Συγκεκριμένα, την ώρα που στην Ελλάδα επικρατεί σχετική ευφορία από τον ανασχηματισμό, την ανάληψη καθηκόντων Υπουργού Οικονομικών από τον συνταγματολόγο, Ευάγγελο Βενιζέλο, αλλά και την πιο θετική στάση της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγγελας Μέρκελ, ως προς την εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στη νέα διάσωση, το «Der Spiegel» κυκλοφορεί με τίτλο «Ξαφνικά και αναμενόμενα» και υπότιτλο «Επικήδειος για ένα κοινό νόμισμα».
Στο εξώφυλλο του περιοδικού -το οποίο έχει απήχηση στη Γερμανία, αλλά και διεθνώς- απεικονίζεται το ευρώ με μαύρη ταινία πένθους πάνω σε φέρετρο σκεπασμένο με την ελληνική σημαία.
Το «Spiegel» υποστηρίζει ότι η ευρωζώνη «εξελίσσεται στον μεγαλύτερο κίνδυνο για το μέλλον της Ευρώπης». «Το ευρώ αλυσοδένει μεταξύ τους εθνικές οικονομίες που δεν ταιριάζουν. Ωστόσο, οι πολιτικοί ποντάρουν σε ολοένα νέα προγράμματα. Πρόκειται για λάθος δρόμο», αναφέρει σχετικά με τις ανισορροπίες ανταγωνιστικότητας και παραγωγικότητας.
«Η Ευρώπη κλυδωνίζεται οικονομικοτεχνικά και ως ιστορικό εγχείρημα έχει ήδη χρεοκοπήσει», προσθέτει και προειδοποιεί ότι «οι πολίτες, ιδιαίτερα οι νέοι, δεν ξέρουν πια τι να κάνουν με την ΕΕ. Είναι ανάστατοι με το τι κάνουν οι κυβερνήσεις με τα χρήματά τους και βγαίνουν κατά εκατομμύρια στους δρόμους».
Και η «ΝΥΤ», άλλωστε, αναφερόμενη στην εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών σε νέα διάσωση, επισήμανε πως «η προοπτική για χάος στην Ευρώπη είναι πολύ μεγάλη», καθώς πέρα από την ΕΚΤ που κατέχει το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους, εκτεθειμένες είναι οι γερμανικές τράπεζες κατά 22,7 δισ. δολάρια, αλλά και οι γαλλικές με 15 δισ. δολάρια.
Εξάλλου, η Γερμανίδα Καγκελάριος, μετά και τη νέα συναίνεση, χρειάζεται ακόμη να κερδίσει την πολιτική στήριξη στο εσωτερικό. Και όσο η κρίση συνεχίζεται, τόσο πιο πιθανό είναι το Βερολίνο να ασκήσει ξανά πίεση για αναδιάρθρωση ως εναλλακτική στις συνεχιζόμενες διασώσεις, σύμφωνα με αναλυτές, έγραψε η «ΝΥΤ».
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο νομπελίστας οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν, επισήμανε ότι, είτε η ευρωζώνη προχωρήσει με την Ελλάδα, είτε χωρίς αυτή, η καθυστέρηση στο να δώσει απάντηση στο πρόβλημα δεν κάνει την κατάσταση καλύτερη (περισσότερες πληροφορίες στη σελ. 9).
Ουκ ολίγοι αναλυτές, άλλωστε, επισημαίνουν πως οι συνεχείς διασώσεις δημιουργούν μόνο περισσότερο ευρωσκεπτικισμό, μετάδοση των οικονομικών κινδύνων (σ.σ. ήδη την Παρασκευή ο Moody’s προειδοποίησε με αναθεώρηση της αξιολόγησης των ιταλικών ομολόγων), αλλά και της κοινωνικής ταραχής.
Χθες, πάντως, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, δήλωσε πως το ευρώ παραμένει «σταθερό» και «αξιόπιστο» νόμισμα. «Δεν υπάρχει χρόνος για εφησυχασμό», τόνισε ωστόσο και παραδέχτηκε ότι «η διακυβέρνηση και η οικονομική ένωση έχουν ασάφειες», τόσο στον τομέα των οικονομικών, όσο και στην ανταγωνιστικότητα.
Και ενώ ο επικεφαλής της ΕΚΤ, παραλάμβανε ένα ακόμη βραβείο για τη συμβολή του στην Παγκόσμια Οικονομία, οι Υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, με τη συμμετοχή του κ. Βενιζέλου για πρώτη φορά, συνεδρίαζαν, με τη νέα διάσωση της Ελλάδας να βρίσκεται στο επίκεντρο. Σχεδόν σίγουρη θεωρείτο η απόφαση για εκταμίευση της 5ης δόσης των αρχικών δανείων διάσωσης από πλευράς ΕΕ, ώστε να αποφευχθεί η χρεοκοπία άμεσα. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, αναμενόταν πέρα από τα βασικά σημεία της νέας βοήθειας, να καταλήξουν και σε μία δήλωση συμπαράστασης προς την Ελλάδα. Αυτή, με την έγκριση της Συνόδου Κορυφής στα τέλη της εβδομάδας, επισήμανε η «ΝΥΤ», θα είναι αρκετή ώστε να δοθεί και από το ΔΝΤ η 5η δόση.
Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση όμως, μετά την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, θα πρέπει να προχωρήσει στην ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, ως τα τέλη του μήνα. Αυτό σημαίνει πως θα έχει καταφέρει να μετριάσει πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις και κυρίως στη συνέχεια θα πρέπει να εφαρμόσει τα προβλεπόμενα στο Μνημόνιο 2, μεταξύ των οποίων νέα μέτρα λιτότητας, μεταρρυθμίσεις και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.
Ετσι, εκτός από την 5η δόση δανείων, θα προχωρήσουν και οι διαπραγματεύσεις για τη νέα διάσωση με την «εθελοντική» -αλλά και «ουσιαστική», όπως είπε η κ. Μέρκελ χθες σε συνέδριο του κυβερνητικού της συνασπισμού- συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών. Οπως έγινε το 2009, με την «Πρωτοβουλία της Βιέννης». Τότε, οι τράπεζες συμφώνησαν με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα Ανάπτυξης και το ΔΝΤ να διακρατήσουν τα ομόλογα χωρών της Ανατολικής Ευρώπης που έληγαν.
Υπάρχουν όμως διαφορές στην περίπτωση της Ελλάδας, ανέφερε η «WSJ». Τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης είχαν πολύ μικρότερο χρέος και δεν υπήρχε ο κίνδυνος απώλειας χρημάτων. Επίσης οι τράπεζες έβλεπαν προοπτικές ανάπτυξης σε αυτά και έτσι διατήρησαν την έκθεσή τους εκεί.
Και το ΔΝΤ, πάντως, όπως έγραψε η «ΝΥΤ» για πρώτη φορά την Παρασκευή, λίγο μετά τις δηλώσεις Μέρκελ-Σαρκοζί, δημόσια κάλεσε τον ιδιωτικό τομέα να βοηθήσει την Ελλάδα και άλλες περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης, προειδοποιώντας ότι μία «αποτυχία» μπορεί να προκαλέσει χρεοκοπίες που θα θέσουν σε κίνδυνο την παγκόσμια ανάκαμψη.
«Το διακύβευμα είναι υψηλό», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανκάρντ.
Ωστόσο, όπως επισήμανε η «WSJ», τα νέα δάνεια διάσωσης, ακόμη και με τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών, δε θα βάλουν τέλος στη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη:
Την πιθανότητα η Ελλάδα να μην μπορέσει να αποπληρώσει και τη δυσκολία να τεθεί υπό έλεγχο το ελληνικό χρέος, χωρίς να προκληθεί πανικός στις αγορές με φυγή κεφαλαίων και από άλλες χώρες της ευρωζώνης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου