Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Η διαδρομή από το χωράφι στο πιρούνι του καταναλωτή μέσα από τα στοιχεία της Eurostat

Τη διαδρομή από το «χωράφι στο πιρούνι» αναλύουν τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Eurostat). Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά τα περισσότερα από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε στην ΕΕ δεν προέρχονται από το χωράφι, αλλά έχουν υποστεί πρώτα επεξεργασία από τη μεταποίηση, κατόπιν διακινούνται στην αγορά μέσω των χοντρεμπόρων και τελικά θα τα αγοράσουν οι καταναλωτές από τα καταστήματα ή τα εστιατόρια. Το 2008 πάνω από 48
εκατομμύρια άτομα στην Ε.Ε. απασχολούνται στο διατροφικό τομέα, που είναι το ένα πέμπτο της συνολικής απασχόλησης.



Στη διατροφική αλυσίδα απασχολούνται περίπου 17 εκατομμύρια εκμεταλλεύσεις και επιχειρήσεις τροφίμων (από αυτά τα 4/5 είναι αγροτικές εκμεταλλεύσεις), που παράγουν 750 δις ευρώ προστιθέμενη αξία, που ισοδυναμεί στο 6% του ΑΕΠ των 27 κρατών μελών της ΕΕ. Σε αυτές τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις παρουσιάζεται και το μεγαλύτερο ποσοστό απασχόλησης (56%) του τομέα των τροφίμων.


Τρόφιμα, μη αλκοολούχα και αλκοολούχα ποτά και υπηρεσίες τροφοδοσίας (δηλαδή εστιατόρια, καφετέριες και καντίνες) αντιπροσώπευαν το 2009 το 22% καταναλωτικής δαπάνης των νοικοκυριών στην ΕΕ των 27. Από αυτές τις τρεις κατηγορίες οι περισσότερες δαπάνες στα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ γίνονται στα τρόφιμα. Εξαίρεση αποτελούν η Ισπανία η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο όπου οι δαπάνες στις υπηρεσίες τροφοδοσίας είναι υψηλότερες. Στην Ελλάδα το 2009 οι δαπάνες για τα τρόφιμα ανέρχονται στο 16% του συνόλου των δαπανών ενός νοικοκυριού. Τα νοικοκυριά που δαπανούν τα περισσότερα χρήματα για τρόφιμα προέρχονται από τη Ρουμανία (27% των συνολικών δαπανών), τη Λιθουανία (23% το 2007), τη Βουλγαρία (21% το 2005) και την Εσθονία (21%).


Για τα αλκοολούχα ποτά, τα μεγαλύτερα ποσοστά παρατηρήθηκαν στην Εσθονία (6%), Ουγγαρία (5%) και Λιθουανία (5% το 2007).


Τέλος για τις υπηρεσίες τροφοδοσίας τα υψηλότερα ποσοστά είναι στην Ισπανία (15%), την Ιρλανδία (12% το 2008), την Ελλάδα (10%), την Πορτογαλία (9% το 2007), το Ηνωμένο Βασίλειο (9%) και τη Μάλτα (9% το 2010).





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου