Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Ανακοίνωσε την απόσυρση των στρατευμάτων από το Αφγανιστάν


Τη σταδιακή απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν ανακοίνωσε λίγο μετά τις 03:00, ώρα Ελλάδας με δημόσιο διάγγελμά του ο πρόεδρος των Η.Π.Α., Barack Obama. Συγκεκριμένα, αφού πρώτα επεσήμανε ότι στόχος της χώρας του παραμένει η τελική επικράτηση επί της Αλ Κάιντα ξεκαθάρισε ότι η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων είναι εφικτή πλέον λόγω των πρόσφατων επιτυχιών στην καταπολέμηση της οργάνωσης και ειδικά μετά τον θάνατο του ηγέτη της, Osama bin Laden.




«Η συγκεκριμένη απόφαση ήταν μια από τις πιο δύσκολες που πήρα ως πρόεδρος των Η.Π.Α. αφού οι δυνάμεις μας που είχαν σταλεί στο Αφγανιστάν, άνοιξαν τον δρόμο για την ήττα της Αλ Κάιντα. Τώρα πλέον έφθασε η στιγμή για να αποσυρθούν καθώς η οργάνωση βρίσκεται υπό συνεχή πίεση περισσότερο από κάθε άλλη φορά από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 όταν και ξεκίνησε ο πόλεμος», σημείωσε.


Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, διάρκειας 13 λεπτών, ξεκαθάρισε ότι η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων θα ξεκινήσει τον επόμενο μήνα με την απόσυρση των πρώτων 10.000 στρατιωτών από τους συνολικά 33.000, που είχαν σταλεί με δική του απόφαση τον Δεκέμβριο του 2009 ως ενίσχυση της αμερικανικής παρουσίας στο Αφγανιστάν, και θα συνεχιστεί σε όλη τη διάρκεια του 2011 έτσι ώστε μέχρι το τέλος του καλοκαιριού του 2012 να έχουν αποχωρήσει άλλοι 23.000 Αμερικανοί στρατιώτες.

Μετά την απόσυρση αυτών των δυνάμεων, η αμερικανική παρουσία στο Αφγανιστάν θα αριθμεί λιγότερους από 70 χιλ. στρατιώτες οι οποίοι όμως, όπως υπογράμμισε στην ομιλία του, θα είναι διαθέσιμοι για πολεμικές επιχειρήσεις για άλλα δύο χρόνια, μέχρι τα τέλη του 2014 όταν και θα έχουν αποσυρθεί πλήρως οι αμερικανικές δυνάμεις από το έδαφος του Αφγανιστάν.



Επιπλέον δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι η χώρα του θα συνδράμει σε κάθε πρωτοβουλία που έχει ως στόχο τη συμφιλίωση του αφγανικού λαού, συμπεριλαμβανομένων και προσεγγίσεων με τους Ταλιμπάν, καλώντας όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να στηρίξουν τις Αρχές του Αφγανιστάν.

«Αυτό είναι το ξεκίνημα και όχι το τέλος της προσπάθειάς μας για τον τερματισμό του πολέμου. Μεγάλες προκλήσεις παραμένουν ακόμα. Όσοι επιθυμούν να γίνουν μέρος ενός ειρηνικού Αφγανιστάν θα πρέπει να σπάσουν τους δεσμούς τους με την Αλ Κάιντα, να εγκαταλείψουν τη βία και να συμμορφωθούν με το Σύνταγμα της ασιατικής χώρας», πρόσθεσε.

Δείτε το video με την ομιλία του προέδρου των Η.Π.Α....



Ζήτησε τη συνεργασία του Πακιστάν

Ο πρόεδρος των Η.Π.Α. επανέλαβε τη θέση του σχετικά με τον κομβικό ρόλο του Πακιστάν στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ζητώντας από την κυβέρνηση της ασιατικής χώρας να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, εξαλείφοντας τα κρησφύγετα των παραστρατιωτικών οργανώσεων στο έδαφός της.

«Οι προσπάθειές μας πρέπει επίσης να επικεντρωθούν στα κρησφύγετα των τρομοκρατών στο Πακιστάν. Καμία χώρα δεν απειλείται περισσότερο από την παρουσία βίαιων εξτρεμιστών και γι' αυτό το λόγο θα συνεχίσουμε να ζητούμε από το Πακιστάν να εμπλακεί περισσότερο στη σταθεροποίηση και την ειρήνευση αυτής της περιοχής που σπαράσσεται από τον πόλεμο. Θα συνεργαστούμε με την πακιστανική κυβέρνηση για να εξαλείψουμε τον “καρκίνο” του βίαιου εξτρεμισμού, επιμένοντας στην αναγκαιότητα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της», υπογράμμισε.



Νωρίτερα είχε τονίσει ότι οι Η.Π.Α. σε συνεργασία με το Πακιστάν έχουν καταφέρει να εξολοθρεύσουν περισσότερη από τη μισή ηγεσία της αλ Κάιντα.

«Τα έγγραφα που βρέθηκαν στην κατοικία του Osama bin Laden στο Αμποταμπάντ από Αμερικανούς κομάντο αποδεικνύουν ότι η τρομοκρατική οργάνωση βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση και ότι δεν είναι σε θέση να αντικαταστήσει αποτελεσματικά τα ηγετικά της στελέχη που σκοτώνονται. Παράλληλα, δεν έχει καταφέρει να παρουσιάσει την Αμερική ως ένα έθνος που μάχεται εναντίον του Ισλάμ κι έτσι να κερδίσει ευρεία υποστήριξη», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου