Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα σε ΗΠΑ και Πακιστάν

Η ένταση που, ήδη, υπήρχε στις σχέσεις μεταξύ αμερικανικής και πακιστανικής κυβέρνησης κλιμακώθηκε έντονα, προχθές, όταν υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης Ομπάμα απαίτησαν
να λάβουν απαντήσεις από αξιωματούχους του Πακιστάν για το πώς ο Οσάμα μπιν Λάντεν κατάφερνε να κρύβεται στη χώρα τους.



Σε απάντηση, η πακιστανική κυβέρνηση εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία χαρακτηρίζει την επιχείρηση που οδήγησε στην θανάτωση του επικεφαλής της Αλ Κάιντα ως «μονομερή ενέργεια που δεν είχε λάβει εξουσιοδότηση».


«Υπάρχουν πολλά ερωτήματα για το πώς ο Μπιν Λάντεν μπορούσε να κρύβεται για χρόνια σε αυτή την οικία χωρίς οι τοπικές Αρχές να μην έχουν αντιληφθεί τίποτα> είπε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους ο Τζον Μπρέναν, ο σύμβουλος του προέδρου Ομπάμα σε θέματα αντιτρομοκρατίας.


Ενδεικτικό της καχυποψίας της αμερικανικής κυβέρνησης έναντι του Πακιστάν είναι η παροχή του επικεφαλής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA), Λίον Πανέτα ότι η επιχείρηση κρατήθηκε μυστική από τους Πακιστανούς από το φόβο μήπως υπάρξει κάποια διαρροή.


Όπως προαναφέρθηκε, το Πακιστάν καταδίκασε τελικά την αμερικανική επιδρομή που πραγματοποιήθηκε στο έδαφός της για την εξόντωση του Οσάμα Μπιν Λάντεν, δύο ημέρες μετά τον θάνατο του ηγέτη της Αλ Κάιντα.


Το Πακιστάν εκφράζει την έντονη ανησυχία και τις επιφυλάξεις του για τον τρόπο με τον οποίο η αμερικανική κυβέρνηση έφερε εις πέρας αυτήν την επιχείρηση χωρίς προηγουμένως να ενημερώσει ούτε να ζητήσει την άδεια της πακιστανικής κυβέρνησης> σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων του υπουργείου Εξωτερικών του Πακιστάν.


Τέτοιου είδους μονομερείς ενέργειες δεν πρέπει να γίνουν κανόνας και αυτό ισχύει και για τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με κύκλους της πακιστανικής διπλωματίας. Τέτοιες επιδρομές <τορπιλίζουν τη συνεργασία και ορισμένες φορές συνιστούν απειλή για τη διεθνή ειρήνη και την ασφάλεια.


Εν τω μεταξύ, όπως προαναφέρθηκε, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ενημέρωσαν το Πακιστάν για την επιχείρηση εναντίον του Μπιν Λάντεν, διότι η χώρα αυτή <θα μπορούσε να ειδοποιήσει τον ηγέτη της Αλ Κάιντα ότι επίκειται η επιδρομή> όπως δήλωσε ο επικεφαλής της CIA Λίον Πανέτα σε συνέντευξή του στο περιοδικό ‘TIME'


Το Πακιστάν κατηγορείται για διπλό παιγνίδι στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και αυτό ενισχύεται από το γεγονός ότι ο ηγέτης της Αλ Κάιντα εντοπίσθηκε τελικά έπειτα από παρακολούθηση μηνών στο Αμποταμπάντ, σε απόσταση μόλις 80 χιλιομέτρων από το Ισλαμαμπάντ.


Το Λονδίνο έχει ερωτήματα να θέσει στο Πακιστάν μετά τον θάνατο του Μπιν Λάντεν, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον.






Το γεγονός ότι ο Μπιν Λάντεν ζούσε σε ένα μεγάλο σπίτι σε αστική περιοχή δείχνει ότι διέθετε δίκτυο υποστήριξης στο Πακιστάν


Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ δήλωσε ότι η στάση του Πακιστάν <δεν είναι ξεκάθαρη>, τονίζοντας ότι <δεν μπορεί να φαντασθεί ότι η παρουσία ενός ανθρώπου σαν τον Μπιν Λάντεν μπορεί να πέρασε τελείως απαρατήρητη>.


Ο πρόεδρος του Πακιστάν Ασίφ Αλί Ζαρντάρι απέρριψε τις υποψίες αυτές με άρθρο του που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στην <Ουάσιγκτον Ποστ>, στο οποίο δηλώνει ότι η εξόντωση του Μπιν Λάντεν είναι το αποτέλεσμα μίας δεκαετούς συνεργασίας και σύμπραξης ανάμεσα στο Πακιστάν και τις Ηνωμένες Πολιτείες.


Η Ουάσιγκτον δείχνει ότι επιδιώκει να αποφύγει την επιδείνωση των σχέσεων με το Ισλαμαμπάντ, τη στιγμή μάλιστα που το αμερικανικό Κογκρέσο εξετάζει το ενδεχόμενο της μείωσης της μαζικής αμερικανικής οικονομικής βοήθειας προς το Πακιστάν.


Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαρκ Τόνερ δήλωσε ότι η βοήθεια προς το Πακιστάν <αφορά μακροπρόθεσμα τόσο το συμφέρον του Πακιστάν όσο και το συμφέρον των ΗΠΑ>.


Από την πλευρά του, ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του πακιστανικού υπουργείου Εξωτερικών, Σαλμάν Μπασίρ, δήλωσε χθες στο BBC ότι η χώρα του είχε επισημάνει ήδη από το 2009 στις ΗΠΑ ως πιθανό κρησφύγετο <ανάμεσα σε εκατομμύρια άλλα> το μέρος όπου ανακαλύφθηκε ο Μπιν Λάντεν.


Είχαμε επισημάνει ήδη από το 2009 ότι ήταν ένα πιθανό μέρος. Ο εντοπισμός του Μπιν Λάντεν ήταν προτεραιότητα για όλους> δήλωσε ο Μπασίρ, υπογραμμίζοντας πάντως ότι <εκατομμύρια μέρη> είχαν εντοπιστεί ως πιθανά κρησφύγετα και από τις δύο πλευρές της μεθορίου ανάμεσα στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν.


Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες διαθέτουν ασφαλώς υλικό πολύ πιο εξελιγμένο για να εκτιμήσουν την κατάσταση> επισήμανε ακόμη.


Απαντώντας στο σχόλιο που έκανε ο Λίον Πανέτα στο περιοδικό <ΤΙΜΕ> ο Μπασίρ είπε: <Ο Πανέτα έχει ασφαλώς το δικαίωμα να έχει τις απόψεις του, όμως αυτό που ξέρω είναι ότι έχουμε μια ευρεία συνεργασία με τις ΗΠΑ και ιδιαίτερα με τη CIA, καθώς και με τις άλλες χώρες σε ό,τι αφορά την τρομοκρατία. Το Πακιστάν είχε διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στις περισσότερες από τις νίκες που κερδίστηκαν στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας.


Κατά συνέπεια, τα σχόλια που μπορεί να έγιναν για έλλειψη εμπιστοσύνης και συνεργασίας είναι κατά την άποψή μου κάπως άτοπα>, δήλωσε ο Μπασίρ υπογραμμίζοντας ότι <δεν είναι ώρα για αντεγκλήσεις.






Πηγή: Ν. Υ Τάίμς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου