Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Βιοκαύσιμα και κλιματική αλλαγή

Χωρίς τη χρήση βιοκαυ- σίμων, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα μπορέσει να επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει για τη μείωση των εκπομπών ρύπων, όπως επεσήμανε η Copa-Cogeca σε
σχετικό σεμινάριο που οργάνωσε σε συνεργασία με τους οργανισμούς BDBe, ePURE και UFOP.



«Ενώ η παραγωγή τροφίμων αποτελεί το βασικό στόχο της γεωργίας, τα βιοκαύσιμα προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και τη στήριξη της απασχόλησης στις αγροτικές περιοχές», επεσήμανε ο γενικός γραμματέας της Copa-Cogeca, Πέκα Πέσονεν, προσθέτοντας ότι «μπορούν να παραχθούν στην Ε.Ε. με αειφορικο τρόπο, χωρίς να ευθύνονται για την έμμεση αλλαγή χρήσεων γης στις τρίτες χώρες».


«Αυτό μπορεί να επιτευχθεί καθώς δεν καλλιεργείται όλη η καλλιεργήσιμη γη στην Ε.Ε. Επιπλέον, μόνο ένα μέρος των ελαιούχων σπόρων, των δημητριακών και των ζαχαρότευτλων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή βιοκαυσίμων τελικά μετατρέπονται σε ενέργεια.


Το μεγαλύτερο μέρος τους αξιοποιείται ως ζωοτροφή, και έτσι τα πλούσια σε πρωτεΐνες υποπροϊόντα της παραγωγής βιοκαυσίμων βοηθούν την Ε.Ε. να μειώσει την εξάρτησή της από τις εισαγόμενες ζωοτροφές. Η αύξηση της παραγωγής βιοκαυσίμων στην Ε.Ε. μετριάζει τις πιέσεις στη γη τρίτων χωρών και βοηθάει στην αντιμετώπιση της αποψίλωσης των τροπικών δασών. Επίσης θα βοηθούσε στη μείωση των τιμών των ζωοτροφών, που σήμερα πλήττουν βαριά τους Ευρωπαίους κτηνοτρόφους».


Ο κ. Πέσονεν ζήτησε να υπάρχει συνέπεια στις ευρωπαϊκές πολιτικές για τη γεωργία, την ενέργεια, το περιβάλλον και το εμπόριο. «Ο ευρωπαϊκός κλάδος των βιοκαυσίμων δεν πρέπει να τιμωρείται ή να μένει σε μειονεκτική θέση αν οι άλλες κοινοτικές πολιτικές προβλέπουν μέτρα που περιορίζουν τη βελτίωση της παραγωγικότητας της γεωργίας ή ωθούν την Ε.Ε. να μεταφέρει αλλού την παραγωγή. Αυτό θα οδηγήσει σε αποψίλωση των δασών και σε υψηλότερες εκπομπές ρύπων στις τρίτες χώρες, πράγμα που αντιτίθεται στους στόχους της Ε.Ε.».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου