Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Οι G20 συζητούν για τις τιμές των αγροτικών προϊόντων στο Παρίσι

Υπουργοί Γεωργίας από τις κορυφαίες οικονομίες του πλανήτη συσκέπτονται για δεύτερη ημέρα στο Παρίσι, αναζητώντας μια συμφωνία για τη ρύθμιση των αγορών και τον περιορισμό του «τζόγου» που εν μέρει ευθύνεται για την αστάθεια των τιμών των αγροτικών προϊόντων. Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, του οποίου η χώρα ασκεί την προεδρία της G20 έχοντας αναλάβει πρωτοβουλία πέντε σημείων για τη ρύθμιση των αγορών, κάλεσε τους συνέδρους να υιοθετήσουν το σχέδιό του, το οποίο κατά τον ίδιο θα «εξασφαλίσει την επισιτιστική ασφάλεια του πλανήτη» και θα «αλλάξει τη ζωή ενός δισεκατομμυρίου αγροτών». «Είναι η πρώτη φορά που συγκεντρώνεστε, είναι η
πρώτη φορά που η γεωργία αναδεικνύεται σε πρώτη προτεραιότητα για την παγκόσμια ανάπτυξη», ανέφερε ο Νικολά Σαρκοζί ανοίγοντας τη διάσκεψη.



«Αντιμετωπίζοντας την αστάθεια των αγορών αγροτικών προϊόντων, διασφαλίζοντας την επισιτιστική ασφάλεια του πλανήτη για σήμερα και για αύριο, θα ξαναπροσφέρουμε ισορροπία στο οικοδόμημα του καπιταλισμού», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Υιοθετώντας αυτό το πλάνο μπορείτε να αλλάξετε τη ζωή όχι μόνο ενός δισεκατομμυρίου αγροτών αλλά και την ίδια την πορεία του καπιταλισμού, ώστε ο καπιταλισμός να βρει νόημα: να συμβάλει στην ανάπτυξη της ευημερίας του παγκόσμιου πληθυσμού».


Ενώπιον των υπουργών Γεωργίας της G20, o κ. Σαρκοζί υπερασπίστηκε τους άξονες του σχεδίου δράσης που πρότεινε. Ζήτησε αύξηση της αγροτικής παραγωγής, διότι ήδη σήμερα γίνεται αισθητή η έλλειψη τροφίμων και κατήγγειλε τη λειτουργία των αγορών των εμπορευμάτων, τις οποίες χαρακτήρισε πιο αδιαφανείς από όλες τις αγορές. “Η αστάθεια αποτελεί πρόβλημα για τους αγρότες και τους καταναλωτές, αλλά και για τη σταθερότητα των κρατών”, όπως επεσήμανε.


“Πρέπει να συμφωνήσουμε επί ενός κώδικα καλής συμπεριφοράς που θα απαγορεύει τους περιορισμούς στις εξαγωγές για την αγορά επείγουσας επισιτιστικής βοήθειας”, ανέφερε, προτείνοντας τη δημιουργία ενός φόρουμ.


Τέλος ο Γάλλος πρόεδρος υπερασπίστηκε την καλύτερη ρύθμιση των αγορών.






Kοντά σε συμφωνία


“Θεωρώ ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μια συναίνεση”, επιβεβαίωσε ο υπουργός Γεωργίας της Βραζιλίας Βάγκνερ Ρόσι, η χώρα του οποίου προ μηνών είχε εκφράσει τις αμφιβολίες της για το γαλλικόσ χέδιο.


Ανάμεσα στα σημεία στα οποία έχει επιτευχθεί συναίνεση, ο κ. Ρόσι ανέφερε την πληροφόρηση (παραγωγή, κατανάλωση, αποθέσμα) που θα πρέπει να παρέχουν οι χώρες παραγωγής. “Είναι προς το συμφέρον όλων των κρατών να υπάρξει ανταλλαγή πληροφοριών ώστε να λαμβάνουμε τις πιο σωστές αποφάσεις”. Ωστόσο ορισμένες χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία, παραμένουν επιφυλακτικές απέναντι στην παροχή αυτών των στοιχείων, που κατά τη γνώμη τους επαφίενται της εθνικής κυριαρχίας.


Πάντως η Βραζιλία “αντιτίθεται σε κάθε μηχανισμό που θα υπονόμευε στην αγορά, για παράδειγμα σε οποιοδήποτε σύστημα που θα αποτελούσε έλεγχο των τιμών”. Για τον κ. Ρόσι, ο αποτελεσματικότερος τρόπος για αντιμετώπιση του τζόγου στις τιμές είναι να αυξηθεί η αγροτική παραγωγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου