Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Ο ντροπαλός νέος που έγινε δαίμονας

Μεγάλωσε μέσα σε παλάτι με λεπτούς κι ευγενικούς τρόπους, ανατραφείς από έναν πάμπλουτο και αυστηρό πατέρα και μία όμορφη, μορφωμένη μητέρα που προτιμούσε τα Σανέλ από τα
μουσουλμανικά πέπλα. Ο ίδιος ο Μπιν Λάντεν υπήρξε κάποτε ένας ντροπαλός νέος.



Για τους εχθρούς του, ανεξαρτήτως χρώματος και πίστης, ο Οσάμα Μπιν Λάντεν ήταν ένας τρομοκράτης με χέρια βουτηγμένα στο αίμα χιλιάδων αθώων ανθρώπων. Ένας παρανοϊκός θρησκευτικός ηγέτης που απείλησε τις παγκόσμιες ισορροπίες όσο κανείς και ποτέ άλλοτε στον μεταπολεμικό κόσμο.


Για τους οπαδούς του, ο αριθμός των οποίων αυξήθηκε εντυπωσιακά στα χρόνια μετά την 11η, ο Λάντεν ήταν ενσάρκωνε τον οραματιστή που ανταπέδωσε τη δυτική επιθετικότητα έναντι του Ισλάμ και απάλλαξε τους ομοθρήσκους του από την ηττοπάθεια.


Και για τους δύο, ο Οσάμα Μπιν Λάντεν υπήρξε μία από τις φιγούρες που άλλαξαν τον ρου της ιστορίας.


ΖΩΗ ΓΕΜΑΤΗ ΑΝΤΙΦΑΣΕΙΣ


Η ιστορία των Λάντεν ξεκινά σε μια ξεχασμένη από το Θεό, πάμφτωχη και βαθιά συντηρητική περιοχή της νοτιανατολικής Υεμένης, την Χαντραμάουτ (Hadhramawt) τόπο καταγωγής του πατέρα του Μοχάμεντ μπιν Αουαντ μπιν Λάντεν.


Αυτός θα εγκαταλείψει την περιοχή το 1930 για να αναζητήσει την τύχη του στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας. Εκεί γεννήθηκε ο Οσάμα.


Ήταν το 17ο από τα 52 παιδιά της οικογένειας. Κατά τη γέννησή του, ο πατέρας του είναι ήδη ένας επιτυχημένος μεγαλοκατασκευαστής.


Οι διασυνδέσεις του με την κυβερνώσα οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας τού χαρίζουν προνομιακά συμβόλαια για να χτίσει παλάτια στο Ριάντ και τεράστιες οδικές αρτηρίες μεταξύ Μεδίνας και Τζέντα. Όμως το πιο εμβληματικό έργο του «Bin Laden Group» ήταν η ανακατασκευή του ιερότερου ισλαμικού τεμένους στη Μέκκα.


Η ΟΜΟΡΦΗ ΜΗΤΕΡΑ ΜΕ ΤΑ ΣΑΝΕΛ ΣΥΝΟΛΑ


Απέναντι στην πατριαρχική φυσιογνωμία του πατρός, έστεκε μία μητέρα όμορφη και μορφωμένη. Που απέφευγε το μουσουλμανικό πέπλο και προτιμούσε να ντύνεται με Σανέλ. Λόγω καταγωγής -δεν ήταν ντόπια- αλλά και του γεγονότος ότι υπήρξε η 10η σύζυγος, το κύρος της στην οικογένεια δεν ήταν το υψηλότερο.


Ο μικρός Οσάμα πάντως, μεγαλώνοντας στο παλάτι της Τζέντα, απέκτησε ευγενικούς και λεπτούς τρόπους που γρήγορα συνοδεύτηκαν από μία ιδιαίτερη θρησκευτικότητα. Ο πατέρας του πέθανε όταν ο Οσάμα ήταν 11 ετών κατά τη συντριβή ελικοπτέρου.


ΕΝΑΣ ΨΗΛΟΣ ΚΑΙ ΝΤΡΟΠΑΛΟΣ ΝΕΑΡΟΣ


Ενώ τα αδέρφια του σπουδάζουν και σε πολλές περιπτώσεις φεύγουν εντελώς να ζήσουν στο εξωτερικό, ο ψηλός και ντροπαλός νεαρός επιλέγει να μείνει στη Σαουδική Αραβία.


Το 1974 παντρεύεται την 14χρονη Νάτζουα Γκανέμ, ανιψιά της μητέρας του και μπαίνει στο Πανεπιστήμιο King Abdul της Τζέντα, να σπουδάσει οικονομικά και μάνατζμεντ.


Τελικά αποφοιτά ως πολιτικός μηχανικός ενώ στα φοιτητικά χρόνια θα έρθει σε επαφή και με μερικούς διαπρύσιους κήρυκες του Ισλάμ που θα τον επηρεάσουν. Περνά μια μικρή περίοδο στις οικογενειακές επιχειρήσεις αλλά τελικά το ενδιαφέρον του στρέφεται αλλού.


ΣΤΗ ΛΕΓΕΩΝΑ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ


Αποφοιτά το 1979 σε μια χρονιά ταραγμένη για τον ισλαμικό κόσμο. Το Φεβρουάριο ο Αγιατολάχ Χομεϊνί δημιουργεί την ισλαμική δημοκρατία στο Ιράν και το Νοέμβριο η ΕΣΣΔ εισβάλλει στο Αφγανιστάν.


Παρά την ύστερη κομπορρημοσύνη του για τις ημέρες που ακολούθησαν την εισβολή, ο Μπιν Λάντεν δεν θα ταξιδεύσει αμέσως για την Πεσαβάρ, την πακιστανική πόλη που απείχε 30 χιλιόμετρα από το Αφγανιστάν και είχε μεταβληθεί σε στρατηγικό κέντρο ενάντια στην μαρξιστική κυβέρνηση της χώρας αλλά θα εγκατασταθεί εκεί μόλις το 1986.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου