Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Ερωτικά μηνύματα με τα φτερά των πεταλούδων


Οι θηλυκές πεταλούδες είναι πανέμορφες όχι μόνο στα μάτια των ανθρώπων αλλά και των αρσενικών του είδους τους, όταν έχουν ανοιγμένα τα φτερά τους, γι’ αυτό τα κλείνουν, απλούστατα όταν θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα προς… κάθε ενδιαφερόμενο ότι δεν ενδιαφέρονται για ζευγάρωμα και ότι συνεπώς θέλουν να αποφύγουν τη σεξουαλική παρενόχληση!


Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας έρευνας Ιαπώνων επιστημόνων, που δίνουν έμφαση στο γεγονός ότι στη σύντομη ζωή μιας πεταλούδας, το σεξ είναι υπόθεση «μια κι έξω», για αυτό έχουν κάθε λόγο, είτε να είναι επιλεκτικές σχετικά με την εύρεση συντρόφου είτε να μην ενδιαφέρονται πλέον από τη στιγμή που ήδη έχουν ζευγαρώσει μια φορά.

Κλείνοντας τα εντυπωσιακά πολύχρωμα φτερά τους, οι πεταλούδες γίνονται πολύ λιγότερο ορατές και επιθυμητές στο άλλο φύλο, όπως αναφέρουν οι ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Κουρούμε στη Φουκουόκα, με επικεφαλής τον Γιουν-Για Ίντε, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό ζωολογίας-ηθολογίας «Ethology», σύμφωνα με το BBC.

Οι πεταλούδες τείνουν να κλείνουν πολύ πιο συχνά και για περισσότερη ώρα τα φτερά τους, όταν τριγύρω πετούν άλλοι… πεταλούδοι, όπως είπε ο Ίντε, ο οποίος δήλωσε φανατικός «εραστής» των φτερών των πεταλούδων.

Οι ερευνητές πρόσεξαν, μάλιστα, ότι οι «παρθένες» πεταλούδες αφήνουν γενικά περισσότερη ώρα ανοιχτά τα φτερά τους, ενώ οι θηλυκές που έχουν ήδη ζευγαρώσει μια φορά είναι πολύ πιο επιφυλακτικές και κάνουν μάλλον ό,τι μπορούν, για να «ξεγλιστρήσουν» από τα επίμονα αρσενικά, καθώς από βιολογική-εξελικτική άποψη δεν χρειάζονται περισσότερο σεξ για τη διαιώνιση του είδους τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου