αλλά χαμηλή σε ζωικό λίπος και κόκκινο κρέας προσφέρει πολυάριθμα οφέλη υγείας, συμπεριλαμβανομένου ενός σημαντικά χαμηλότερου κινδύνου καρδιακών παθήσεων, καρκίνου, νεφρικής ανεπάρκειας και καρδιακής προσβολής.


Κάποιοι χορτοφάγοι υποστηρίζουν ότι η χορτοφαγική διατροφή είναι φυσιολογική εξέλιξη στον άνθρωπο καθώς η κατανάλωση κρέατος θεωρείται περιττή, μιας και μπορούν να βρεθούν όλα τα απαραίτητα συστατικά σε ξηρούς καρπούς, φρούτα και λαχανικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου