Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

«Περιθώριο» και όχι παράταση για τα Μεγάλα Σχέδια Βελτίωσης εξετάζει το ΥΠΑΑΤ


 

«Περιθώριο» και όχι παράταση για τα Μεγάλα Σχέδια Βελτίωσης εξετάζει το ΥΠΑΑΤ Εβδομάδα εξελίξεων για την πορεία των Σχεδίων Βελτίωσης αναμένεται η τρέχουσα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑγροΤύπου, σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις οι οποίες έχουν στόχο να βρεθεί η «χρυσή τομή», από πλευράς ΥπΑΑΤ, ώστε χωρίς να δοθεί παράταση, να διευκολυνθούν οι μελετητές
και οι αγρότες που δεν έχουν συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα (τα οποία εκδίδονται από τις υπηρεσίες των αποκεντρωμένων Περιφερειών της χώρας) για τους φακέλους τους. Σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στον ΑγροΤύπο: «το υπουργείο εξετάζει όλες τις περιπτώσεις και εφόσον χρειαστεί, θα γίνουν διευθετήσεις μέσα στο ηλεκτρονικό σύστημα, ούτως ώστε να εξυπηρετηθούν οι υποψήφιοι επενδυτές». Αν τελικά συμφωνηθεί να δοθεί «περιθώριο» μέχρις ότου υποβληθούν όλα τα απαραίτητα έγγραφα, ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι έως την καταληκτική ημερομηνία της 20ης Ιουνίου θα πρέπει να έχουν υποβληθεί όλες οι αιτήσεις έστω και ημιτελείς.
Από εκεί και πέρα όσοι δεν έχουν συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα από τις «Καλλικρατικές» περιφέρειες θα έχουν την δυνατότητα να τα καταθέτουν και μετά την καταληκτική ημερομηνία. Ωστόσο, αυτή την στιγμή οι ίδιες πηγές του ΥπΑΑΤ αποκλείουν την πιθανότητα να δοθεί νέα παράταση πέραν της 20ης Ιουνίου.

Μελετητές

Υπενθυμίζουμε, ότι την προηγούμενη εβδομάδα σε συνάντηση για τα Σχέδια Βελτίωσης, οι μελετητές είχαν επισημάνει τα προβλήματα που προκύπτουν με αφορμή την αδυναμία έγκαιρης έκδοσης των εγγράφων από τις αποκεντρωμένες υπηρεσίες των περιφερειών. «Υπάρχουν προβλήματα που έχουν να κάνουν με τη δημόσια διοίκηση», δήλωσε τότε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΓ κ. Ευθύμιος Ιακωβάκης και πρόσθεσε: «Με τις νέες “Καλλικρατικές” υπηρεσίες δεν μπορούμε να πάρουμε τις απαραίτητες βεβαιώσεις (για κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, για την ύπαρξη ελκυστήρα κ.α.), που μέχρι τώρα τις παίρναμε από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων. Σε πολλά τμήματα δεν υπάρχουν ακόμη οι αρμόδιοι υπάλληλοι. Το απογραφικό δελτίο, που είναι απαραίτητο για την υποβολή του φακέλου, δεν υπογράφεται εύκολα, γιατί πρέπει να υπάρξει έλεγχος και επειδή είναι τώρα μεγαλύτερες αποστάσεις στις Περιφέρειες, οι υπάλληλοι χρειάζονται περισσότερα οδοιπορικά».

Σκανδαλίδης

Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι την προηγούμενη εβδομάδα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ειδικής Γραμματείας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών, ο υπουργός ΑΑΤ, κ Κώστας Σκανδαλίδης αναφερόμενος στα Μεγάλα Σχέδια Βελτίωσης ανέφερε ως καταληκτική ημερομηνία την 20 Ιουνίου. Παράλληλα, ο κ. Σκανδαλίδης κατά την διάρκεια της ομιλίας του είπε ότι καθημερινά λύνονται τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί στα Σχέδια Βελτίωσης ενώ στόχος του ΥπΑΑΤ είναι τον Σεπτέμβριο να δοθεί η πρώτη δόση του 50%.
Σχετικά με τις άδειες λειτουργίες των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων οι οποίες απαιτούνται προκειμένου οι κτηνοτρόφοι να λάβουν την εξόφληση της επιδότησης, ο υπουργός ανέφερε ότι μπορούν να καταθέσουν τις άδειες έως την 31η Δεκεμβρίου του 2013. «Πρέπει να πω ότι έχει δημιουργηθεί μια ομάδα από τα δύο υπουργεία προκειμένου να δώσει μια συνολική λύση στο πρόβλημα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα, Τρίτη 7 Ιουνίου, δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 879/Β/18-5-2011 η με αριθμό 4115 απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κ. Σκανδαλίδη, με την οποία δίνεται παράταση υποβολής των αιτήσεων ενίσχυσης για τα καθεστώτα ενισχύσεων του Μέτρου 121, δηλαδή τα Σχέδια Βελτίωσης, μέχρι τις 20 Ιουνίου και ώρα 15:00.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου