Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Πιο απαιτητικοί οι δανειστές από την Ελλάδα



Οι αξιωματούχοι της ΕΕ και του ΔΝΤ, αυξάνουν την πίεση στην ελληνική κυβέρνηση, θέτοντας αυστηρά χρονοδιαγράμματα στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει, καθώς 13 μήνες μετά την αρχική διάσωση, δεν έχει καταφέρει να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας.
Συγκεκριμένα, η αναβολή της εκταμίευσης της 5ης δόσης των αρχικών δανείων διάσωσης από το Eurogroup, είχε ως συνέπεια και το ΔΝΤ να «μπλοκάρει» το δικό του μερίδιο στην οικονομική ενίσχυση προς την Ελλάδα.
Αν η Ελλάδα δεν λάβει τα 12 δισ. ευρώ της 5ης δόσης από ΕΕ και ΔΝΤ, ως τις 15 Ιουλίου θα
χρεοκοπήσει, τόνισε η «FT», ενώ η «ΝΥΤ» αναφερόμενη στο χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί στην Ελλάδα, επισήμανε ότι η ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση (χθες το βράδυ), επρόκειτο να είναι μόνο το πρώτο εύκολο βήμα.


Και αυτό γιατί ως τα τέλη του μήνα, όπως διεμήνυσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος έχοντας μετάσχει για πρώτη φορά σε Eurogroup- και στον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, θα πρέπει να έχει ψηφιστεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο, με τη συναίνεση της αντιπολίτευσης, το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει τα νέα μέτρα λιτότητας, τις μεταρρυθμίσεις και το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων.


Επίσης, παρότι οι κοινωνικές αντιδράσεις συνεχίζονται, θα πρέπει να ψηφιστεί, στο ίδιο διάστημα, ο εφαρμοστικός νόμος του Μεσοπρόθεσμου-Μνημονίου 2, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η υλοποίηση των δεσμεύσεων της Ελλάδας προς τους δανειστές. Αν αυτό καταστεί εφικτό, στις 3 Ιουλίου, το Eurogroup, θα δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της 5ης δόσης των αρχικών δανείων διάσωσης.


Ομως τα χρήματα αυτά αρκούν για την κάλυψη των αναγκών της Ελλάδας μόνο ως το Σεπτέμβρη και η ΕΕ θα πρέπει να καταλήξει σε νέο σχέδιο διάσωσης. Κάτι που επιτακτικά ζητά ως εγγύηση το ΔΝΤ, ώστε να εκταμιεύσει το δικό του μερίδιο, 3,3 δισ. ευρώ από τα 12 δισ. ευρώ της 5ης δόσης, ανέφερε η «WSJ».


Σε εκείνο που συμφωνούν ΕΕ και ΔΝΤ, είναι πως η Ελλάδα πρέπει πλέον να πράξει, άμεσα. Γι’ αυτό, πέρα από το ανακοινωθέν του Eurogroup, που ζητούσε συναίνεση στην υλοποίηση των δεσμεύσεων, το ΔΝΤ, προειδοποίησε τον ελληνικό λαό, για «μία από τα ίδια», όσον αφορά στη λιτότητα.


«Η προσαρμογή θα πρέπει να συνεχιστεί, ώστε να στηριχτεί η αξιοπιστία», ανέφερε το ΔΝΤ.


Οπως έγραψε μάλιστα η «ΝΥΤ», ο εκτελών χρέη διευθυντή του ΔΝΤ, Τζον Λίπσκι, μετείχε στις συζητήσεις του Eurogroup που έγιναν στο Λουξεμβούργο και έπαιξε μεγάλο ρόλο στην προετοιμασία του ευρωπαϊκού ανακοινωθέντος.


Αντίθετα, ο νέος υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, διαδραμάτισε ελάχιστο ρόλο στη σύνταξή του, σύμφωνα με διπλωμάτη που επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα.


Ο ίδιος ο Λίπσκι, διεμήνυσε, σύμφωνα με το «Reuters», ότι το ΔΝΤ, για να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα θα πρέπει να έχει διαβεβαιώσεις πως η ελληνική κυβέρνηση θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της και ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής παραμένει σε τροχιά.


Αξιοσημείωτο, όσον αφορά στο κλίμα που συνάντησε ο κ. Βενιζέλος, στο πρώτο του Eurogroup είναι και δημοσίευμα της γαλλικής «Λιμπερασιόν», που αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε συζήτηση του Ελληνα Υπουργού με τον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών, Ολι Ρεν.


Ο κ. Βενιζέλος, έγραψε η εφημερίδα, «προσπάθησε να επαναδιαπραγματευθεί το πρόγραμμα λιτότητας που έχει δυσκολίες να γίνει αποδεκτό από τους σοσιαλιστές βουλευτές και από μερίδα του ελληνικού λαού». Ο κ. Ρεν, σύμφωνα πάντα με τη «Λιμπερασιόν», απάντησε πως επαναδιαπραγμάτευση δεν μπορεί να γίνει «με κανένα τρόπο».


Το μήνυμα που έστειλε το Eurogroup, μετά από 7 ώρες συνεδρίασης, ήταν διττό, ανέφερε ακόμη η «ΝΥΤ». Από τη μία προειδοποίησαν την Ελλάδα πως αν συνεχίσει να κωλυσιεργεί στην υλοποίηση των δεσμεύσεων, δεν θα λάβει άλλα χρήματα.


Από την άλλη, όμως, κατέστησαν σαφές στις αγορές πως παρότι η Γερμανία έχει υιοθετήσει πιο θετική στάση ως προς την εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών για νέα διάσωση, ερωτηματικό παραμένει πώς αυτή η «αυτόβουλη» συμμετοχή θα εξασφαλιστεί.


Ειδικά με τους οίκους αξιολόγησης να τονίζουν πως ακόμη και μία πρωτοβουλία ανάλογη με αυτή της Βιέννης, με μετακύλιση ελληνικών ομολόγων -κάτι που δέχεται η ΕΚΤ- μπορεί να θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός (χρεοκοπία) και να πυροδοτήσει πανικό, όχι μόνο στις ευρωπαϊκές αγορές και τράπεζες, αλλά παγκοσμίως.


Γι’ αυτό, πλέον το έλλειμμα αξιοπιστίας προς τους επενδυτές δεν είναι μόνο από πλευράς Ελλάδας, αλλά και της ευρωζώνης, καθώς οι συνεχείς διασώσεις μόνο να δημιουργούν περισσότερες κοινωνικές και οικονομικές ταραχές καταφέρνουν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.


Και υπό το φόβο να δώσουν ακάλυπτη επιταγή στην Ελλάδα, οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Οικονομικών, έγραψε η «ΝΥΤ», έριξαν το «μπαλάκι» στην ψήφο εμπιστοσύνης της κυβέρνησης και την έγκριση του Μεσοπρόθεσμου από τη Βουλή. Ωστόσο, παραμένει η αμφιβολία για το αν θα υπάρξει οριστική συμφωνία για τη νέα διάσωση. Κάτι που είχε ως αποτέλεσμα στο Eurogroup, αντί να επικρατήσει ηρεμία και να προκύψει δήλωση συμπαράστασης προς την Ελλάδα, να υπάρξει νευρικότητα, την ίδια ώρα που στην Αθήνα η κοινωνική ταραχή κλιμακώνεται με χιλιάδες να διαδηλώνουν στην πλατεία Συντάγματος.


Στο να υπάρξει τελικά συμφωνία για εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών, ανέφερε η «ΝΥΤ», κρίσιμος είναι ο ρόλος του επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, ώστε να πείσει τράπεζες να μετάσχουν. Το ΔΝΤ, άλλωστε, προειδοποίησε πως είναι σημαντικό να μπει σύντομα τέλος στη «μη παραγωγική συζήτηση για επιμήκυνση ή αναδιάρθρωση χρέους».


Υπογράμμισε μάλιστα τον κίνδυνο μετάδοσης των κινδύνων σε Ιρλανδία, Πορτογαλία, αλλά και Ισπανία, Ιταλία και Βέλγιο.


Σε εκείνο που τελικά κατέληξαν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι πως η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει σε σύντομο χρονικό διάστημα, ό,τι δεν κατάφερε ένα χρόνο τώρα. Και ερωτώμενος ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πώς θα καταφέρει η ελληνική κυβέρνηση να προχωρά με την ιδιωτικοποίηση μίας μεγάλης εταιρείας κάθε 10 ημέρες, όπως ορίζει το πρόγραμμα, ήταν σαφής: «Θα πρέπει να το κάνουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου