Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Πρότυπα εκμεταλλεύσεων με παραχώρηση αγροτικής γης


ImageΈνα γενναίο πρόγραμμα παραχώρησης δημοσίων εκτάσεων για αγροτική και μόνο χρήση, θέτει σε εφαρμογή μέσα στο καλοκαίρι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης, όπως αποκαλύπτει το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda, που δημοσιεύτηκε το Σάββατο 28 Μαΐου. 
Στόχος του εγχειρήματος του υπουργείου είναι να δώσει ένα ισχυρό κίνητρο σε νέους ανθρώπους ώστε να τους
προσελκύσει στο αγροτικό επάγγελμα αλλά και η δημιουργία προτύπων αγροτικής επιχειρηματικότητας που θα έχουν «θεμέλιο λίθο» τις υπό διανομή εκτάσεις.
Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες της Agrenda, εκτός απροόπτου, την ερχόμενη εβδομάδα, ο κ. Σκανδαλίδης φέρνει για έγκριση στο υπουργικό συμβούλιο, ειδική ρύθμιση με την οποία αποκτά το δικαίωμα πολυετούς παραχώρησης, έναντι στοιχειώδους τιμήματος, αυτών των εκτάσεων σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που θα θελήσουν να ασχοληθούν αποκλειστικά με την αγροτική παραγωγή, αναλαμβάνοντας μάλιστα συγκεκριμένες δεσμεύσεις.
Η πρώτη επίσημη καταγραφή αυτών των εκτάσεων σε ολόκληρη την επικράτεια κάνει λόγο για 4,5 εκατομμύρια στρέμματα, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων αποτελεί, βέβαια, ημιορεινές χορτολιβαδικές εκτάσεις οι οποίες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν μόνο για κτηνοτροφική χρήση, βάσει συγκεκριμένων προδιαγραφών. Οι καθαρά αγροτικές εκτάσεις που προορίζονται για την ανάπτυξη καλλιεργειών δεν ξεπερνούν τα 500.000 στρέμματα και δεδομένου ότι είναι πολυδιάσπαρτες σε μικρά κυρίως τεμάχια, ο προσανατολισμός οδηγεί στη δημιουργία ζωνών με κηπευτικά και κτηνοτροφικά φυτά.
Στις προθέσεις του υπουργείου είναι η παράλληλη υποστήριξη αυτών των δράσεων με τη δημιουργία κέντρων υποδοχής και διαλογητηρίων για τα κηπευτικά και ειδικών μονάδων επεξεργασίας ζωοτροφών για τα κτηνοτροφικά φυτά. Για την προώθηση τους τον πρώτο λόγο θα έχουν οι τοπικοί συνεταιρισμοί και μόνο εφόσον δεν προκύπτουν οι κατάλληλες λύσεις τη σκυτάλη θα παίρνουν οι ιδιώτες.
 
Πρότυπες κτηνοτροφικές μονάδες
Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει βέβαια το project της αξιοποίησης των χροτρολιβαδικών εκτάσεων. Εδώ τα «κομμάτια» γης είναι πολύ μεγαλύτερα και παρέχουν τη δυνατότητα εγκατάστασης μεγάλων μονάδων με ζώα είτε ελευθέρας βοσκής, είτε εντατικών ημιυπαίθριων εκμεταλλεύσεων. Εδώ, οι στόχοι που τίθενται από πλευράς υπουργείου είναι ακόμα πιο φιλόδοξοι, καθώς θα επιδιωχθεί να εγκατασταθούν σ’ αυτές τις περιοχές μεγάλες κτηνοτροφικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα μπορούν να εξελιχθούν σε καθετοποιημένες μονάδες παραγωγής τελικών προϊόντων, κάνοντας πράξη την ιδέα από το χωράφι στο ράφι.
Με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει άμεσα με παραχώρηση 15.000 στρεμμάτων στην Αττική και 660.000 στρεμμάτων  στην Κεντρική Μακεδονία. Δικαιούχοι θα είναι νέοι έως 30 χρονών κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμοί. Με τον τρόπο αυτό, περισσότερα από 140.000 αγροτεμάχια εκατ. στρεμμάτων, που ήταν στην ουσία ανεκμετάλλευτα, πρόκειται να παραχωρηθούν σε αγρότες και κτηνοτρόφους. Οι εκτάσεις θα διατεθούν μέσω μακροχρόνιων συμβάσεων 5 έως 15 ετών με συμβολικό τίμημα το κάθε στρέμμα σε επαγγελματίες αγρότες, ύστερα από προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Η συνολική έκταση των εποικιστικών εκτάσεων που διαχειρίζεται το υπουργείο Γεωργίας φτάνει τα 14 εκατ. στρέμματα.  Από αυτά:
- Το 50% είναι δασικά ή έχουν εν τω μεταξύ δασωθεί,
- Τα 4,5 εκατ. στρμ. είναι καλλιεργήσιμα
- Τα 1,5 εκατ. στρμ. είναι επικλινείς εκτάσεις ακατάλληλες για καλλιέργειες.
Επομένως, οι προς παραχώρηση εκτάσεις για γεωργική εκμετάλλευση στους Έλληνες αγρότες ανέρχονται σε 4,5-5 εκατ. στρέμματα.
Το υπουργείο εξετάζει το να εκχωρήσει και τίτλους ιδιοκτησίας έναντι τιμήματος λόγω του ό,τι μεταξύ των 4,5 εκατ. στρεμ. προς παραχώρηση υπάρχουν και καταπατημένες εκτάσεις. Τα πρώτα αγροτεμάχια κάτω των 10 στρεμμάτων σε Αττική και Κ. Μακεδονία θα δοθούν σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, ενώ διαθέτουν όμορες στα αγροτεμάχια αυτά εκτάσεις.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου