Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Αυξάνονται οι πιέσεις στον «τελευταίο μνημονιακό Πρωθυπουργό» της ΕΕ


 Ως τον «τελευταίο μνημονιακό Πρωθυπουργό» της Ευρωζώνης, χαρακτηρίζει το οικονομικό πρακτορείο «Μπλούμπεργκ» («Bloomberg»), τον Γιώργο Παπανδρέου, τονίζοντας ότι αντιμετωπίζει αυξανόμενες πιέσεις που θέτουν σε δοκιμασία την ολοκλήρωση της θητείας του και την εφαρμογή του προγράμματος λιτότητας που συμφωνήθηκε με τους δανειστές της χώρας του.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να κατευνάσει τα πνεύματα στο ΠΑΣΟΚ, ενώ η υπομονή του ελληνικού λαού μειώνεται και οι αντιδράσεις αυξάνονται.

Τέλος, το πρακτορείο αναφέρεται και στις διαδηλώσεις των «Αγανακτισμένων» στο κέντρο της Αθήνας και παραθέτει την άποψη του Αλαστερ Νιούτον, αναλυτή του «Nomura International Plc», ότι το τρέχον κύμα διαδηλώσεων δεν έχει σχέση με τις διαδηλώσεις των αναρχικών, αλλά παραπέμπει πιο πολύ στην Αργεντινή της περασμένης δεκαετίας και πως «αυτό δεν προοιωνίζει τίποτα καλό για το πολιτικό κατεστημένο ως σύνολο».
Πράγματι, το ΠΑΣΟΚ μοιάζει με καζάνι που βράζει κι ενώ ο Πρωθυπουργός χθες συγκάλεσε άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο για να συζητηθούν τα νέα μέτρα που συμφωνήθηκαν με την τρόικα. Η συνεδρίαση ήταν μαραθώνια. Ξεκίνησε στις 3 το μεσημέρι και συνεχιζόταν μέχρι την ώρα που ο «Ε.Κ.» όδευε προς το πιεστήριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, ο Πρωθυπουργός αναμενόταν να θέτει το δίλημμα πως αν το Μεσοπρόθεσμο δεν ψηφιστεί, η χώρα θα κινδυνέψει με χρεοκοπία.
Παρόλα αυτά, στο επίκεντρο σφοδρής κριτικής αναμενόταν να βρεθεί, για μία ακόμη φορά, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, από συναδέλφους του, ενώ δεν αποκλειόταν και κριτική για το συνολικότερο μοντέλο διεύθυνσης της κυβέρνησης από τον Πρωθυπουργό.
Χαρακτηριστικό των διεργασιών στο εσωτερικό της κυβέρνησης είναι η προχθεσινή διάψευση ότι θα υπάρξουν Ευρωπαίοι επίτροποι στα υπουργεία. Μετά την αντίδραση, αρχικά του Κώστα Σκανδαλίδη και εν συνεχεία του Παύλου Γερουλάνου, εκδόθηκε το μεσημέρι της Κυριακής, όπως έγραψε ο «Ε.Κ.», κυβερνητική ανακοίνωση με επίθεση στα ΜΜΕ, παρότι οι πληροφορίες περί «επιτρόπων» μεταδίδονταν από το βράδυ της Παρασκευής, μετά τις δηλώσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού από το Λουξεμβούργο.
Το θέμα της σύστασης ισχυρής ηγετικής ομάδας και στιβαρής διακυβέρνησης αναμένεται να θέσει και η Αννα Διαμαντοπούλου, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης έχει διαμηνύσει πως δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε νέα οριζόντια μέτρα.
Ετσι, πληροφορίες έφεραν τον Υπουργό Οικονομικών να είναι διατεθειμένος να ενσωματώσει προτάσεις υπουργών στο οριστικό σχέδιο του Μεσοπρόθεσμου που θα έρθει για έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο αύριο, Τετάρτη.
Παράλληλα, πληθαίνουν οι παρεμβάσεις βουλευτών, που αναμένεται να τοποθετηθούν σήμερα στη διευρυμένη συνεδρίαση της ΚΤΕ Οικονομικών όπου θα ενημερωθούν από τους Υπουργούς των παραγωγικών υπουργείων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, ζήτησε χθες να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην αλληλεγγύη και να μην επιβαρυνθούν συγκεκριμένες κατηγορίες, όπως οι χαμηλοσυνταξιούχοι, με συντάξεις μέχρι 1000 ευρώ.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Πρωτόπαπας, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Βήμα 99,5» σημείωσε ότι «πρέπει να πείσουμε ότι θα κάνουμε μεγάλες αλλαγές και στο πολιτικό σύστημα. Και σε πρόσωπα, γιατί όχι; Αν υπάρχουν κάποια πρόσωπα που δεν μπορούν να υλοποιήσουν την πολιτική μας, με το ζόρι θα κάθονται; Τους κληρονομήσαμε από κανένα πατρογονικό;».
Παράλληλα, αρκετοί βουλευτές απειλούν ακόμα και με παραίτηση, ώστε να μην αναλάβουν την ευθύνη της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος οι ίδιοι. Απολύτως ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο παραίτησής της η βουλευτής Θεσσαλονίκης, Χρύσα Αράπογλου, ενώ το σκέφτονται μεταξύ άλλων ο Γιάννης Βούρος, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, κ.λπ.
Τέλος, έκπληξη έκανε χθες με άρθρο του ο βουλευτής Μίμης Ανδρουλάκης, ζητώντας μεταβατική κυβέρνηση ευρείας εμπιστοσύνης ή άμεσες εκλογές.
«Υπάρχει μέσα σε αυτή τη σύγχυση και τον πανικό ‘κάποιος’ -μια μεταβατική κυβέρνηση ευρείας εμπιστοσύνης- που να πει όλη την αλήθεια στον λαό;» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μίμης Ανδρουλάκης και τονίζει: «Διαφορετικά πάρτε το ρίσκο, εν μέσω κρίσιμων διαπραγματεύσεων στην Ευρωζώνη, ρευστοποίησης και αμορφίας των πολιτικών συσχετισμών, να οδηγήσετε άμεσα τη χώρα σε εκλογές με πραγματικές κι όχι μυθιστορηματικές προγραμματικές ατζέντες για τη σωτηρία και την επανεκκίνηση της χώρας».
Και καταλήγει στο μακροσκελές άρθρο του: «Σύντομα θα γνωρίζουμε αν οι πλατείες της Ελλάδας, που τις χαιρετίζουμε ολόψυχα, θα είναι η μαγιά για μια ριζική ανανέωση του πολιτικού σκηνικού ή απλώς προαναγγέλλουν την τελική πράξη του δράματος μέσα από μια χαρούμενη διονυσιακή γιορτή αυτοκαταστροφής και συλλογικής αυτοκτονίας. Οι πλατείες γέμιζαν και το 1909-10 της εθνικής αναγέννησης, αλλά γνώρισαν την κορύφωση του παραληρηματικού ενθουσιασμού τους και λίγο πριν την Μικρασιατική Καταστροφή...».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου